Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

exFAT – parim lahend välise kõvaketta jaoks (ning unusta format funktsioon)

Väline kõvaketas ja selle kasutamine Mac, Linux ja Windows arvutite vahel võib olla päris tülikas, kuna pidevalt peab kettale formati tegema, et teine operatsioonsüsteem sellest aru saaks. Selle asemel, et välist kõvaketast või mälupulka pidevalt ümber vormindada, võiks kasutada hoopis universaalsemat failsüsteemi – exFAT.

Põhjused, miks kasutada exFAT failsüsteemi.

Windowsi poolt soovitatud vaikimisi failsüsteem NTFS töötab lisaks Linux ja OS X operatsioonsüsteemides, kuid vaikimisi ei saa seal kettale midagi kirjutada. Windows aga ei tunne Maci maailmas kasutuses olevat HFS+ failsüsteemi üldse ära. Linuxi poolt kasutatav EXT2/3/4 failsüsteemi ei tunne ei Mac ega PC koos Windows operatsioonsüsteemiga.

Alati on võimalus paigaldada eraldi juhttarkvara, mis ei ole tihti vabavaraline. HFS+ juhttarkvara Windowsile maksab näiteks $20 miinimum. Ning sellel lähenemisel on ka üks pisike varjukülg – kui sa soovid võõrastes arvutites faile jagada, siis pead igasse arvutisse eraldi juhttarkvara paigaldama.

Samas saaks ka kasutada universaalsemat FAT32 failsüsteemi (mis on kasutusel enamus mälupulkades ning mälukaartides vaikimisi). FAT32 suurimaks miinuseks on see, et maksimaalne faili maht on 4GB, mis teeb selle kasutuks suuremate failide liigutamisel. Seetõttu ongi soovituslik kasutada exFAT failsüsteemi.

exFAT failsüsteem ei ole enam kõige uuem nähtus – tutvustati Microsofti poolt esimest korda koos Windows Vista SP1’ga. See ühildub Windows XP (läbi uuenduse) ja uuemate operatsioonsüsteemidega, OS X 10.6 “Snow Leopard” ning uuemate süsteemidega. Linux kasutajad peavad siiski exFAT jaoks lisama juhttarkvara. Samas failsüsteem ise toetab kuni 16eksabaidist faili (1 eksabait=1024 petabaiti; 1 petabait=1024 terabaiti, 1 terabait=1024 gigabaiti), mis on ilmselgelt rohkem kui me lähiajal vajama hakkame, samas nähtavalt rohkem kui FAT32 failsüsteemi “tühised” 4GB. Seega võib eeldada, et kaotab enamus inimeste jaoks piirangud ära.

Loomulikult tekib kohe küsimus, et miks ma peaksin nii suuri faile nihutama ühest arvutist teise. Vastus on sellele tegelikult lihtne. Näiteks tahaks reisile minna ning kaasa võtta mõned filmid? Kodus kena kollektsioon Blu Ray filme aga MacBook Air’il puudub plaadilugeja. Teise arvutiga saaks tagavarakoopia teha ning sobivasse arvutisse faili kopeerida. Või näiteks oled teinud laheda koduvideo ning tahaks seda teiste pereliikmetega jagada. Mingil põhjusel sul õde kasutab Windows operatsioonsüsteemi ning vennal hoopis viimane versioon Ubuntust. Just sellistel juhtudel muutuvadki need lahendid äärmiselt mugavaks.

Kuidas saada ketas exFAT failsüsteemi?

OS X kasutajatel tuleb avada Disk Utility programm (Application – Utilities), valida sobiv mäluseade, Erase saki alt valida sobiv failsüsteem (exFAT sel juhul) ning vajutada Erase nupule.

Windows operatsioonsüsteemi kasutajatel tuleb leida sobiv ketas, paremklõps sellel ning klikkida Format käsule. Kuvatavas dialoogaknas valida failsüsteemiks samamoodi exFAT ning vajutada Start nupule. Windows XP kasutajatel peab olema paigaldatud KB955704 uuendus eelnevalt.

Linux kasutajad peavad eelnevalt exFAT toe lisama arvutile. See käib aga imelihtsalt. Alustuseks tuleb avada Terminal ning sisestada sellised käsud:

sudo add-apt-repository ppa:relan/exfat
sudo apt-get update
sudo apt-get install fuse-exfat

Ning vorminduse funktsioon, Ubuntu Linux näitel, kasutades Disk Utility programmi:

Nüüdsest ei tohiks sul olla probleemi kõvakettaga, kui kasutad erinevaid platvorme. Samamoodi on see metoodika kasulik, kui sul on ühes arvutis nii OS X kui Windows operatsioonsüsteem ning soovid suurtele failidele mõlemast operatsioonsüsteemist ligi pääseda.

Välised kõvakettad Photopointis

(4698)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga