Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Fujifilm X-T30 hübriidkaamera

Kui Fujifilm X-T30 mõne nädala eest avalikustati, olid kaamera- ja fotohuvilised päris rahul. Kuigi väliselt senise X-T20 aparaadiga peaaegu identne, tõi uus versioon viimasega võrreldes täpselt need uuendused, mida oodati – ja ehk pisut rohkemgi. X-T30 on oma olulisemad täiustused saanud aste kallimalt (aga ei saa öelda, et oluliselt võimekamalt) Fujifilm X-T3 kaameralt. Selle aparaadi autofookust, video- ja pildikvaliteeti on ülevaadetest ülevaadetesse taevani kiidetud ja kuna täpselt sama sensor ja protsessor on pandud ka X-T30 kaamera sisse, siis saab fotohuviline nüüd X-T3 võimsuse ja kvaliteedi kolmandiku võrra soodsamas ja kompaktsemas vormis kätte – Fujifilm X-T30 näol.

Seda arvesse võttes pole just üllatav, et kõik paar päeva tagasi Photopointi jõudnud Fujifilm X-T30 hübriidkaamerad on sellesama sissejuhatuse kirjutamise hetkeks juba läbi müüdud. Või noh, õnneks mitte päris kõik, sest ühe kaamera suutsin müügimeeste kilavate silmade eest hämarasse pildistusnurka varjule toimetada. Selleks, et karp lahti võtta ning kaamerat pisut uurida ja proovida. Proovimist on siin ju omajagu, sest asjad pole kunagi nii must-valged, nagu meile pressiteadetes või valimisprogrammides lubatakse. Seega – kui ka selle artikli sissejuhatusest võis jääda mulje, et X-T3 ja X-H1 kaamerad on soodsama X-T30 poolt lõplikult tasalülitatud, siis tea, et see mulje on ekslik. Spetsiifilisemates nüanssides on Fuji kallimad mudelid jätkuvalt soodsamatest üle – tuleb lihtsalt defineerida, mis need nüansid on ja kas need sinu pildistamis- või videotöös olulist rolli mängivad. Vaatame siis.

 

Vaatame alustuseks, kuhu see kaamera üldisel fototehnika maastikul paigutub. Nii hinna kui ka omaduste poolest on X-T30 kõige lähimaks konkurendiks Sony A6400. Ja ega APS-C sensoriga aparaatide seas X-T30 kaamerale mingit muud ekvivalenti väga ei leiagi. Olympus OM-D E-M5 Mark II nagu hinna poolest oleks, aga kui teadlikum kaameraostja natuklenegi selle aparaadi tehnilisi andmeid vaatab, siis klikib näpp automaatselt brauseri vahelehe x-nupul ja naaseb Sony-Fujifilm vastasseisu uurima. Selles artiklis, kusagil allpool võrdlen kiirelt neid kahte kaamerat ka mina.

 

Veel enne seda kui kaamera karbist vabaneb, on hea hetk meelde tuletada Fujifilm X-T30 olulisemad omadused. Allolev nimekiri reastab tõesti ainult olulisemad asjad. Vaata need hoolega üle ja saad kaamera võimekusest algse pildi:

Fujifilm X-T30 olulisemad tehnilised omadused

  • 26.1 MP APS-C mõõdus X-Trans pildisensor; pildistab 14-bit RAW faile
  • ISO ulatus: 200-12800, võimendusega 80-51200
  • Integreeritud sensoripõhist värinastabilisaatorit ei ole – kasutab objektiivide sees olevat optilist stabilisaatorit
  • Neljatuumaline X-Processor 4 pildiprotsessor
  • 425 faasituvastusega teravustamispunkti pildisensoril. Faasituvastusega pildlid katavad kogu kaadri äärest ääreni
  • Elektrooniline + mehaaniline katik, maksimaalne säriaeg: 1/32000 sekundit; maksimaalne säriaeg mehaanilise katikuga: 1/4000 sekundit
  • Sarivõte:
    • Elektroonilise katikuga 20 fps (täissuuruses 17 RAW  ja 53 JPG faili)
    • Mehaanilise katikuga: 8 fps (18 RAW ja 93 JPG faili)
  • Integreeritud välklamp juhtarvuga 7 (ISO 200. m)
  • 3″ LCD-ekraanil on 1 040 000 pikslit, ekraan on nurga alla seatav ja puutetundlik (täpselt sama ekraan, nagu X-T20 kaameral)
  • Elektrooniline pildiotsija, OLED-ekraanil 2 360 000 pikslit. Suurendus 50mm objektiivile vastava vaatenurgaga: 0.62x (täpselt sama pildiotsija, nagi X-T20 kaameral)
  • Videorežiim
    • Digital Cinema standard 4096 x 2160 lahutusvõimega 29.97p/25p/24p/23.98p kaadrisagedused, 200Mbps või 100Mbps andmesagedus – sellist videot filmib X-T30 10-minutiliste klippidena (X-T3 silmib mälukaardile kuni 400 Mbps andmesagedusega videot)
    • 4K video 3840 x 2160 lahutusvõimega ja 29.97p/25p/24p/23.98p kaadrisagedustega, andmesagedusega 200 või 100 Mbps. 10 minutit järjest
    • Full HD 1920 x 1080 kaadrisagedustega 59.94p/50p/29.97p/25p/24p/23.98p, andmesagedusega 200 või 100 Mbps. 15 minutit järjest
    • Aegluubis video salvestamiseks on 1920 x 1080 120fps režiim
  • Integreeritud intervalomeeter (time-lapse videod)
  • Salvestusmeedia: 1 SD mälukaardipesa (UHS-I tüüpi SD-kaardid, kaamera ei toeta kiiremaid UHS-II tüüpi mälukaarte)
  • Micro HDMI, USB 3 Type C, Wi-Fi + Bluetooth
  • Kaamera toimib NP-W126S liitiumakuga, ühe laadimiskorraga saab normaalrežiimil pildistada 380 fotot (CIPA test)
  • Kaal: 383 g (aku ja mälukaardiga).

 

Karbis on: päikesevarjuk, Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS objektiiv, kaamerarihm, Fujifilm X-T30 hübriidkaamera, laadimisadapteri pistik, laadimisadapter, USB-C kaabel, kaamerarihma kinnitused (kunstnahast katted + klambrid) ja tööriist klambrite paigaldamiseks.

 

Väliselt on X-T30 täpselt seesama pisike retrovälimusega aparaat nagu X-T10 ja X-T20. Nii esiküljel kui ka kaamera peal on kõik rattad, nupud ja hoovad samasugused ja samadel kohtadel nagu senistel mudelitel. Ainult tagaküljel on joysticki lisandumisega toiminud oluline muudatus, kuid selleni jõuame allpool. Erinevalt X-T3 hübriidkaamerast ei ole X-T30 korpus ilmastikukindel. Samuti pole X-T30 korpus teoorias ka nii tugev, sest magneesiumsulamist on ainult ülemine ja alumine osa, mitte kogu korpus. Kaamerat kätte võttes sellest aru ei saa, sest X-T30 on ikkagi väga hea koostekvaliteediga. Samas on need kaks asjaolu esimesteks põhjusteks aru saamisel, miks X-T30 on soodsam kui X-T3.

 

Kaamera peal on kõik täpselt vanaviisi (st nagu X-T20 kaameral). Programmiratta asemel on X-T30 kaameral hoopis säriajaketas, ja selle alumises osas nihik, mis võimaldab kaamerat automaatselt täisautomaatsesse režiimi lülitada. Vasakul pool välgukinga on erinevad salvestusviisid panoraamvõttest videorežiimini. Selle ketta koosseisus olev nihik avab aga integreeritud välklambi:

 



Sarnaselt Sony a6400 aparaadile ja erinevalt näiteks Fujifilm X-T3 kaamerast on X-T30 kaameral pisike integreeritud välklamp olemas. Mõnes olukorras võib ju kasuks tulla küll.

 

Kaamera tagaküljel olev LCD-ekraan liigub pisut vertikaalsihis üles-alla. Sellist paindlikkust nagu X-T3 ja X-H1 aparaatidel, siin pole. X-T30 on aga esimene oma seeria kaamera, millel on tagaküljel ekraanist paremal pool joystick. Sellega on mugav teravustamispunkti valida ja menüüdes ringi liikuda. Neljasuunaline nupukombinatsioon on joysticki lisandumisega tagaküljelt kadunud ja Q-nupp (kiirmenüü kuvamiseks) on leidnud oma koha “pöidlapideme” peal. See on Q-nupu asukoht on minu meelest üsna ebaõnnestunud, sest isegi väga vähesel kaamera kasutamisel suutsin ma mitu korda tahtmatult sellele vajutada.

 

 

Paremal pool vedruga lahti kargava plastikust luugi all on 2.5mm audiosisend, USB-C pesa ja HDMI pesa.

 

Vasakul küljel – pole midagi.

 

Nagu kõik teised edumeelsed elektroonika- ja kaameratootjad, on ka Fujifilm asunud oma kaamerate Micro USB + USB 3.0 pesi välja vahetama USB-C vastu. Esimene Fujifilmi hübriidkaamera, kes selle mugavama ja funktsionaalsema ühenduvuse sai, oli X-T3. Teine on X-T30. Selle pesa kaudu saab faile mälukaardilt arvutisse tõmmata, otse arvutisse pildistada ja kaamera akut laadida. Laadimisfunktsioon toimib ka siis kui kaamera pildistab või filmib – seega saab näiteks metsas kasvõi pildistamise ajal kaamerat akupangast laadida. Või siseruumides filmimise ajal kaamera vooluvõrku ühendada.

 

Hetkel on Fujifilm X-T30 hübriidkaamera Photopointis olemas kolmes komplektsuses. KereFujinon XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ objektiiviga komplekt ja Fujinon XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS komplekt. Kumba objektiivi eelistada?

 

15-45mm objektiiv on küll kompaktsem ja soodsam, kuid 18-55mm objektiivi peetakse optiliselt paremaks. Samuti on 18-55mm objektiiv nii lainurga puhul kui teleasendis valgusjõulisem. Mõlemal objektiivil on integreeritud optiline värinastabilisaator, kuid 18-55 eksemplari “stabikas” on kirjade järgi 1 EV astme võrra tõhusam. Oluline erinevus on veel suumimine: 15-45mm objektiivil on elektrooniline suum, mis on ehk parem filmimiseks. 18-55mm objektiivil on aga standardne mehaaniline suum, mille kiirem käsitlemine muudab selle paremaks kiire pildistamise tingimustes. Lisaks on 18-55mm objektiivil olemas lisa-valikurõngas, mis teeb võimalikuks pildistada Fuji-stiilis (säriaega valid säriajarattalt ja ava seadistad otse objektiivilt).

Seega – kui võimalust on ja kõige pisemat komplekti taga ei aja, siis tasub eelistada 18-55mm objektiiviga komplekti. Sedasama mida minagi siin karbist välja võtan.

 

Kaamera all on statiivikeere objektiivi kesktsentrist kõrval – otse akukambri ääres. See tähendab muuhulgas, et kui kaamera külge on kinnitatud statiivi kiirkinnitusplaat, siis tuleb see enne akukambri avamist eemaldada.

 

Akukamber pole ainult aku jaoks – sinna tuleb sisestada ka mälukaart. Erinevalt X-T3 kaamerast, mis toetab ka 300 Mbps kirjutamiskiiruseni küündivaid UHS-II tüüpi SD mälukaarte, toetab X-T30 kuni umbes 100 Mbps maksimumkiirusega tavalisi UHS-I SD kaarte. Tõenäoliselt on see üks põhjustest, miks X-T30 kaameraga ei saa filmida mälukaardile kvaliteetsemat 400 Mbps videot. Videoklippide andmesagedus on X-T30 kaameral piiratud 200 Mbps tasemeni, msi pole ka tegelikult ju üldse paha. Siit kõrgemale minemiseks tuleb hankida väline videosalvesti.

 

Jõuame sisulisemate asjade juurde. Fujifilm X-T30 kõige olulisemaks täiustuseks on autofookus. Tänu uuele sensorile ja uuele pildiprotsessorile (mõlemad pärit X-T3 seest) on ka Fujifilm X-T30 kaameral 425 faasituvastusega teravustamispunkti, mis katavad (nagu ülalt pildilt näha) kogu kaadri. Ülemisel pildil on kuvatud teravustamistsoonid – menüüst saab aga peenemaks teravustamiseks kuvada valikusse ka palju rohkem punkte – siis kulub lihtsalt ekraani keskelt äärde jõudmiseks rohkem aega.

Oluline on ka see, mida need punktid teha suudavad. Teravustamine ise on nüüd kiirem ka kaadri äärealadel – selge see. Aga olulisem on jälgiv, objektile lukustuv autofookus. See töötab üllatavalt hästi – teravustad objektile ja ükskõik kuhu see pärast ka kaadris ei liiguks, kaamera hoiab selle ilusti teravana. Toimib tuntavalt paremini kui Olympus OM-D E-M1X kaameral, mille mõned nädalad tagasi karbist välja võtsin. Samas on Sony A6400 lock-on autofookus siiski parem, sest Sony kaamera suudab objekti tagasi teravaks muuta ka siis, kui see objekt korraks kaadrist välja minema peaks. Fujifilmi autofookus kaotab sellisel juhul pea ja hakkab teravustama eitea millele.

 

Kus hundist räägid… Ülal pildil on kõrvuti paremal Sony a6400 ja vasakul Fujifilm X-T30. Mõlemad pildistavad kvaliteetseid pilte ja nagu ülal kirjutasin, siis Sony autofookus on teatud olukordades võimekam. Videoga on aga pisut teine lugu, sest Sony A6400 videod kannatavad nn rolling shutter effekti all (tarretiseefekt ehk kiirema kaamera liikumise korral hakkab pilt justkui ujuma) kuid Fujifilm X-T30 on sellele artefakti suutnud peaaegu täielikult elimineerida. Samas ei ole Sony a6400 kaameral piiranguid video filmimise aja osa. Üldiselt ollakse arvamusel, et Fujifilmi kaamerate protsessorid on võimelised täpsemalt värve salvestama – eriti just nahatoone. Fujifilmiga toimetamisel tuleks aga jälle arvestada, et nii audiosisend kui ka väljund vajavad toimimiseks eraldi adaptereid. Sony kaameral pole üldse võimalust kõrvaklappidega audiot jälgida aga 3.5mm audiosisend on a6400-l olemas. Lühidalt: need on mõlemad väga võimekad kaamerad, kuid neil on palju väikseid erinevusi, mis on mõnele pildistajale või videotegijale määrava tähtsusega.

 

Lõpuks veel pisut Fujifilm X-T30 videorežiimist. X-T30 pildiprotsessor ja sensor on täpselt samad mis X-T3 kaameras teoreetiliselt on X-T30 võimeline salvestama ka täpselt sama kvaliteediga videot. Kui kasutad välist videosalvestit, siis saadki filmida 10-bit 4:2:2 videot nagu kallima X-T3 kaameraga ja kuna välisel salvestil on tavaliselt ka audiosisend ja väljund olemas, siis ei pea ka adapterdamise pärast muretsema.

Kui sulle meeldib aga salvestada kaamerasiseselt mälukaardile, siis tea et X-T30 salvestab niimoodi mitte H265 koodekiga vaid H.264 koodekiga maksimaalselt 200Mbps andmesagedusega ja 4:2:0 8-bit värvilahutusega. Tore on, et X-T30 lubab kasutada Velvia, ASTIA, Classic Chrome või Eterna pildiprofiile ja filmida laiema dünaamilise ulatuse ja parema värvitöötluse jaoks F-log profiiliga videot. 4K maksimaalne salvestusaeg on aga 10 minutit ja 1080p video salvestuslimiit on 15 minutit.

Seega pole videoklippide kvaliteetsus X-T30 juures mitte mingiks probleemiks – sellise raha eest vist teist sama võimekat aparaati polegi. Piiravaks asjaoluks võivad mõnel juhul osutuda salvestusaeg. Ja samuti mõnel juhul audio sisendi-väljundi kasutamisega seotud kiiksud.

 

Fujifilm X-T30 hübriidkaamerat poleks õiglane pidada X-T20 täiustatud versiooniks. Pigem on X-T30 aste kallima X-T3 hübriidkaamera pisem versioon, mis on peaaegu sama võimekas ja funktsionaalne. Kiire ja väga hästi toimiv lock-on jälgiv autofookus, Eterna ja F-log profiilid, 4K 4:2:2 10-bit salvestamine HDMI kaudu – kõik need peamised X-T3 hüved on olemas ka X-T30 kaameral pisemas, kergemas ja soodsamas vormis. Foto- või videograaf peab lihtsalt mõtlema, kas väiksed kompromissid on X-T30 puhul tema jaoks määrava tähtsusega või mitte. Kui sul on vaja pisikest aga võimekat kaamerat millega teha tööd ja puhkusepilte, videot ja fotosid ning mis ei maksaks hingehinda, siis tasub Fujifilm X-T30 kaameraga kindlasti lähemalt tutvust teha.

(1054)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-T30 kere, must
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T30 kere, hõbedane
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T30 + 15-45mm Kit, hõbedane
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T30 + 15-45mm Kit, must
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T30 + 18-55mm Kit, must
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus
Fujifilm X-T30 + 18-55mm Kit, hõbedane
  • 26,1-megapiksline APS-C X-Trans CMOS IV sensor
  • 3-tolline kallutatav puuteekraan, OLED pildiotsija
  • DCI 4K 4096 × 2160 30p videosalvestus
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth - juhi kaamerat nutiseadmest
  • Klassikaline magneesiumsulamist korpus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast