Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Uus iPhone 5 – müüdid ja tegelikkus

Inimkond vajab iidoleid. Steve Jobs jagas seda matsu ning kinkis maailmale õunafirma – Apple’i. Kui veel mõned aastad tagasi oli Apple’il maailmas suht marginaalne roll, siis viimaste aastatega on see kasvanud kordades. Ja on ka põhjust. Stiilsete ning viimse võimaluseni lihtsustatud (ometi tarkade) mobiiltelefonide ja sülearvutite jüngrite arv kasvab epideemilise kiirusega. Inimesed toovad alandlikul meelel oma raha Apple’i jalge ette ning need, kellel seda mingil põhjusel pole,  on nõus ohverdama ka oma siseelundeid saamaks osa Apple’i poolt pakutavatest hüvedest. Inimesed on nõus öid tänaval veetma, et olla esimeste seas, kes püha aparaati oma käes saavad hoida. Fännide truudusest räägib ilmekalt fakt, et kuigi Samsung on suurim nutitelefonide tootja, siis selle segmendi kasumist rabab Apple endale tervelt 75%.

Aga nüüd asjast. Juba mõnda aega hoiab õunafänne ärevil 12.september, mil peaks Apple avalikkusele ilmutama oma legendaarse telefoni uut avatari. iPhone 5. Netti on ilmunud esimesed pildid võimalikust korpusest, sisemusest, uutest ühendusportidest. Isegi esimesi kaitseümbrise pilte on juba liikumas olnud. Mida me võime siis öelda uue iPhone 5 kohta reaalselt? 100%-liselt muidugi mitte midagi. Aga mõned faktid tunduvad siiski tõepärasemad kui teised.

iPhone 5 ekraan

Kuuldavasti tuleb uus ekraan suurem ja õhem kui senine klassikaline 3,5-tolline. Kuigi Androidi telefonid rõõmustavad meid juba kuni 5,3-tolliste ekraanidega ning 4,7-tollisest on saamas uus standard, siis Apple’i uuel telefonil teatakse silmarõõmu tulevat tervelt 4-tolli. Uue ekraani lahutusvõimet (640×1136) on nähtud sees juba iOS6 beetas. Uue ekraani juures rakendatavat uudset, Sharpi poolt  kasutatavat IGZO (indium, gallium, tsink, oksiid) tehnoloogiat, mis lubaba teha ekraani õhemaks ning seeläbi õhemaks ka kogu telefoni. Sharp on igatahes uute ekraanide valmistamist iPhone’i jaoks kinnitanud ka avalikult.

iPhone 5 korpus

Netis liikuvatel piltidel on korpus säilitanud oma laiuse, kuid tänu suuremale ekraanile veninud pikkuses. Nagu juba öeldud, lubab õhem ekraan ka saledamat korpust, mille paksus uuel telefonil on 7,6 millimeetrit. Korpuse tagaküljel valitsev alumiiniumi ja plasti sünergia on aga tekitanud tarbijas vastakaid tundeid. Kui enamus fännklubist neelab Apple’i ideed alla suhteliselt valutult, siis kriitilisemalt meelestatute arvates on Apple teinud iPhone’i väljaimbunud fotodel meelega väga koledaks, et inimesed kiirustaksid ostma poodidesse allesjäänud 4S-e.

iPhone 5 aku

Ilmselt on igal nutitelefoni kasutajal vähemalt üks salasoov: et telefoni aku kestaks veidigi kauem. Tegelikult muidugi mida kauem, seda parem. Uue ifööni aku on tänu väljaveninud korpusele õhem, samas on Apple’il õnnestunud selle mahtuvust tõsta tervelt kümne milliampertunni võrra 1430mAh-i pealt 1440 peale. Samas on langenud aku pinge varasema 3,8 pealt 3,7 peale. Millist reaalset kasu sellest tarbija saab, peab näitama juba argipäev.

iPhone 5 dokiühendus

Kuigi see osa on nn tavatarbijale kõige ebaolulisem, on isegi see pisiasi leidnud netis ohtrat kajastamist. Senise 30-pin’ise asemel on pakutud 19-pin’ist, 16-pin’ist, 8-pin’ist ning isegi mikro-USB’d. Kuigi viimane versioon nendest tunduks kõige inimsõbralikum, tundub see Apple’i senist tootepoliitikat vaadates ka kõige ebareaalsem.  Mingil sügavamal ning lihtsa talupojamõistusega mittehoomataval põhjusel on fotodel dokiühenduse juurde toodud ka kõrvaklapi ühendus.

iPhone 5 nimi

Oma viimase iPad’iga suutis Apple oma fännid segadusse ajada. Nimetades selle lihtsalt “uus iPad“, mitte iPad 3-ks nagu lihtsurelikud arvata võiksid. Kuigi kõlakates kutsutakse iPhone’i uut versiooni familiaarselt iPhone 5-ks, siis ei pruugi see kaugeltki nii olla. Fantaasiavaesemad ja iroonilisemad pakuvad uueks nimeks „uus iPhone“, praktilisema meelega aga eelistavad nime iPhone LTE“, mis siis sisaldab endas uue sidestandardi nime (vt ka iPhone 3G). Millist nime pakuksite uuele telefonile teie? Andke sellest teada kommentaarides.

iPhone 5 kättesaadavus

Kõige värskemate kõlakate järgi peaks 12. septembrist saama uut iPhone (mis nime see ka iganes kandma ei hakka) ka ettetellida. Reaalselt müügile pidavat see siis ilmuma novembris, mis võimaldab andunud jüngritel nendega jõuluvana kingikotte täita. Millal aga imeline kõnetoru Eesti õunasõpradeni jõuab on inimliku tarkuse eest esialgu veel varjatud. Loota võiks ju järgneva aasta algust, kuid kuna Eesti turg on ju teatavasti nii väike, siis liigset lootust hellitada pole ka mõtet.

Last, not least

Enam vähem reaalsetele kuulujuttudele toetudes võib öelda, et uus iPhone peidab veel mitmeid maiuspalu, millega Eesti Apple’i sõpradel siiski esialgu midagi peale pole hakata. Nagu eelpool juba vihjatud, siis peaks uuel telefonil olema ka raudvaraliselt toetatud uus sidestandart LTE. Eestis on sellega hetkel (ja ilmselt ka lähitulevikus) midagi sarnast nagu omal ajal Q mobiilsidevõrgustiku levialaga, kuhu korraldati spetsiaalseid väljasõite.

Teiseks suuremaks täienduseks on kindlasti NFC (Near Field Connection) valmidus. Kui Apple’i sünnimaal on juba praegu tegu kiiresti leviva lahendusega, siis Eesti kaupmehed ilmselt sellega tegelema ei hakka enne, kui iPhone’id moodustavad kohalikust nutitelefoniturust vähemalt poole. Muidu pole ju mõtet, sest turg on ikkagi kole väike.

iPhone’id on aja jooksul muutunud üha paremaks. See on fakt. iPhone on Apple’i briljant, mida ta siis lihvib ja häilib, et see tarbijale veelgi meeldivamaks muuta. On ju see tihtipeale selleks esimeseks pääsukeseks, mis meelitab tarbijat ka Apple’i ülejäänud toodangu juurde. Veidi meenutab see isegi mäkburgerit so kindel kvaliteet alati ja igal pool. Tarbija teab täpselt, mis teda ootab ning talle meeldib see.

Veidral kombel aga tekitab selline stabiilsus osas tarbijates nurinat. Kuigi vormiliselt so väliselt on iPhone’i uus versioon oma pool tolli suurema ekraani ja väljaveninud korpusega suisa peadpööritavalt uuenduslik (vähemalt võrreldes eelmiste mudelitega), siis edumeelsema tarbija silmis pole Apple enam nii innovaatiline nagu varem ning avatud androidimaailm tundub pakkuvat enam võimalusi nii telefoni kasutamisel kui konfigureerimisel.

Isiklikult minule aga meeldib, kuidas iPhone’i raud- ja tarkvara on optimeeritud maksimaalseks kasutajakogemuseks ning tänu personaalsele kogemusele iPadiga olen nüüd valmis oma suureekraanilise Samsung Note’i vahetama välja pisikese iPhone 4S-i vastu. Et iga järgmine iPhone’i mudel on olnud kallim kui eelmised, siis paraku mul puuduvad üleliigsed neerud või muud organid, mida moekaima ning ülima tõenäosusega ka kalleima kõnetoru vastu vahetada.

Apple igatahes prognoosib uuest iPhoneist oma aegade edukaimat so enimmüüdumat telefoni. Varasemate mudelite müügigraafikuid võrreldes on see suure tõenäosusega ka tõsi. Pikemas perspektiivis aga peaks Apple tõestama, et koos Jobsiga ei lahkunud firmast ka värske mõtlemine ning revolutsioonilised ideed.

(1594)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga