Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Tahvelarvuti – kuidas valida endale sobivaim?

Tahvelarvutid

Tahvelarvuti – lihtne, stiilne ja toob maailma lähedamale. Seda peetakse praeguse kümnendi populaarsuselt arvatavasti et enim kasvavaks seadmeks: alates tahvelarvutituru järsust tõusust iPadi väljatulekuga 2010. aastal näeb neid tänavapildis aina enam.

Missugune tahvelarvuti sobiks aga sinule? Pole vahet, kas kahtled mõne Apple’i toote või Androidil põhineva seadme vahel või oled alles mõtlemas, kas endale tahvelarvutit üldse hankida – käesolev artikkel on tahes-tahtmata kasulik ja sobiv.

Tahvelarvuti – on seda üldse tarvis?

Tahvelarvuti vajalikkus on üks olulisimatest aspektidest, mille peale enne toote valimist ja ostu sooritamist mõelda. Vaatamata oma mugavusele ja rohketele võimalustele ning 3-aastasele menukusele ja turustaažile ei asenda need otseselt arvuteid ega nutitelefone.

Tahvelarvutiga saab küll vajalikke ülesandeid täita, aga seadme tehnilised parameetrid pole laua- ja sülearvutite näitajatega võrreldavad. Lisaks eelnevale ei saa “tavaarvutiga” harjunud inimesed puutetundlike ekraanide tõttu kirjutada tekste pooltki nii kiiresti. Muidugi võib tahvelarvuti tarvikute hulgast leida lisatavaid klaviatuure, aga vähesed neist on sama mugavad kui näiteks “vanad head” läptopi klahvistikud.

Tähele tuleb panna, et tahvelarvuti ei ole mõeldud mitte meedia loomiseks, vaid pigem selle tarbimiseks. Seetõttu on sellega hea näiteks fotosid vaadata ja raamatuid lugeda, aga mitte pilte töödelda ja romaane kirjutada.

Tahvelarvuti on paindlikum kui sülearvuti ja mugavam kui nutitelefon. Meili jälgida, netis surfata, videokõnesid teha, filme vaadata, muusikat kuulata ja mänge mängida on sellega palju lihtsam ja hõlpsam kui klassikalise arvutiga, samas on ekraan suurem kui nutitelefonidel. Kõikidele hüvedele vaatamata ei rahulda tahvelarvuti enamike jaoks ilmselt mingit otsest vajadust, vaid muudavad maailma pelgalt kättesaadavamaks.

Kui soov omada tahvelarvutit on säilinud, loe aga edasi.

Samsung ATIV tahvelarvuti 32GB

Tahvelarvuti – milline operatsioonisüsteem?

Tahvelarvuti puhul on – sarnaselt teiste arvutitega – oluline valida seadmele paigaldatav operatsioonisüsteem.

Hetkel on kaks suurimat ja parimat valikut Apple’i iOS oma iPadi ja iPad mini-ga ning Android oma mitmete esindajatega, nagu Archos, Asus, Google, Samsung, Omega ja mitmedki teised.

Windows 8’st matkitud Windows RT operatsioonisüsteemi abil töötavad aga Microsofti poolt hiljuti turule toodud Surface ja mitmed Asuse, Delli ja Lenovo tahvelarvutid. Viimased jäävad populaarsuselt aga tagaplaanile, sest pole suutnud end turul kehtestada.

Apple, Android, Windows

Apple’i mobiilse operatsioonisüsteemi iOS suurimaks plussiks on lihtne ja konkreetne tootevalik ning suur hulk kvaliteetseid rakendusi: meelepärasemaid on võimalik valida rohkem kui 800 000 erineva rakenduse hulgast. Kuigi paljude Apple’i tahvelarvutitele mõeldud rakenduste eest peab maksma, on nad ka kvaliteetsemad.

Kõik Apple’i tooted on seotud Apple ID-ga, millega saavad kõik iPadi kasutajad ligipääsu Apple’i ökosüsteemile (sh iTunesile). Selle tõttu oleks juba iPhone’i, Maci või mõnda muud Apple’i toodet omaval inimesel parem osta just iOS-il põhinevat tahvelarvutit.

Google’i mobiilne operatsioonisüsteem Android on oma tootevaliku poolest aga hoopis keerulisem: selle operatsioonisüsteemi põhiste seadmete ostmisel tuleb valik teha mitmete tootjate vahel. Hetkel on rakendusi Apple’iga võrreldes sama palju, aga suurem osa neist on tasuta; seetõttu on veidi halvem aga kvaliteet.

Androidi tahvelarvutid on Google’iga tugevalt ühendatud: erinevad Google’i teenused on seadmetesse integreeritud ning neid on juba esimesel käivitamisel võimalik enda personaalse Google kontoga siduda. Google Nexuse tahvelarvutitesse on võimalik sisse logida juba mitme kasutajaga – Apple iPadil selline võimalus puudub. Kui sa kasutad rohkesti Google teenuseid, oleks tarvilikum valida Androidil põhinev tahvelarvuti.

Tahvelarvuti valiku puhul võrdle riistvara

  • Kaamera: mitmetel arvutitel on sisseehitatud kaamera, millega saab siin-seal mugavalt pilti teha. Mõnedel tahvelarvutitel on videokõnede ja autoportreede jaoks kaamera ka ekraanipoolsel küljel. Kindlasti ei tasuks taga ajada suuri megapiksleid, sest tahvelarvutite pildi- ja videokvaliteet jääb enamikele fotoaparaatide omale alla.
  • Kiirus ja protsessor: väärt tahvelarvuti peab olema võimeline avama veebilehti, käivitama rakendusi ja muutma seadistusi vaid loetud sekunditega. Et arvuti kasutamine oleks võimalikult kiire ja mugav, tuleks kindlasti jälgida, et ostetava seadme protsessori kiirus oleks 1GHz või suurem. Veel tähtsam oleks jälgida aga seda, mitme tuumalise protsessoriga on tegu. Kui 2-tuumaline on saanud tavapäraseks, siis 4-tuumaline protsessor on tahvelarvutile juba vägagi hea.
  • RAM: täiesti korralikult töötavale tahvelarvutile on 1GB RAMi igati piisav, et kogu seadme kasutamine ja toimimine võimalikult sujuvad oleksid. Võimekamal (aga ka kallimal) seadmel on RAMi aga 2GB või rohkemgi.
  • Juhtmevabad ühendused: enamikel tahvelarvutitel on võimalik Internetti kasutada WiFi abil, mis tagab kiire brauseri sirvimise ja suure allalaadimiskiiruse. Soovitavalt võiks seadmes olla ka integreeritud 3G modem, mis võimaldab WiFi-alast väljudes sobiva paketiga võrgus püsida.
  • Sisemälu: soovitatavalt võiks tahvelarvutis olla vähemalt 8GB, aga vastavalt soovidele võib osta arvuteid, mil 4GB, 16GB või rohkemgi kettaruumi. Mida rohkem ruumi, seda rohkem saab alla laadida erinevaid rakendusi, pilte, videosid, filme ja palju muudki.
  • Lisaboonused ja -pesad: USB on tänapäeval üks enim levinumatest viisidest, kuidas lisada arvutile erinevaid tarvikuid, nagu mälukaarte, väliseid kõvaketattaid ja igasugu muidki vidinaid. Apple’i tahvelarvutitel otsene USB-võimalus küll puudub, aga teatud adapteritega 25.41€ saab neile lisatavaid iSeadmeid siiski võimaldada. Tahvelarvutil võiksid olla ka Interneti-ühenduse pesa ja soovitatavalt ka Bluetoothi ühenduse võimalus. Kui on soov tahvelarvutit ühendada mõne suurema ekraaniga, et seal nähtavat suurelt kuvada, võiks seadmel olla ka HDMI-pesa.

Tahvelarvuti küljelt

Tahvelarvuti mugavus – vaata, katsu ja otsusta

Tahvelarvuti mugavuse peamine faktor on ekraani suurus ja selle lahutusvõime. Kõige tavapärasemad ekraani suurused on 7- ja 10-tolline, mida mõõdetakse diagonaalselt ühest ekraani nurgast selle vastasnurka suundudes. Kui 7″ tahvelarvuteid peetakse väikseks, siis 8.9-10-tollised on juba suuremate killast.

Valik on aga suur: Apple, Asus, Samsung ja mitmed teisedki firmad toodavad nii väikeste kui suurte ekraanidega arvuteid. Lisaks ekraani suurusele on oluline roll ka selle resolutsioonil, et tahvelarvuti peamised toimingud – e-raamatute lugemine, veebis uudiste sirvimine ja meele lahutamine – oleksid võimalikult meelepärased.

Üheks parima lahutusvõimega tahvelarvutiks on möödunud aasta lõpus välja tulnud 4nda generatsiooni iPad, mille ülemisel ja alumisel küljel on 2048 ning vasakul-paremal 1536 pikslit. Androidil põhinevate 10″ ekraanide soovi korral tuleks leida 1280 x 800 lahutusvõimega seadmeid, näiteks Samsung Galaxy Note 10″ 608.98€. Archose tahvelarvutite hulgas leidub mitmeid korralikke 7-tollised ekraane, mis on suurematest odavamad ja kergemini kaasaskantavad. Hinnaklassi poolest on need sobilikud kingituseks näiteks pere noorematele liikmetele.

Lisaks tuleks jälgida, missuguse ekraaniga on tegu. Näiteks Apple’i toodetel on kõrge lahutusvõimega ekraan, millele nad ise on andnud nime Retina ekraan. Kuna Androidi-põhiste toodete valik on üsna lai ja iga ekraanitüübi analüüsimine võtaks omajagu aega, tasuks Androidi tahvelarvutit ostes klienditeenindaja käest kindlasti nõu küsida.

Samsung ATIV tahvelarvuti

Tahvelarvuti ostu puhul tasub kindlasti teada selle kaalu ja korpuse materjali. On see liiga raske ja kogukas, et kergesti ühest kohast teise viia ja kaasas vedada? Või äkki hoopis kerge ja mugavasti kasutatav, aga samas näiliselt nõrk? Mida rohkem ringi reisida, seda parem oleks pikas perspektiivis otsustada tugevama korpuse kasuks. Hea korpuse materjal on mõni metallisulam, et tahvelarvuti oleks vastupidav, aga samas stiilne. Kiidetakse veel plastikust korpuseid, sest need muudavad seadme kergeks ja mugavaks ning suurendavad WiFi-ühenduse kiirust.

Üheks suurimaks kartuseks tahvelarvutit ostes on ekraani suurus ja selle õrnus: kardetakse, et nii õhukese, aga suure ekraaniga arvuti võib kergesti puruneda. Tõsi on see, et ekraani tugevuse tõttu on selle kriimustamiseks või isegi purunemiseks vaja kogemata laua pealt maha kukkumisest või käest põrandale libisemisest rohkemat.

Tahvelarvuti rakendused

Ilma rakendusteta on tahvelarvuti väärtus nullilähedane.

Kui tahvelarvutit valida kõikvõimalike rakenduste hulga järgi, on parim valik kindlasti Apple’i tahvelarvutite esindaja iPad. Nagu eelnevalt juba mainitud, on sellele loodud enam kui 800 000 erinevat programmi ja mängu ning App Store’i (eesti k. rakenduste poe) juurdepääsuga on kõiki neid võimalik ka tõmmata.

Lühidalt: kui sind huvitab eelkõige kvaliteetne ja lai rakenduste valik, mis aitaks su tahvelarvuti ilusamaks ja huvitavamaks muuta, on parim valik Apple.

iPadi rakendused

Rakenduste vallas ülesmäge pürgiv Android on oma valikut viimasel aastal jõudsasti suurendanud, hankides enda ridadesse rohkem arendajaid ning pakkudes üha enam kõrgekvaliteedilisi rakendusi. Androidi poolt pakutavate rakenduste hulk on Apple’i omaga peaaegu et võrdne.

Lisaks on need enamasti soodsamad või üldse tasuta, mistõttu võib kannatada aga toimimine erinevatel seadmetel. Androidi rakenduste hulgas on ka esialgu telefonidele mõeldud rakendusi, mis 7″ ekraani peal on küll vinged, aga 9″ või 10″ ekraanidel tihtipeale aeglased ja koledad.

Seetõttu tuleks Androidi-põhiste tahvelarvutite puhul arvestada, et rakendused on küll soodsamad, aga mingi osa neist ei pruugi funktsioneerida nii, nagu peaks. Samas tõestab Androidi-eksperdi Silver Piki iganädalane “Nädala rakendus Androidile” veerg

Photopointi ajaveebis, et suur osa olemasolevatest rakendustest on igati kasulikud ja toimivad ning et kindlasti ei tasuks Androidi pelgalt veidi kehvema rakenduste kvaliteedi tõttu maha kanda.

Tahvelarvuti valik – otsad kokku

Sobiva tahvelarvuti valimine on võrdlemisi keeruline, sest valikuid on palju ja välja tuleb otsida just ostja soovidele vastav. Loodetavasti aitas käesolev artikkel mõista, mida tuleks tahvelarvutit ostes kindlasti jälgida, ja suunata sind sobivate tootevalikuteni.

Enne ostu sooritamist tasuks kindlasti suunduda mistahes Photopointi esindusse ja küsida klienditeenindajalt võimalust erinevaid tahvelarvuteid katsetada ja näppida, et valida just enda jaoks sobiv ja et juba enne tehingut saada esialgne seadme proovimise kogemus.

Tahvelarvutid Photopointis – tule ja vaata!

(9473)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Apple adapter Lightning - microUSB
  • Lightning – microUSB adapter
  • Võimaldab ühendada microUSB pistiku Apple'i seadmega
  • Sobib nii laadimiseks kui ka andmeedastuseks
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga