Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Apple WWDC 2012 saak: MacBook sülearvutid, OS X Mountain Lion ja iOS 6

Eile oli taas see õhtu, kus kogu maailma õunafännid pungitasid oma silmi ja kikitasid kõrvu San Fransiscos asuva Moscone keskuse suunas.  Just seal toimus iga-aastane ülemaailme Apple’i arendajate konverents WWDC. Konverentsi piletid olevat olnud välja müüdud kiiremini kui kunagi eales – 1,43 tunni jooksul.

Suure Isa puudumisel algas üritus Veidi Väiksema Isa Tim Cook`i obligatoorse kiidulauluga kultusfirma (so oma tööandja) aadressil. 400 miljonit kasutajakontot, 650 000 rakendust App Store’is, 225 000 iPad tahvelarvuti jaoks, 30 miljardit allalaadimist App Store’ist. Vaatajate bränditruuduse tõstmiseks näidati, kuidas Apple maailma paremaks püüab teha… erinevad rakendused pimedatele, kurtidele ja teiste puuetega inimestele.

Veidi Väiksema Isa lahkudes hakkasid lavalt läbi voorima veel väiksemaid isasid, kes räägivad märksa maisematel teemadel. Nüüd juba siis numbritest ja faktidest.

MacBook Pro ja MacBook Air

Peaesinejatena tutvustati uue põlvkonna Apple sülearvuteid. Uue välimuse ja sisu sai 15-tolline MacBook Pro ning pisemad edasiarendused olid tabanud ka MacBook Air sülerit. Nende kahe puhul on aga põnevat nii palju, et sellest teha täpsemalt juttu juba järgnevas postituses.

Mountain Lion operatsioonisüsteemi uuendused

Peale raudvara ülevaadet tutvustati  Mountain Lion värskendusi. Keskendunud valdavalt iCloudi peale tundus, et need värskendused on suunatud peamiselt mäluhäiretega inimestele. Igasugused sõnumid, meeldetuletused ja märkmed, mida saab nüüd hoida endale mugavalt kättesaadaval kujul pilves. Mitte midagi erutavat tegelikult. Järgmisena saame teada, et Safari on integreeritud Twitteriga, kuid mitte Facebookiga nagu ennustati. Et Mountain Lioni uus versioon mõistab inimkõnet, siis saab oma siutsud edaspidi esitada suuliselt ja arvuti edatab need tekstina laiale maailmale.

iOS6 – uus tarkvara iPad, iPhone ja iPod vidinatele

Järgmist etteastet on aga ootasid ilmselt väga paljud. iOS6 ja selle peategelane Siri, kehatu ja efemeerne, kuid väga seksika saundiga Apple’i innovatsioon. 8 kuuga on Siri õppinud juurde sõnu, vaadanud rohkesti sporti ja käinud restoranides, tema abil saab sõrmegi kõverdamata avada rakendusi.

Eraldi toodi esile rakendust Eyes Free mis on põhimõtteliselt Siriga paaritatud hands free. Eyes Free rakendus integreeritakse päris mitme autofirma nagu nt Audi, Mercedes jne toodangusse. Autojuhte rõõmustab kindlasti ka see, et Siriga saab suhelda ka läbi Turn-by-Turn navigatsioonisüsteemi. Androidi omanikele juba ammu kättesaadav navisüsteem on siis lõppude lõpuks jõudnud ka õunafännideni.Lisaks saab Siriga tweetida ja feissbukkida so uuendada kõnealustes võrgustikes suuliselt oma staatust, mille usin Sirikene siis vastavalt tekstiks muudab. Paraku mõistab Siri esialgu siiski vaid inglise keelt.

Peale Sirit näitas Apple veel teisigi pisemaid mugavusrakendusi, mis iOS6 endas peidab. Facetime iPhone’idele (väga tore), veebilehtede offline salvestamine Safarile (kes või miks üldse kasutab Safarit?), VIP kontod inimeste jaoks, kes saavad teid kätte kui te ise seda ehk eriti ei tahagi (häiriv aga iseenesest vajalik), Passbook, mis sisaldab elektroonilisi kliendikaarte ja pileteid (tundub täitsa tegija ja suure perspektiiviga, ammu aeg plastkaardid ajaloo prügikasti saata) jms. Uued ja edevad 3D linnakaardid tundusid küll visuaalselt kenad, kuid praktilist väärtust omavad nad ilmselt vaid topograafiliste idiootide (nagu nt mina) jaoks.

Veel üheks peaaegu, et naljakaks rakenduseks oli Guided Access, mis valju häälega juhatab pimedaid või väga purjus/kivis inimesi sinna, kuhu neil vaja minna on. Näiteks kust saab süüa, kus magada vms.

Kogu see lõbu on siis saadaval iPhone 3GS ja hilisemad, iPad 2-le ja uuele iPadile ning iPod Touch 4Gen’ile. Originaalse ehk siis esimese seeria iPadi omanikud aga võivad Apple’i poolest oma tahvlitega lutsu visata. Kuigi otseselt seda siiski välja ei öeldud.

Paraku tumestab minu kui iPadi omaniku rõõmu see, et uus iOS 6 betat asuti arendajatele jagama juba täna, siis avalikkuse ette jõuab alles kunagi sügisel, tõenäoliselt siis juba uue iPhone’i mudeliga. On selleks siis iPhone 5 või new iPhone. Väike rõõm oli aga sellest, et kogu ürituse jooksul ei mainitud kordagi iTunes’i – seda Apple’i kuratlikku sünnitist, mille tõttu ma kunagi oma iPodi maha müüsin. Aitäh, Apple.

Vaata Apple`i arenduskonverentsi esitluse videot Apple`i veebilehel

(168)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga