Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Hoidiste tegemisest fotograafias

© Tekst ja fotod: Veljo Runnel

Kes loodust armastavad pildistada, võivad sügiseti kerget masendust tunda – rohelus on kadunud, kõle tuul kõigutab raagus puid ning vastu akent rabistab külm vihm. Järgmise ilusa ajani – lume ja jääni – on veel mõni aeg. Mida teha neil pimedatel ja süngetel sügisõhtutel? Üks asi, mille peale kindlasti tasuks mõelda, on kevade ja suve jooksul kogunenud tuhandete piltide organiseerimine ja talletamine. Tegelikult on need kaks eraldi teemat, mis kohati omavahel seostuvad. Organiseerimine tähendab seda, kuidas pildifaile tähistada ja sorteerida, et hiljem sulle huvi pakkuvat pilti üles leida. See algab failidele nime andmisest. Kuigi esmapilgul lihtne ja elementaarne tegevus, on failide läbimõeldud märgistamine ülioluline. Ma sain selle tähtsusest aru alles siis, kui olin uue kaamera muretsenud ja failinimed hakkasid kattuma eelmise kaamera omadega. Pidasin esimese kaamera antud failinimesid pühadeks ega julgenud neid muuta. Paljaste numbritega tähistatud failides oli aga lõpuks väga keeruline orienteeruda. Nüüdseks olen juurutanud enda jaoks hetkel küllaltki mugava süsteemi, mis välistab failinimede kordumist ning samas annab võimaluse nime järgi enam-vähem aimata fotode sisu. Failinimed koosnevad kuupäevast ja aastast, pildistamise teemast ning järjenumbrist. Vahel on teemaks koha-, vahel mingi looma- või taimenimi. Organiseerida aitavad ka mitmed programmid, osad saadaval vabavarana, osad tasulised. Selline tarkvara lubab meil ühtesid ja samu pildifaile sorteerida mitmel erineval moel. Me saame siduda pildifailiga märksõnu ning siis luua vastavaid galeriisid, kus pildid väikeste küünpiltidena kohe nähtaval. Targemad programmid oskavad pilte analüüsida ning leida isegi värvi poolest sarnaseid fotosid. Need programmid loovad parema ülevaate erinevatel andmekandjatel asuvatest pildifailidest. Siit jõuamegi teise olulise teemani – failide talletamine. Meie arvutis võib küll olla mitme terabaidine kõvaketas kuid kasvõi kindluse mõttes peaksid failid olema samal ajal ka mõnele teisele andmekandjale kopeeritud. Amatöörile võib failide kaotus olla emotsionaalne löök, kuid neile, kes fotode pealt veidikenegi teenivad, võib see tähendada ka materiaalset kadu. Kui oled siiani süstemaatilist failide arhiveerimist ja kopeerimist pidanud pelgalt eesrindlikuks mõtteks ja ennast selle jaoks liialt laisaks, siis nüüd on aeg tegudele asuda! Purunenud kõvaketas või laastav viirus võib juba homme sinu uksele koputada! Olen pidanud kahjuks kuulma mitmete sõprade ja tuttavate nutulaulu peale arvutikatastroofi – oh miks ma küll ei kopeerinud oma faile plaatidele! See võikski olla kõige esimene ja lihtsam samm – iga 4-10 gigabaidi tagant kopeerida uued failid ka DVD-de peale. Meeles võiks pidada, et kestvama säilitamise jaoks peaks kasutama kvaliteetsemaid ja eritöötlusega toorikuid, mida mehhaanilised kahjustused ja valgus nõnda palju ei kuluta kui odavamaid plaate.

Unarusse ei saa jätta ka plaatide märgistamist. Kui avastad, et pead ühte pildifaili otsima kolmekümne märgistuseta DVD pealt, siis pole see avastus just meeldivate killast… Plaatidele võib samuti kirjutada märksõnu piltide teemadega, pildistamise ajaga jms. Näiteks: 1.07.2007 – 15.08.2007. Reis Gruusiasse. Lõokesed. Paadiretk Piusal. Faile võib plaatidele koondada ka teemakaupa – ühel plaadil taimepildid, teisel reisipildid, kolmandal seltskonnapildid. Aasta lõpuks võiks koostada isegi “Best of” plaadi, see annaks võib-olla ka mõtteid, milliseid fotoprojekte järgmisel aastal ette võtta.

Lihtsam, kuigi ühekordse kulutusena kallim, on failide kopeerimine välisele kõvakettale. Kui tahate mobiilset lahendust, muretsega väike, USB toitel kaasaskantav kõvaketas, mida saate kiirelt rüperaaliga ühendada ja vajalikud failid kopeerida. Veelgi mobiilsem lahendus on akutoitel kõvaketas, millel on sisseehitatud mälukaardipesad. Sellisele kõvakettale saate faile kopeerida otse peale pildistamist kasvõi keset laia laant, vajamata isegi arvuti abi.

Failide kopeerimisel võib neid ka tähtsuse järjekorda seada ning kustutada põhiarvutist külma närviga need fotod, mis teile kõige vähem tähendavad. Olen oma arvutis püsikasutamiseks loonud kümmekond teemakataloogi, kus on õnnestunumate piltide toorfailid. Mitte nii oluliste piltide koht on ainult DVDdel või siis ka väikese jpg-failina arvutis. Kui leian, et ka sellist pilti läheb kusagil vaja, siis otsin DVD-lt toorfaili üles ja putitan teda vastavalt vajadusele.
Järjepidev organiseeritus pildimajanduses aitab ära hoida suuremat sorti närvikulu ning ka aega säästa. Jõudu tööle!

ounad

Õunad jahedasse keldrisse, pildifailid aga plaadile ja kappi! Nii on neid sealt hea võtta ja tarbida.

Valik Photopointi kauplustes pakutavaid väliseid kõvakettaid

(409)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga