Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Canon PowerShot SX70 HS supersuum

Hübriidkaamerad pildistavad ulmelise profikvaliteediga ja nutitelefonidega on mugav igapäevapilte teha. Miks siis peaks keegi üldse tänapäeval kasutama sellist asja nagu kompaktkaamera?

Siin on üks põhjus: Canon PowerShot SX70 HS. Kuigi väljast nagu peegelkaamera, kuulub see aparaat vormiliselt siiski kompaktkaamerate hulka, sest  optilise pildiotsija asemel on siin elektrooniline ja objektiivi selle eest eemaldada ei saa. Objektiivi eemaldamiseks puudub tegelikult ka igasugune vajadus, sest selles ühes objektiivis on koos mitme objektiivi ramm. Sellega saab 21mm juures pildistada laiu maastikuvaateid või toimetada kitsas interjööris. Kui selle aga lõpuni välja suumid, siis on kaamera ees järsku 1355mm fookuskaugusega objektiiv. Ka mitme kilomeetri kaugusel oleva tõmbab sellega suurelt kaadrisse.

Mitte ainult kaugeid asju ei pea Canon SX70 HS kompaktkaameraga pildistama. Tänu võimeka objektiivi ja kiire protsessori kombinatsioonile kooslus suudab paindlikult pildistada praktiliselt kõike: portreid, makrot, maastikku, sporti… Või filmida, sest 4K videorežiim ja kiire 50 fps Full HD videosalvestus kombineerituna sellesama 21-1365mm objektiiviga annab tulemuseks kaadrid, mida juba telefoniga ei tee ja mille jaoks hübriidkaamera vajaks oioi kui kalleid objektiive.

2018. aastal avalikustas Canon ainult kaks kompaktkaamerat. Mõlemad on supersuumid. Esimene kompaktse korpuse ja 40x suumiga SX740 HS ning teine peegelkaameraliku korpuse ja 65x suumiga Canon PowerShot SX70 HS. Seda viimast esitles Canon septembri lõpul ning alles hiljuti jõudis see ka Photopointi lattu. Sealt laenasime ühte, et võtta see karbist välja ja vaadata lähemalt, milline siis on üks top-of-the-line supersuum ehk bridge-kaamera 2018. aasta lõpus.

 

Canon PowerShot SX70 HS on nelja aasta taguse PowerShot SX60 täiustatud versioon. 21-1365 mm fookuskauguste vahemikuga objektiiv on jäänud senisega võrreldes samaks, 16MP sensor on aga asendunud 20MP kiibiga ning Digic 6 pildiprotsessor on vahetunud kaks generatsiooni uuema Digic 8 vastu.

Nende kahe fundamentaalse muudatuse tulemusel on SX70 HS kaameral nüüd kvaliteetne 4K 25 fps videorežiim, kiire Full HD 50 fps salvestus, üllatavalt tõhus lock-on jälgiv teravustamine ja kuni 10 kaadrit sekundis sarivõte. Lisaks veel muid suuremaid ja väiksemaid täiustusi, mis peaksid laiendama pildistamisvõimalusi ja muutma kaamera kasutamise senisest mugavamaks.

 

Karbis on: kaamerarihm, objektiivikork, Canon SX70 HS kompaktkaamera, akulaadija, aku ja laadimiskaabel. Lisaks, nagu eelmiselt liikuvalt pildilt näha, on karbis ka kasutusjuhendid ja garantiitalongid.

 

Supersuumidel on võimas suum. See on tavaline. Asi, mis ei ole tavaline ja mida selle Canoni kompaktkaamera puhul peaks kõige enam esile tõstma, on peegelkaameralikkus. SX70 HS mitte ainult ei näe peegelkaamera moodi välja, vaid see ka toimib üllatavalt peegelkaamera sarnaselt. Võimekamalt, kui kompaktkaamerast oodata võiks.

Esimest korda võimsate SX-seeria kaamerate ajaloos kasutab see Canoni peegelkaamerate menüüd. Jälgiv teravustamine toimib üllatavalt hästi, olemas on digitaalne lood, histogramm, RAW faili salvestus, mikrofonisisend, värvustasakaalu seadistustes isegi kahveldusvõimalus… Ja objektiiv – see supervinge suumiga eriline kahur – näeb transpordiasendis välja nagu kõige tavalisem Canoni 50mm f/1.8 peegelkaameraobjektiiv. Juhmim fotohuviline ei pruugi üldse aru saadagi, misasi see siis nüüd on – kompakt või hübriid või peegel… Vahet ju polegi, peaasi et pildistada on mugav ja tulemus on ilus.

 

Kõige laiemas 21mm asendis on objektiiv umbes 1,5 cm võrra oma pesast väljas. Kui suumiheebel põhja lükata, pikeneb objektiiv aga enam kui 6 cm oma pesast väljapoole. Päästiku ümber oleva heebli abil saab suumida kahel kiirusel – kui seda poole võrrra paremale-vasakule liigutada, toimub suumimine aeglasemalt, lõpuni liigutades on suumi käik kiirem. Objektiivi paremal küljel olevad suuminupud lubavad ainult aeglast liigutamist.

Kui võimas see suum siis on? Neli aastat tagasi proovisime Ardoga aste vanema mudeli, Canon PowerShot SX60 suumi võimsust. Kuna siin karbist välja võetava kaamera objektiiv on selle vanemaga võrreldes täpselt sama, siis on see kunagine suumi demonstratsioon ka uue kaamera puhul täiesti relevantne. Vaatame videost:

 

Kaamera peal on integreeritud välklamp, aga erinevalt aste vanemast PowerShot SX60 aparaadist pole uuel mudelil enam välgukinga (välise välklambi ühendamiseks). Ilmselt on vähe pildistajaid, kes säärase supersuumi puhul välise välklambi kasutamisest puudust tunnevad. Välgukinga on aga hea muidki asju kinnitada. Näiteks LED valgustit. Või suundmikrofoni. Välise mikrofoni pesa on ju SX70 HS kaameral olemas, kuid kuhu sa selle Rode mikri siis nüüd kinnitad?!

 

Tagaküljel on senisest igapidi võimekam elektrooniline pildiotsija, paindlikult välja keeratav ja pööratav LCD-ekraan ja üsna standardsed juhtnupud.

 

3″ diagonaaliga LCD-ekraan näitab pilti 922 000 piksli abil. See on üsna okei lahutusvõime – minimaalne, et LCD-ekraani pilt oleks enam-vähem vastuvõetavalt terav. Ekraan ei ole puutetundlik.

 

Pildiotsija on Canon SX70 HS kaamera juures üks olulisemaid trumpe. Erinevalt vanemast PowerShot SX60 kaamerast on see pildiotsija varustatud lähedussensoriga – kui okulaar silma lükata, lülitub LCD-ekraan välja ja pildiotsija automaatselt sisse. SX60 puhul tuli kasutajal see vahetus teostada manuaalselt. Lisaks on pildiotsija ekraan igapidi parem. OLED-paneelil on 2 360 000 pikslit, see paistab suurem ja viivitusevabam. Tundub kadreerimiseks parem vahend, kui soodsamate peegelkaamerate pentapeeglid oma tunneliefektiga.

 



Ühenduspesad on mõlemal pool kaamerat kummist katte all. Paremal pool on 3.5mm mikrofonisisend, vasakul pool aga kaugjuhtimispuldi pesa, microUSB pesa ja micro HDMI.

 

Mälukaart ja aku sisestatakse ühe ja sama luugi alla kaamera alt. Spetsiaalsema pildistamistvajaduse korral (täpsem panoraamfotograafia jms) tasub tähele panna, et SX70 HS statiivikeere ei asetse objektiivi keskteljel.

 



Autofookus oli üks olulisemaid positiivseid üllatusi, mis selle kaamera juurest meelde jäi. Eriti just tracking autofookuse (võimalus teravustamispunkt “kinnitada” mingile kaadris olevale objektile nii et kaamerat liigutades (või objekti enese liikudes) see punkt kogu aeg teravana püsiks). Teravus lukustus testimise käigus ilusti erinevate kontuuride ja objektide külge ning püsis seal kaamerat liigutades üllatavalt hästi.

 



PowerShot SX70 HS põhimenüü on tuttav kõigile, kel kogemust ja kokkupuuteid Canoni EOS-seeria peegel- ja hübriidkaameratega. Siin on neli peakategooriat kategoriseeritud väiksemateks vahelehtedeks. Nelja peakategooria vahel saab liiguda suuminihiku või INFO nupuga. Väiksemate vahelehtede sees aga parem-vasak nuppude või eesmise valikukettaga. Võrreldes näiteks Sony hübriidkaamera menüü kasutamisega on see siin astme võrra mugavam ja kiirem.

 



Video lahutusvõimed on 4K, Full HD ja HD ning kaadrisagedusteks saab PAL süsteemis valida vastavalt 25 fps ja 50 fps. Tore on näha, et lisaks mikrofonisisendile on ka kaamera tarkvara suuteline korralikult audiot salvestama – menüüst saab heli salvestamise tundlikkust muuta ka manuaalselt.

 



PowerShot SX70 HS kaameral on olemas üsna paindlikult seadistatav intervalomeeter – time-lapse videote salvestamiseks. Ja lisaks ka panoraamrežiim. Pole paha.

 


Peegelkaameralik kompaktkaamera. Võimekas, nagu ainult suure korpusega supersuumid seda olla saavad. Ideaalne kaasa võtmiseks reisile, päris hea ka näiteks vloggerite fotokotti. Teeb kvaliteetset videot ja fotot igast asendist ja iga suumi pealt. Canon PowerShot SX70 HS on superkaamera neile, kes ei viitsi objektiividega jännata, kellele meeldib nii pildistada kui ka filmida ja muidugi iseäranis suumida. Ainult hämaras jätab PowerShot SX70 HS oma väikese sensori ja F3.4–6.5 objektiiviga soovida, kuid siis tuleb lihtsalt pildistada laiema avaga, välguga või statiivilt ja oodata hommikut, sest päevavalguses on SX70 HS jälle kõikide kompaktkaamerate kunn.

(1706)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Canon Powershot SX70 HS
  • 20,3-megapiksline 1/2,3"-tüüpi CMOS sensor
  • 65× optiline suum (21 – 1365 mm)
  • 4K UHD 3840 × 2160 30p videosalvestus
  • Kallutatav ja pööratav ekraan
  • Integreeritud WiFi & Bluetooth
629€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast