Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Parim fotokaamera nutitelefoni kõrvale

Tavaliste igapäevapiltide jaoks on tänapäeva nutitelefoni fotokvaliteet enamasti piisav. Siiski leidub mitmeid olukordi, kus nutitelefoni võimekus ka tavakasutaja jaoks kehvaks jääb. Näiteks siis, kui perre sünnib uus beebi. Või kui ees ootab reis kaugele soojale maale. Või kui tekib tunne, et tahaks fotograafiaga hobi korras tegeleda. Sellistes olukordades peaks nutitelefoni kõrvale vaatama eraldiseisva fotokaamera, millega saab jäädvustada hetki nii, et need ka aastate pärast suuremal ekraanil või välja prindituna ilusad vaadata oleksid.

Kvaliteetsema fotokaamera otsinguil vaadatakse tavaliselt ikka peegelkaamera poole, sest see suur ja uhke proffide tööriist on olnud juba aastakümneid kõikide fotohuviliste ihaldusobjektiks. Viimasel ajal on aga peegelkaamera kõrvale tekkinud uus fotokaamera liik: hübriidkaamerad. Võib julgelt väita, et algajale fotohuvilisele, kes soovib nutitelefoni kõrvale eraldi fotokaamerat, on hübriidkaamera parem valik kui peegelkaamera. Seda päris mitmel põhjusel. Selles artiklis võrdleme hübriidkaamerat nutitelefoni ja peegelkaameraga. Toome välja eelised ja puudused ning lõpuks vaatame, milliseid hübriidkaameraid 2017. aastal noorele emale, reisile minejale või algajale fotohuvilisele soovitada võiks.

 

Kas nutitelefonist tõesti ei piisa?

Nutitelefoniga tehtud pilt näeb väiksel ja tihedalt piksleid täis pikitud mobiiliekraanil päris hea välja. Mobiiltelefoni ekraan võib aga olla petlik. Kui sedasama pilti vaadata näiteks suurema süle- või lauaarvuti monitoril, tabab vaatajat pettumus. Pilt pole sugugi nii terav nagu algselt tundus. Hämaramates oludes tehtud fotod on puha värvilisi täppe täis ja detailsust pole ollagi. Veel hullem on lugu siis, kui soovime oma mobiiliga tehtud piltidest teha paberfotosid. Ilusa pildi trükkimiseks on ju vaja umbes 3x suuremat faili kui ekraanil vaatamiseks…

Niisiis on mobiiliga tehtud pildid päris okeid – juhul, kui nad sinna mobiiltelefoni jäävadki. Tihti tuleb meil elus ette aga ka olulisemaid sündmusi või perioode. Uue beebi sünd ja laste kasvamine. Erinevad tähtpäevad, soojamaareisid jne. Kõikides nendes olukordades tehtud fotosid soovime me ilmselt vaadata ka 20-30 aasta pärast. Enamgi veel – selliseid pilte soovime me ju ka enda järeltulevatele põlvedele säilitada. Kas tõesti ainult mobiiliekraanil vaatamiseks?

Kes soovib nutitelefoniga natuke erilisemaid fotosid pildistada, satub kohe kitsikusse. Nutitelefoniga ju suumida ei saa. Samuti on nutitelefoniga keeruline teravat ala seada – näiteks nii et modelli nägu on terav aga taust udune. Veel on nutitelefoni keeruline statiivi peale kinnitada – näiteks selleks et hämaras ilusaid pilte pildistada. Jne.

 

Kas hübriidkaamera on parem kui peegelkaamera?

 

Nii hübriidkaameral kui peegelkaameral on omad plussid ja miinused (kuigi tundub, et aasta-aastalt jääb hübriidkaameral miinuseid aina vähemaks). Algaja fotohuvilise jaoks, kel puudub varasem kogemus peegelkaameratega ja kes on siiamaani pildistamiseks kasutanud kompaktkaamerat või nutitelefoni, on aga hübriidkaamera parem valik kui peegelkaamera. Kaks peamist põhjust:

  • Hübriidkaamera puhul toimub kadreerimine sarnaselt nutitelefonile – LCD-ekraani abil. Pildistamine on harjumuspäraselt lihtne. Peegelkaamera peamine kadreerimisvahend on optiline pildiotsija. Kaamera tagant okulaarist sisse vaadates näeb pildistaja otse läbi objektiivi peegelduvat vaadet – mitte seda, kuidas pildistatav foto hakkab välja nägema. Sellepärast vajab peegelkaameraga pildistamine algajalt rohkem harjumist
  • Fototehnikaga igapäevaselt kokku puutudes olen tihti näinud, kuidas õhinaga ostetud uhke peegelkaamera jääb pärast esmase pildistamisvaimustuse raugemist lihtsalt kapipõhja vedelema. Sest see on liiga suur ja raske ja seda on tülikas kaasa võtta. Algtaseme hübriidkaamera on tuntavalt väiksem ja kergem kui algtaseme peegelkaamera. Lihtsam kaasas kanda.

 

Peegelkaamera pildikvaliteet pisikeses korpuses

Hübriidkaamerate pildisensor on sama suur nagu enamikus peegelkaamerates ja sellepärast on ka hübriidide pildikvaliteet sama hea. Sarnaselt peegelkaameratele saab ka hübriidkaamerate objektiive vahetada. Standardis müüakse hübriidkaameraid standardsete suumobjektiividega, kuid vastavalt pildistamissoovidele saab hübriidide ette hankida väga kvaliteetseid makro-, portree-, telesuum- või muid objektiive.

Kuna hübriidkaamerad on peegelkaameratele sarnased nii pildisensorite suuruse kui ka objektiivide vahetamisvõimaluse (ja kvaliteetsete objektiivide olemasolu) poolest, siis on ka need kaamerasüsteemid pildikvaliteedi poolest sama head.

 

 

Kas hübriidkaameraga pildistamine pole mitte liiga keeruline?

Hübriidkaameraga on lihtne pildistada. Kes veel ei tea, kuidas ja miks seada säriaega, ava ja teisi pildistamisparameetreid, see saab lülitada oma hübriidkaamera täisautomaatsesse ehk rohelisse režiimi. Selles režiimis jääb pildistaja osaks kadreerida ja päästikule vajutada – täpselt nagu nutitelefoniga. Ainult et pildid tulevad ilusamad.

Kes Photopointist hübriidkaamera ostab, saab aga kaasa veebipõhise Fotograafia algkursuse. Seal on lihtsasti lahti seletatud fotograafia põhitõed nii et kui sa ka alguses oma kaamerat ise juhtida ei oska, võid juba paari nädala pärast pildistada isegi manuaalrežiimis, nagu tõeline profifotograaf.

Hübriidkaameraga pildistamine ei ole seega mitte keeruline, vaid hoopis võimalusterohke. Automaatrežiim on alati olemas. Kui aga aga pildistaja otsustab fotograafiat tõsisemalt võtta, on kaameragi oma režiimide ja võimalustega selleks kohe valmis.

 

Nutitelefoni, hübriidkaamera ja peegelkaamera erinevused

Parema ülevaate saamiseks paneme nutitelefoni, hübriidkaamera ja peegelkaamera kõrvuti ja vaatame, kuidas need oluliste omaduste poolest erinevad. Nagu allolevast tabelist näha võib, on hübriidkaamera ja peegelkaamera päris sarnased aparaadid, erinedes üksteisest peamiselt korpuse mõõtmete ja kadreerimisvõimaluse poolest. Erinevused nutitelefonidega on muidugi suuremad ja tulevad esile igas aspektis:

 

Kompaktkaamera, hübriidkaamera ja peegelkaamera olulisemad erinevused
Nutitelefon Hübriidkaamera Peegelkaamera
Mõõtmed Nutitelefon on pisike ja see on nagunii igal pool kaasas. Hübriidkaamera on nutitelefonist suurem, kuid sama klassi peegelkaamerast pisem. Püksitaskusse hübriid ei mahu, aga käekotis või mingis tavalisemas kotis on seda päris mugav kaasas kanda. Digitaalse peegelkaamera kere on võrreldes kompakt- ja hübriidkaameratega tihti mitu korda suurem ja raskem. See tähendab, et seda on raskem endaga kõikjal kaasas kanda. Samas võivad suured mõõtmed aga hoopis positiivseks omaduseks olla. Suurt fotoaparaati saab pildistamise ajal stabiilsemalt käes hoida. Samuti on selle juhtimine suuremate nuppude tõttu lihtsam ja kiirem.
Kadreerimine Kadreerimine toimub LCD-ekraanilt. Kadreerimine toimub LCD-ekraanilt. Kallimatel/suurematel hübriididel ka elektroonilise pildiotsija abil (väike ekraan kaamera sees mida saab mida saab piiluda läbi kaamera tagaküljel asuva okulaari) Kadreerimine toimub optilise pildiotsija abil. Kaamera taga asuvast okulaarist sisse vaadates näeb läbi objektiivi peegeldatud vaadet. Kadreerida saab ka LCD-ekraani abil, kuid sellisel juhul on automaatne teravustamine aeglasem.
Objektiivide vahetamine Objektiive vahetada ei saa. Hübriidkaamerate objektiive saab vahetada. Digipeeglite objektiive saab vahetada.
Lisatarvikud Lisatarvikuid (võimsam välklamp, väline mikrofon, distantspäästik jne) reeglina lisada ei saa. Valdava enamiku hübriidkaamerate külge saab kinnitada ka erinevaid lisatarvikuid nagu välised välklambid, mikrofonid jne Peegelkaamerate külge saab kinnitada erinevaid tarvikuid nagu välklambid, stuudiovälgud, akutallad jne.
Pildisensor ja pildikvaliteet Sensor on väga pisike ning seega vähem valgustundlik kui peegel- või hübriidkaamera suurem sensor. Samuti on sensoril vähem megapiksleid. Seega on pildikvaliteet kehvem – seda eriti just hämaras pildistamisel Pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Mõõtmetelt sama nagu peegelkaameratel. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui nutitelefonidel – eriti just hämaras. Pildisensor on suuremate mõõtmetega ja valgustundlikum. Pildikvaliteet on selle tõttu parem kui nutitelefonidel – eriti just hämaras.
Seadistusvõimalused Seadistusvõimalused on väga piiratud. Hübriidkaameral on erinevad pildistamisrežiimid ja palju erinevaid seadistusvõimalusi. See annab pildistajale väga suure kunstilise vabaduse. Peegelkaamera ja hübriidkaamera üldiselt seadistusvõimaluste poolest ei erine. Mõlemal on rikkalikult režiime ja võimalusi.
Video salvestamine Korralikku Full HD videot salvestavad kõik nutitelefonid. Kõikidel hübriidkaameratel on olemas video salvestamise funktsioon. tavalistel Full HD, kallimatel 4K. Video on väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Saab mängida fookusega nii et näiteks taust on udune ja esiplaan terav jne. Kõikidel peegelkaameratel on olemas video salvestamise funktsioon. tavalistel Full HD, kallimatel 4K. Video on väga ilusa ja kvaliteetse pildiga. Saab mängida fookusega nii et näiteks taust on udune ja esiplaan terav jne.

 

Konkreetsed kaamerasoovitused

Parimad hübriidkaamerad 2018. aasta kevadel algajale fotohuvilisele. Hinnaklass kuni 500 eur

Parimad hübriidkaamerad 2018. aasta kevadel algajale fotohuvilisele. Hinnaklass kuni 800 eur

 

Kokkuvõtteks

Nutitelefoniga tehtud pilte on nutitelefonist hea vaadata. Kui sa neid aga aastate pärast suurelt ekraanilt vaatad või perekroonika jaoks paberile prindid, võid tabada end mõttelt: “Ehk oleks pidanud hankima päris fotokaamera”. Seda päris kaamerat ostma minnes vaata traditsiooniliste suurte peegelkaamerate kõrval ka väiksemate korpustega hübriidkaameraid.

Just algaja fotohuvilise jaoks, kes soovib saada ilusaid pilte igal pool, ilma kaamera seadetesse väga sügavalt süvenemata, on hübriidkaamera märksa parem valik kui traditsiooniline peegelkaamera.

(8953)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Panasonic Lumix DMC-GF7 + 12-32mm Kit, pruun
  • 16-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav LCD ekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
Canon EOS M100 kere, must
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 3" kallutatav LCD puuteekraan
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth & NFC ühendused
Panasonic Lumix DMC-GF7 + 12-32mm Kit, hõbedane
  • 16-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav LCD ekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
Sony a5100 + 16-50mm Kit, must
  • 24,3-megapiksline Exmor™ HD sensor
  • Kiire ja täpne hübriidne autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus
Panasonic Lumix DC-GX800 + 12-32mm Kit, must
  • 16-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
Panasonic Lumix DC-GX800 + 12-32mm Kit, must/hõbedane
  • 16-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
Panasonic Lumix DC-GX800 + 12-32mm Kit, pruun
  • 16-megapiksline Four Thirds Live MOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 25 600
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
Sony a5100 + 16-50mm Kit, valge
  • 24,3-megapiksline Exmor™ HD sensor
  • Kiire ja täpne hübriidne autofookus
  • FullHD 1920 × 1080 50p videosalvestus
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • Integreeritud WiFi & NFC ühendus
Olympus PEN Lite E-PL8 + 14-42mm EZ Kit, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-suunaline keresisene stabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 30p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik kallutatav ekraan
  • Integreeritud WiFi ühendus
Olympus PEN Lite E-PL8 + 14-42 EZ Kit, pruun/hõbe
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-suunaline keresisene stabilisaator
  • FullHD 1920 × 1080 30p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik kallutatav ekraan
  • Integreeritud WiFi ühendus
Olympus OM-D E-M10 Mark III + 14-42mm EZ Kit, hõbedane
  • 16,1-megapiksline Live MOS Four Thirds sensor
  • 3" kallutatav LCD puuteekraan, OLED pildiotsija
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
  • 5-teljeline stabilisaator, kuni 4 stoppi
Olympus OM-D E-M10 Mark III + 14-42mm EZ Kit, must
  • 16,1-megapiksline Live MOS Four Thirds sensor
  • 3" kallutatav LCD puuteekraan, OLED pildiotsija
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
  • 5-teljeline stabilisaator, kuni 4 stoppi
Fujifilm X-A5 + 15-45mm Kit, hõbedane
  • 24,2-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 3-tolline kallutatav puutetundlik LCD ekraan
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • Hübriidne autofookuse süsteem
  • Alumiiniumist korpus, nahkne kate
Canon EOS M50 + EF-M 15-45mm IS STM, valge
  • 24,1-megapiksline APS-C CMOS sensor
  • 3" kallutatav LCD puuteekraan
  • Dual Pixel CMOS AF teravutamine
  • 4K UHD 3840 × 2160 24p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi, Bluetooth & NFC ühendused
Sony a6000 + 16-50mm Kit, must
  • 24,3-megapiksline Exmor™ HD CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p XAVC S videosalvestus
  • 3" kallutatav LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • Hübriidne 179 teravustamispunktiga autofookus
  • Integreeritud NFC & WiFi ühendus
Sony a6000 + 16-50mm Kit, hõbedane
  • 24,3-megapiksline Exmor™ HD CMOS sensor
  • FullHD 1920 × 1080 50p XAVC S videosalvestus
  • 3" kallutatav LCD ekraan, OLED pildiotsija
  • Hübriidne 179 teravustamispunktiga autofookus
  • Integreeritud NFC & WiFi ühendus
Fujifilm X-T20 + 16-50mm Kit, hõbedane
  • 24,3-megapiksline APS-C X-Trans CMOS III sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • 4K UHD 3840 × 2160 25p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T20 + 16-50mm Kit, must
  • 24,3-megapiksline APS-C X-Trans CMOS III sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • 4K UHD 3840 × 2160 25p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Olympus PEN E-PL9 + 14-42mm Kit, pruun/hõbe
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-suunaline keresisene stabilisaator
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik kallutatav ekraan
  • Bluetooth & WiFi ühendus
Olympus PEN E-PL9 + 14-42mm EZ Kit, valge/hõbe
  • 16,1-megapiksline Live MOS sensor
  • 3-suunaline keresisene stabilisaator
  • 4K 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • 3-tolline puutetundlik kallutatav ekraan
  • Bluetooth & WiFi ühendus
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga