Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Canoni objektiivid Sony hübriidkaamerate ees – Sigma MC-11 adapteriga

Mõnikord on vaja Sony hübriidkaamerate ees kasutada Canoni objektiive. Fotohuviliste seas on sellisel juhul konkurentsitult populaarseim valik olnud Metabones adapter – elektrooniliste kontaktidega tark jupp millega toimivad kõik olulisemad objektiivi funktsioonid kaasa arvatud ava automaatne juhtimine ja autofookus. Metabones IV adapter on mul endalgi – olen seda kasutanud erinevate Canoni ja Tamroni objektiividega ja see toimib väga hästi ka uue Sony A7R III hübriidkaamera ees.

Photopointi valikus on nüüd aga lisaks Metabones adapterile veel ka Sigma MC-11 adapter. Sigma ise kirjutab nii enda veebilehel kui ka lausa adapteri enda peal, et see on valmistatud ja sobib ainult Sigma objektiividele (Canoni bajonetiga). Sellele ametlikule väitele vaatamata on fotograafid leidnud, et Sigma MC-11 toimib ka Canoni objektiividega – ja isegi nii hästi, et paljud fotohuvilised on enda Metabones adapteri just sellesama Sigma vastu välja vahetanud – sest see toimivat Canoni objektiividega niivõrd hästi.

Vasakul Sony A7R III Metabones Sony E IV adapteriga, paremal Sony A7R III Sigma MC-11 adapteriga.

 

Kuna Sigma MC-11 adapteri hind on Metabones V adapteriga võrreldes enam kui poole soodsam, siis võiks see ka paljudele äsja Canonilt Sony peale üle läinud fotohuvilistele huvi pakkuda. Võtsin ja proovisin siis järele – kuidas see võrdluses Metabones IV adapteriga Canoni EF objektiivide puhul toimib. Proovimisel kasutasin Sony A7R III hübriidkamerat – seega peaks minu kogemus kehtima ka Sony A9 ja Sony A7 III puhul, sest neil kolmel on kui mitte identne siis väga sarnane teravustamissüsteem. Minu tähelepanekud olid järgmised:

 

Sigma MC-11 adapter Canon EF objektiividega

 

Tähelepanekud kasutades Canon EF 24-70mm f/4 L IS USM objektiivi Sony A7R III hübriidkaamera ees:

  • Canoni 24-70mm F/4 objektiiviga Auto Focus Single režiimis toimib Sigma MC-11 adapter praktiliselt sama kiiresti ja sama täpselt nagu Metabones IV adapter. Mõneti tundus, nagu oleks Metabones teravustamine toiminud mitte nii ühtlaselt – aga kui nii ka oli, siis polnud vahe suur. Single Autofocus on kiire ja hästi kasutatav mõlema adapteriga
  • Ka jälgiv teravustamine, näo/silmatuvastus toimis mõlema adapteriga ühtviisi kiiresti
  • Mitte kummagi adapteriga ei olnud pildistamisel võimalik Sony menüüs valida AF-A ja DMF režiime
  • Mitte kummagi adapteri puhul ei olnud pildistamisel võimalik Sony menüüs valida Focus Area seadistustest valikuid “Zone”, “Expand Flexible Spot” ega “Lock-On AF”. See tähendab, et Canoni objektiiviga ei saa nende adapteriga pildistades teravustamispunkti valikuliselt mingile objektiivile kinnistada.
  • Mitte kummagi adapteriga – ei Metabones ega Sigma – ei saanud videorežiims sisse lülitada jälgiva teravustamise režiimi
  • Sigma MC-11 korpus on sujuvama disainiga ja sulandub objektiivi/kaameraga paremini kokku nii et justkui polegi aru saada ja tunnetada et kaamera ja objektiivi vahel on konverter.

Järeldus pärast lühemat katsetamist: Sigma MC-11 ja Metabones IV adapterid toimivad praktilise pildistamise olukorras ühtviisi hästi. Kuid kuna Sigma adapter on korpuse poolest mõnusam ja hinna poolest oluliselt soodsam, siis oleks minu valik täna Sigma konverter.

 

Sigma MC-11 adapter Sigma objektiividega

Sigma MC-11 adapterist kirjutades oleks ülekohtune jätta käsitlemata selle konverteri toimimine Sigma enda objektiividega. Sest just siin tulevad MC-11 hüved tõeliselt ilmsiks.

Sigma ise kirjutab, et tema adapter paneb Sigma objektiivid Sony kaamerate ees toimima sama funktsionaalsusega nagu Sony enda objektiivid. Ja täpselt nii ongi, sest kui Metabones adapteri puhul on teatud teravustamisrežiimid ja teravustamispunkti valikud deaktiveeritud, siis Sigma objektiivide + Sigma MC-11 konverteri puhul kõik need režiimid ja valikud toimivad! Manuaalsel teravustamisel objektiivi teravustamisrõngast keerates rakendub isegi automaatne suurendus – täpselt nagu Sony enda objektiivide puhul.

Proovisin Sigma MC-11 konverterit Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art objektiiviga. Alpool näitan jälgivat teravustamist koos teravuse lukustamisega valitud subjektile (AF-C + Lock-On AF), mis toimib üllatavalt kindlalt ja kiirelt:

 

Tähelepanekud kasutades Sigma 50mm f/1.4 ART objektiivi Sony A7R III hübriidkaamera ees:

  • Sigma 50mm f/1.4 ART objektiiviga Auto Focus Single režiimis toimib Sigma MC-11 adapter praktiliselt sama kiiresti ja sama täpselt nagu Metabones IV adapter. Võrreldes Canoni 24-70mm f/4 objektiiviga oli Auto Focus Single mõlema adapteriga aeglasem – erinevus tuleneb mitte adapterist vaid objektiivist
  • Ka jälgiv teravustamine, näo/silma tuvastus toimis mõlema konverteriga ühtviisi kiiresti
  • Sigma MC-11 adapteriga oli pildistamisel võimalik Sony menüüs valida kõiki teravustamisrežiime – sealhulgas ka AF-A ja DMF režiime, mis Metabones puhul olid deaktiveeritud
  • Sigma MC-11 adapteriga oli pildistamisel võimalik Sony menüüs valida Focus Area seadistustest kõiki valikuid. Sealhulgas ka “Zone”, “Expand Flexible Spot” ja “Lock-On AF” valikuid, mis Metabones puhul olid deaktiveeritud
  • Sigma MC-11 adapteriga toimis videorežiimis jälgiv teravustamine täitsa kasutatava kiirusega. Teravustamise ajal teeb objektiiv kuuldavat klõbinat (heli salvestamisel on vajalik väline mikrofon). Metabones IV adapteriga jälgiv teravustamine videorežiimis ei toiminud
  • Kui lülitada Sigma objektiiv manuaalse teravustamise režiimile ja teravustada manuaalselt (teravusrõngast keerates), siis kuvatakse automaatselt kaamera LCD-ekraanile suurendatav ala. Sarnaselt toimivad ka Sony enda objektiivid. Metabones IV adapteri puhul sellist funktsionaalsust ei ole.

Tasub tähele panna, et selline küllislik funktsionaalsus pole toetatud mitte päris kõikide Sigma objektiivide poolt vaid 17. täiskaadersensori  6 poolkaadersensori objektiivi poolt. Nendeks objektiivideks on:

Seega: Kui sa omad mõnda neist ülalolevatest objektiividest ja plaanid neid kasutada oma Sony hübriidkaamera ees, siis peaksid kindlasti adapteriks valima Sigma MC-11 adapteri. Sest selle abil saad kasutada täit teravustamisrežiimide funktsionaalsust.

Kokkuvõtteks

Selge on see, et igasugune adapter aeglustab autofookust ja kõige paremini toimib Sony hübriidkaamerate automaatne teravustamine siiski Sony E bajonetile mõeldud objektiividega. Kui sul aga juba on olemas Canoni EF bajonetiga objektiive ja sa sooviksid neid kasutada Sony hübriidkaamerate ees, siis soovitan valida Metabones adapteri asemel Sigma MC-11 adapteri. Sigma pole mitte ainult poole soodsama hinnaga vaid pakub Sigma objektiivide puhul palju enamat. Canoni objektiivide kasutamisel ei jäänud Sigma konverteri teravustamiskiirus ja funktsioonid Metabones adapterile mitte millegi poolest alla.

Kindlasti tasub arvesse võtta, et erinevad adapterid võivad toimida erinevate objektiividega erinevalt. See, et mingi adapter Canoni 24-70mm f/4 objektiiviga kiire autofookuse annab, ei tähenda tingimata et mingi teine Canoni EF objektiiv sellesama adapteriga täpselt sama hästi toimib. Samuti võiks tähele panna, et Sigma konverteri puhul on Canoni ülilainurkobjektiivide puhul täheldatud päris kaadri nurkades pisut pehmemat joonist. Kõige parem on võtta oma objektiivid ja Sony kaamera kaasa, minna Photopointi kauplusesse ja proovida järele kui hästi konkreetsed objektiivid Sigma MC-11 adapteriga toimivad.

(1517)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sigma adapter MC-11 Canon EF - Sony E
  • Kasuta EF objektiivi Sony hübriidkaamera ees
  • Sobib Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
  • Ühildub ainult Sigma SGV seeria objektiividega
  • Sujuv ning kiire autofookus
  • Edastab objektiivi info kaamerasse
249€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga