Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

iPhone 5S – 64-bitine üllatus

hero_start__keyframe

Apple äsjalõppenud pressiürituse tipphetkeks oli vaieldamatult uus iPhone 5S esitlus. Erinevalt iPhone’i viimastest mudeliuuendustest polnud siin sedapuhku tegu vaid kosmeetilise operatsiooniga.  Apple’i enda sõnul on iPhone 5S täis kirjeldamatut tehnoloogiat, mis kõik on suunatud tulevikku. Ning selleks, et me oma eluga paremini hakkama saaksime. See tähendab, et tehnilisi uuendusi pole seal tehtud lihtsalt uuenduste pärast.

Esimese asjana leidis kinnitust kõlakas kolmest erinevast värvitoonist. Ära on kadunud traditsioonilised must ja valge. Nende asemel on iPhone’ide uus lipulaev nüüd saadaval hõbedase, kuldse ja kosmosehallina (vau, mis nimi).

Suurima üllatuse aga valmistas kokkutulnuile (ja ilmselt ka sündmust läbi interneti jälginuile) uus ja võimas A7 64-bitine protsessor. Seega on iPhone 5S maailma esimene 64-bitine (nuti)telefon! Uus protsessor on eelmisest (so iPhone 5 omast) kuni kaks korda kiirem ning kuni 40 korda kiirem kui esimesel iPhone’il. Seega olevat uus mudel kokku kuni 56 korda kiirem algsest versioonist. Kui nüüd lihtne inimene küsib, mida kõike selle võimsusega pihta hakata, siis koos uue telefoniga näeb ilmavalgust ka legendaarse Infinity Blade mõõklemismängu kolmas versioon. Mängimiseks aga pole protsessoritel teatavasti kunagi liiga palju võimsust ja kiirust.

Aga see pole veel kõik, tahaks siin telepoodlikult hüüda. Lisaks A7 protsessorile on tipp- ehk ladvaÕun varustatud liikumisele reageeriva M7 lisaprotsessoriga. Sellele protsessorile alluvad güroskoop, kõrgusemõõtja ja kompass. Mõeldud on see eeskätt sportlastele ning kuuldavasti on selle jaoks kohe-kohe oodata spetsiaalset Nike Move lisavarustust teadagi kellelt.  

 

Et olulise osa tänapäevaste nutifonide funktsioonidest on kaameral, siis pole Apple valge- ja sinikraed ka siin ennast lõdvaks lasknud. 8 Mp kaameral on 5-elemendiline Apple’i enda disainitud f/2.2 avaga lääts ja 15% suurem aktiivse sensori ala. Väidetavalt pidavat uue kaamera suuremad pikslid tegema paremaks ka pildi. Tundub,et HTC suurte (ehk siis ultra)pikslite propaganda on lõppude lõpuks kandmas vilja. Uudne True Tone välklamp lahendab probleemi värvitemperatuuriga pakkudes üle 1000 erineva variandi. Kindlasti rõõmustavad harrastuspiltnikku ka automaatne white balance ja säriaeg ning automaatne digitaalne pildi stabilisaator. Kaamera võimaldab sarivõtet kuni 10 pilti sekundis, mille järel võimekas A7 analüüsib sarivõtteid ja pakub välja enda arvates parima. Mõistagi võib salvestada pilte ka enda maitsemeelt järgides.

Filmimisfriike peaks aga veidikenegi erutama HD 720 video 120 fps juures!  Nüüd saate oma sõprade feile või muidu pidust kakerdamist nautida iga viimse kui pisiasjani mõnusas aegluubis. Laadides nende häbi mõistagi ka kogu maailmale imetlemiseks.

Kirsiks vahukooretordil so kaameral on näiteks kuni 28 Mp panoraamvõte.

Minu jaoks on aga kogu telefoni kirsiks hoopis kodu(Home)nupule paigutatud sõrmejäljesensor. See on Apple’i uue Touch ID turvasüsteemi nurgakivi. Ei mingeid nõmedad paroole enam. Vähe sellest, sõrmega ei pea kodunupule isegi vajutama, piisab kui nuppu puudutada ning 179 mikronit paks 550ppi resolutsiooniga sõrmejäljesensor identifitseerib teie isiku ning kasutajaprofiili. Sest sensorit saab õpetada ära tundma erinevaid kasutajaid ning nende õiguseid. Nutikas sensor skaneerib nahaaluseid kihte (see on nüüd küll veidi hirmuäratav) ja võimaldab 360 kraadist lugemist. Mida iganes see viimane oskus ei peaks tähendama.

Mõnus on aga see, et edasipidi saab oma sisseoste näiteks iTunes’ist audentida vaid sõrmejälje abil. Jess, lõpuks ometi 21. sajand. Paranoikudele lohutuseks võib öelda, et sõrmejälgi ei varundata Apple’i serveritesse või iCloudi, vaid, mis on iPhone’is, see ka jääb iPhone’i.

Kindlasti üks olulisemaid küsimusi on, et kuidas peab sellele ilule vastu uue telefoni jõuallikas? Firma andmetele toetudes pole tulemus põrmugi paha -10 tundi 3G jutustamist, 250 ooterežiimil, 10 tundi LTE/4G surfamist ja 40 tundi muusikat.

Kui teispool lompi saab näiteks 16 Gb iPhone kaheaastase lepinguga maksma vaid 199 rohelist (64 Gb 399 dollarit), siis esialgu pole veel teada, millise koefitsiendiga peab selle korrutama, et saada kätte EMT poolt pakutav hind eurodes.  

iPhone 5C saab tellida alates 13. septembrist, 5C ja 5S on arenenud riikides (Prantsusmaa, Suurbritannia, USA) müügil alates 20. septembrist. Detsembrist aga võivad seda jõuluvana kingikotti hakata toppima kokku 100 riigi sh ilmselt ka Eesti elanikud.

Kannatlikku meelt, kodanikud, kannatlikku meelt! 

Allikas: Engadget

(1639)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga