Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Dell müüb oma tehased maha

Arvutite tootmises kvantiteedi poolest maailmas teisel kohal olev firma Dell Inc plaanib maha müüa kõik oma tootmiskeskused.

Viimaste kuude jooksul on Dell pidanud läbirääkimisi mitme, lepinguliselt suurfirmadele arvuteid valmistava tootjaga. Protsessiga loodetakse lõpule jõuda järgmise 18 kuu jooksul.

Selline samm on vajalik tootmiskulutuste vähendamiseks. Augusti lõpul avalikustatud teise kvartali majandustulemused ei olnud Delli jaoks just kõige meeldivamad.

Võrreldes 2007. aasta sama perioodiga müüdi käesoleva aasta teises kvartalis lauaarvuteid meeletud 53% rohkem. Sellegiopoolest langes Delli kasum võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 17%.

Tehased plaanitakse müüa arvutitootjatele, nagu seda on Quanta Computer või Compal electronics. Kõik teised mõjukamad firmad, nagu näiteks maailmas kvantiteedi poolest esimest kohta hoidev HP või Apple, lasevad juba ammu lõviosa oma arvutitest kokku panna selliste lepinguliste firmade tehastes. Dell ei ole seda veel siiani täismahus teinud oma ainulaadse müügistrateegia tõttu.

Delli tehased on olnud orienteeritud tootma lauaarvuteid tellimuse peale, ning peamiselt firmadele. Soovija esitab tellimuse interneti või telefoni teel ning arvutid pannakse tehases tundide jooksul kokku. See strateegia töötas veel paar aastat tagasi väga hästi, lahendades ülearuste seadmete ja toodete ladustamise probleemid ning tuues firmale kõvasti raha sisse.

Pidu on aga Delli jaoks lõppenud, kuna üha enam inimesi on hakanud enesele ihaldama sülearvuteid. Viimaseid on aga sellistes tehastes, nagu Delli omad seda on, märksa kulukam kokku panna kui lauaarvuteid. Lisaks sellele ostetakse lõviosa sülearvutitest mitte tootja enda käest, vaid edasimüüjatelt – elektroonikapoodidest.

Nii hakkas Dell eelmisel aastal tegelema ka arvutite jaemüügiga. See tähendas aga lisakulutuste tekkimist, mida firma senini telefoni- ja internetitellimuste täitmistega vältinud oli.

Nii saame kolm peamist Delli sissetulekute vähenemise põhjust:

1. Dellile kuuluvates tehastes on sülearvutite tootmine kulukas. Just nende müük on aga viimasel ajal intensiivistunud.

2. Dell pidi hakkama tegelema jaemüügiga, kuna suurem osa sülearvutitest ostetakse viimasel ajal tootja asemel elektroonikapoodidest.

3. Transpordikulud on hüppeliselt tõusnud, arvutite hinnad aga on langenud.

Organiseerinud ümber oma turustamise, on nüüd Dellil vaja organiseerida ümber ka oma tootmine.

Ning seda ta teebki, müües oma tehased lepingulistele tootjatele, püüdes nii järele jõuda teistele suurematele arvutitega tegelevatele korporatsioonidele. Lepingulised tootjafirmad suudavad reeglina arvuti valmis teha palju väiksemate kulutustega kui suurfirmad nagu Dell, kes lisaks tootmisele peavad tegelema veel ka turustamisega ja paljude muude valdkondadega.

Delli tehased asuvad Texases, Tennessees, Põhja-Carolinas, Floridas, Iirimaal, Indias, Hiinas, Brasiilias, Malaisias ja Lodzi linnas Poolas – selle avas Dell alles eelmisel aastal. Eelkõige USA oasariikides asuvate tehaste müümisega ennustatakse Dellil tekkivat raskusi, kuna tööjõud seal on väga kallis.

Delli asutaja ning tegevdirektor Michael Dell.

(155)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga