Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fotograaf Karl Saare: HD Pentax D-FA 15-30mm f/2.8 ED SDM objektiiviga Tai Kuningriigis

Nii nagu pealkirjast välja võib lugeda, siis tuleb antud artiklis juttu HD Pentax D-FA 15-30mm f/2.8 ED SDM objektiivist ning sellest, kui mugav või ebamugav võib üks selline objektiiv olla kasutusel n-ö reisiobjektiivina.

hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_3

 

Tutvume esmalt objektiiviga

Enne, kui laskume kasutusmugavuste või ebamugavuste juurde, siis räägime veidi faktidest. Tegemist on 2016. aasta veebruaris välja tulnud valgusjõulise (f/2.8) Pentax suumobjektiiviga, mille suumiulatus on 15-30mm ja see sobib nii poolkaader- kui täiskaader sensoriga Pentax digipeegelkaamerate ette. Diafragmalabasid on sisse pandud kokku 9 ning kogu objektiiv on ilmastikukindel (ette rutates – oli tõesti ilmastikukindel, aga sellest tuleb juttu all pool).

Üks kasulik “vidin”, mis antud objektiivi väga mugavaks teeb on “Quick Shift”. Kus ja kuidas seda kasutada – juhul, kui automaatfookus jääb oma tööga jänni (objekt/subjekt ei ole eristatav, on liiga lähedal või misiganes ka see põhjus võib olla), siis on sul veel võimalus muuta fookust manuaalselt, kui AF  (autofocus) on lukus.

Objektiiv ise on üpris suur ja raske (~1kg), mis tõttu oli mul algselt ka kahtlus, kas ma viitsin seda ringi rännates koguaeg endaga kaasas tassida. Aga tulles tagasi veel korraks autofookuse juurde, siis väärib mainimist, et AF on antud objektiivil ülimalt kiire ning vaikne.

hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_4.jpg
hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_5.jpg

 

Muljed objektiivist reaalses kasutuses

Enne, kui objektiivi Photopointi fototehnika rendist enda kasutusse sain surfasin üsna palju ringi foorumites ja lugesin, mida objektiivi kohta räägitakse. Asi, mis pildi pealt välja ei tulnud ja mida kõige rohkem mainiti, oli see, et objektiiv on tõsiselt suur. Nüüdseks, olles objektiivi ise oma silmaga näinud ja käega katsunud võin kinnitada, et neil oli õigus – objektiiv on suur, aga tema raskus annab aimu kõrgest ehituskvaliteedist, mis on tõesti tasemel.

Objektiivi ilmastikukindluse pani proovile raju padukas keset vihmametsa ja vaatamata sellele, et kaamerakotil oli ümber vihmakaitse, siis oli kogu kott mägedest alla jõudes seest kergelt öeldes “niiske”. Valetama ei hakka – see lõi ikka südame puperdama küll kui tead, et kaasa antud, objektiiv, mis maksab ~1700€ on nüüd kotis “niiske”.

hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_6

Kartus, et objektiiv on liiga suur ja kohmakas (reisil olles) kadus pärast esimest nädalat. Enne seda olin üsna valiv ja kaamera käis kotist välja tunduvalt vähem kordi, kui oleks tahtnud. Ilmselt sellepärast, et siiani olin pildistanud ainult fiksobjektiividega ja suur suumobjektiiv tundus “On the go” ebamugav.

hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_7.jpg
hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_8.jpg

 

Kokkuvõte

Kui ma peaksin andma hinde, põhinedes ainult enda kogemusele antud objektiiviga, siis on selleks hindeks 10st kindel 10! Miks? Põhjuseid on mitmeid, alustades siis sellega, et see ei vedanud mind kordagi alt ja ei olnud ühtegi momenti, mis jäi jäädvustamata või jäädvustati uduselt. Mis kõige tähtsam- pildikvaliteet ja teravus on sellel objektiivil super! Kaasas oli veel tegelikult ka Sigma 30mm f/1.4 ART, kuid see jäi üsna kiirelt hotelli kapile, kuna Pentax HD 15-30mm f/2.8 õigustas ennast täielikult (reisile sõites arvasin just vastupidist…).

Kui kogu see reis kokku võtta, siis võin julgelt väita, et HD Pentax D-FA 15-30mm f/2.8 ED SDM objektiiv sobib suurepäraselt reisile kaasa ja ei ole ta nii kohmakas midagi, kui alguses tundub.

 


Karli tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida karlsaare.eu ja tema Instagram’i lehel ››

Eriline tänu: @preilimarin
Kõik artiklis kasutatud pildid on tehtud Pentax K-3 II peegelkaamera abil ja kasutades HD Pentax D-FA 15-30mm f/2.8 ED SDM objektiivi.

hd-pentax-d-fa-15-30-sdm-objektiiv-photopoint_2
Portreefoto: Karl Saare

(1029)

Artiklis kirjeldatud tooted:
HD Pentax D-FA 15-30mm f/2.8 ED SDM objektiiv
  • 15–30 mm ülilainurk-suumobjektiiv
  • Valgusjõuline – läbiva f/2.8 avaga
  • Kiire ja vaikne SDM teravustamismootor
  • Tolmu- ja niiskuskindel konstruktsioon
  • Pentaxi pool- ja täiskaader peegelkaameratele
1799€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast