Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Acer, Lenovo ja Toshiba tõid välja oma esimesed üliõhukesed “Ultrabook” sülearvutid

Sõna “ultrabook” tähistab sülearvuteid, mis on õhukesed, kerged, väga kiiresti käivituvad, madala energiatarbimisega ja keskmises hinnaklassis. Selle kõige juures ei jää nad võimsuselt maha tavalistele sülearvutitele. “Ultrabook” on umbes midagi sellist nagu MacBook Air, kuid soodsama hinnaga. Äsja lõppenud IFA elektroonikamessil Berliinis esitlesid  Acer, Lenovo ja Toshiba oma esimesi selliseid sülearvuteid. Intel lubab, et 2012 aasta lõpuks moodustavad “ultrabook`id” 40% kogu sülearvutite turuosast. Vaatame siis, milline see sülearvutite tulevik välja näeb: 

Olgu enne IFA messil näidatud sülearvutite juurde minekut veel täpsemalt tutvustatud selliste õhukeste rüperaalide olemus. Selline keskmisesse hinnaklassi kuuluv arvuti peaks Inteli nägemuse kohaselt olema õhem kui 2 cm ja kergem kui 1,4 kg. Selle aku peaks pidama vastu vähemalt 4-8 tundi, selle sees võiks olla kiire SSD ketas kuid optilist seadet (CD/DVD lugeja) tavaliselt olema ei pea.

Intel on sellistele arvutitele valmistatavate protsessorite plaani paika pannud järgmiselt: esimesed mudelid (2004 lõpp) on Sandy Bridge i5 ja i7 protsessoritega. Aastal 2012 peale tulev teine faas rakendab aga juba Inteli Ivy Bridge tehnoloogiaga protsessoreid, mille graafikajõudlus on senisest 30% ja protsessorijõudlus 20% suurem

Acer Aspire S3 sülearvuti

Trio esimene sülearvuti on Acer Aspire S3 13,3″ (1366 x 768 px) LED-taustvalgustusega ekraaniga, 1,3 MP veebikaameraga, 802.11 b/g/n Wi-Fi ja Bluetooth 4.0 ühendustega. Protsessoriks on selle sees Core i3/i5/i7 kiibid. Mälukettaks 240 GB SSD ketas või 320GB/500GB HDD kõvaketas. Viimasel puhul on pisut SSD mälu operatsioonisüsteemi jaoks paigaldatud otse emaplaadile. Aku kestvus on Aspire S3 arvutil HDD ketta puhul 7 tundi ning ooterežiimist virgub see 1.5 sekundiga. Kogu see tehnika on mahutatud 1,3 cm paksusesse korpusesse ja kaalub 1,4 kg. Hinnad saavad sel arvutil olema vastavalt konkreetsele protsessorile ja mälukettale 799€ ja 1199€ vahemikus.

Lenovo IdeaPad U300s sülearvuti

Lenovo IdeaPad U300s on sarnaselt Aceri sülerile 13,3″ diagonaali ja  ekraaniga 1366 x 768 px mahutava ekraaniga. Klaasist trackpad, klahvide väljanägemine ning alumiiniumist korpus viitavad tugevasti MacBook Air mõjutustele IdeaPad`i disainis. See alumiiniumist korpus on aga sarnaselt Razeri uuele Ironclad hiirematile anodiseeritud ja liivaga matistatud pinnaga. Lenovo toonitab, et tänu sellisele töötlusele on korpus ka vastupidavam kriimustustele ja muudele füüsilistele mõjutustele.

U300s kaalub 1,34 kg ning on Aceri S3 “ultrabookist” pisut paksem: 1,5 cm. Protsessoriks on Inteli i5 ja i7 kiibid, ja mälukettaks 256 GB SSD. Aku kestvuseks reklaamib Lenovo muljetavaldavad 8 tundi. Mitte mingit jahutusvõrestikku sellel ei ole – pisut jahutavat õhku hoovab arvuti sisemusse klahvide vahelt. IdeaPad U300s hind saab olema kallim kui Intel oma ultrabook-kontseptsioonis ette nägi. Kõige soodsama kompoti saab Ameerikamaal kätte 1195 dollari eest.

Toshiba Portege Z830 sülearvuti

Kolmas ultrabook on Toshiba Portege Z830. Ka selle LCD-ekraan on äravahetamiseni sarnane eelmistega. Paksust on tal 1,6 cm ning kaalub vaid 1.1 kg. Seega kuulutab Toshiba kõigile, et ta on meisterdanud maailma kergeima sülearvuti. Ühendused on selle arvuti juures olnud Toshiba erilise tähelepanu all – arvuti õhukeste äärte peale on mahutatud LAN-kaabli pesa, VGA, HDMI, kaks USB 2.0 porti ja lisaks üks USB 3.0 ühendus. Protsessoriks ikka Inteli i3, i5 ja i7 Sandy Bridge kiibid, mälukettaks 128 GB SSD. Toshiba väidab sarnaselt Lenovole, et arvuti aku peab ühe laadimiskorraga vastu 8 tundi. Klahvistik on kohvikindel ning taustvalgustusega ning hind ilmsesti trio soodsaim.

Pisut taustast

Nimetuse “ultrabook” võttis esimesena kasutusele Intel, kes selliste sülearvutite kontseptsiooni kevadisel Computex 2011 messil maailmale tutvustas. Intelil lihtsalt ei jäänud midagi muud üle. “ultrabook” on tema vastus aina populaarsust koguvatele iOS ja Android tahvelarvutitele, mis ju Inteli protsessorite asemel hoopis ARM-kiipe tarvitavad. Kui nüüd ka Microsoft teatas, et tema järgmine Windows ARM protsessoreid toetama saab, ei jäänudki Intelil muud võimalust kui jalad kõhu alt välja võtta ja tegutsema hakata. Nagu sissejuhatuses öeldud loodab Intel, et 2012 aasta lõpuks moodustavad “ultrabook`id” 40% kogu sülearvutite turuosast. Elame-näeme.

(725)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga