Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Hommikutaevas on rivistumas viis eredaimat planeeti

stellarium-avang

Häid pildistamisvõimalusi ei ole vaja otsida tikutulega – teinekord piisab ka heast planeerimisest ning teadmisest, milline on hetkel tähtede seis. Viimased kümme aastat pole seda juhtunud, et taevas rivistuks kõik viis palja silmaga nähtavat planeeti ning oleks samaaegselt nähtavad – kuid nüüd on võimalik seda nautida – juba 20. jaanuarist oli see võimalik ning kestab kuni veebruari lõpuni.

Merkuur, Veenus, Marss, Jupiter ning Saturn rivistuvad Maalt vaadates ühele joonele ning on hommikutundidel selgelt näha. Siis, kui ere Jupiter on õhtutaevas nähtav olnud juba mitu kuud ning sellega liituvad öötundidel kahvatu Saturn ja punakas Marss, läheb pidu käima alles hommikutundidel. Briljantne Veenus liitub teiste planeetidega hommikutundidel ning enne päikesetõusu tõstab ülehorisondi pead ka Merkuur, mis päikesele kõige lähemel. Päikesesüsteemi kaht tagumist planeeti – Uraani ning Neptuuni saaks öötaeavas samuti praegusel aastaajal silmata, kuid nende nägemiseks on juba teleskoopi vaja.

planets-today

Planeetide paiknemine päikesesüsteemis.
Allikas: http://theplanetstoday.com/

stellarium

Planeetide paiknemine taevavõlvil Eestist vaadelduna. Klikka pildil, et näha animatsiooni.

Allikas: Stellarium

Tulles nüüd eredamate planeetide juurde tagasi. Rivistunud planeedid on põhjapoolkeral nähtavad kuni 20. veebruarini, kuid parim aeg nende vaatlemiseks on algava kuu esimestel nädalatel, mil Kuu liigub viimasest veerandist noorkuu faasi ning ei sega taevakehade pildistamist. Parim aeg saabubki just 7-8 veebruari paiku, mil õhuke riba Kuud istub otse Merkuuri all. Samas on Merkuuri tabamine kõige keerulisem võrreldes teiste planeetidega, kuna päikesele lähim planeet on nähtaval väga lühikest aega enne päikesetõusu.

Rivistatud planeetide pildistamiseks leia endale sobiv koht, kus lõunakaarde on vaba vaade – olgu selleks siis rannikuala või mäenõlv, mis ka mitte vaatetorn. Õigete taevakehade leidmine hommikutaevas on samuti imelihtne – eredalt särav Veenus paistab kergelt silma ning sellest paremale vaadates leiab kiirelt ka Saturni, Marsi ja kaugemal oleva Jupiteri. Merkuur, nagu juba öeldud sai, annab näole hetked enne päikesetõusu.  Siis ei ole enam midagi muud, kui kaameral nuppu vajutada ning hiljem ilusat tulemust nautida.

Juhul, kui sa seekord ei jõua kuidagi taevast pildistama, siis ära lase end sellest heidutada – tulemas on tähesajuperioodid, Linnutee pistab öösiti nina üha rohkem üle horisondi ning augustis rivistuvad samad viis planeeti uuesti taevalaotuses.

(1789)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga