Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony orginaal telesuum vs alternatiivid – mida järgida valiku tegemisel?

Spordi- ja loodusfotograafia harrastaja üks tähtsaim tööriist lisaks heale kaamerale on korralik telesuumobjektiiv. Mina kasutan Sony a7 IV täiskaader hübriidkaamerat ning lisaks Sony enda objektiividele on turul veel mitmeid tuntuid brände – populaarsemad neist on ilmselt Tamron ja Sigma.

Tänu kolmandate tootjate konkurentsivõimekusele ei ole valik limiteeritud vaid omatootja objektiividega ning saadaval on mitmeid erinevaid võimalusi nii hinna kui omaduste poolest. Küll, aga võib see tekitada küsimuse, kas eelistada Sony enda telesuumi või säästa raha ja vaadata mõne kolmanda osapoole objektiivi suunas.

Seetõttu toon välja mõned olulisemad Sony ja teiste tootjate objektiivide erinevused, mis võiks otsustamisel abiks tulla. Muide, kõik artiklis olevad näidispildid on tehtud Sony a7 IV + Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS abil.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Autofookus

Autofookuse võimekus on tõenäoliselt üks suurimaid põhjuseid, mis eristab kolmanda tootja ja Sony enda objektiive. Kuna teistel tootjatel puudub või ei ole täielikku ligipääsu Sony autofookuse algoritmidele, siis peavad nad neid pöördprojekteerima. Lisaks sellele kasutab Sony kõrgtehnoloogilisi teravustamismootoreid.

Sellest võib järeldada, et kolmanda tootja objektiividel võib küll olla hea autofookus, aga kindlasti ei ole need veel nii kiired ja täpsed kui Sony enda omad. Kuna seda tüüpi objektiivid on enamasti kasutuses spordifotograafias ning looduses loomi ja linde jäädvustades, siis autofookuse võimekus on midagi, mida tahaks alati usaldada.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Ühilduvus ja limitatsioonid

Tamron või Sigma objektiive soetades soovitan alati ennast kurssi viia objektiivi limitatsioonidega – tulenegu see disainist võist olgu tehnilist laadi.

Seet tähendab, et kõik objektiivid ei pruugi sinu kaameraga täielikult ühilduda, siis tasub eelnevalt välja selgitada, et objektiiv teeks koostööd Sony hübriidkaamerate oluliste funktsioonidega nagu Fast Hybrid AF, Eye AF ja DMF (Direct Manual Focus). Kõigi kolmanda tootja objektiividega ei saa kasutada telekonvertereid – see piirab nii mõnegi loodus- ja astrofotograafi soovitud ulatust.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Lisaks sellele võib olla piiratud sarivõtte kiirus. Näiteks veendumaks, et saaksid võtta maksimumi võimekast Sony a1 või a7 IV täiskaader hübriikaamera funktsioonidest nagu 30 kaadrit sekundis sarivõte või muretult toimivast linnu-, looma- ja inimese Eye AF-ist video režiimis, siis soovitan vaadata Sony enda telesuumide poole. Muide, need kaamerafunktsioonid on postituse kirjutamise hetkel omased ainult nimetatud kaameratel.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Pildikvaliteet

Sony on kõvasti panustanud optilisse kvaliteeti lisades erinevaid läätseelemente aberratsioonide (moonutamine, kromaatiline aberratsioon jne) vähendamiseks ning erinevad vääristusi, mis aitavad vähendada enamasti soovimatut karakteristikat nagu ghosting ja flare.

Olgugi, et ka teised tootjad on väga edukalt arenenud ja implementeerinud erinevaid vääristusi ja läätseelemente, siis täna saan veel öelda, et vaadates üldist pildikvaliteeti (kontrast, resolutsioon jne) on Sony veel sammu või kahe võrra ees. Eriti on mulle silma jäänud teravus – lausa lust on vaadata tulemust otse kaamerast ja olla sellega rahul juba enne järeltöötlusprogrammi jõudmist. Siinkohal pean silmas just väga peene detaili joonistamist nagu näiteks linnusulestik.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Disain

Enamus kolmanda tootja telesuumidel ei ole Sonyle omast focus hold nuppu. See on eriti kasulik nupp neile, kelle kaameral on vähe custom nuppe, sest neid saab soovi korral programmeerida ka mõne muu endale olulise ülesande täitmiseks.

Üldiselt ei ole kolmanda tootja objektiivid torusisese suumiga – see tähendab, et suumimise käigus objektiiv pikeneb. Toon kaks näidet, miks eelistada objektiivisisest suumi:

  • Ilmastikukindlus – olgugi, et enamus objektiivid on vastavate tihenditega varustatud, siis kipuvad objektiivisisesed suumid ikkagi paremini erinevatele ilmastikutingimustele vastu pidama.
  • Mugavus – objektiivisisese suumi puhul ei muutu oluliselt raskuskese, mis teeb selle käsitlemise kordades mugavaks. Lisaks on teada, et loomad ja linnud on väga arad ja teinekord piisab isegi toru sentimeetrite võrra liigutamisest (nt suumimisest), et teist ära hirmutada. Kui see on sinu jaoks oluline omadus, siis soovitan selle eelnevalt üle kontrollida, sest isegi Sony telesuumide valikus on mõned suumimisel pikenevad objektiivid.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Kokkuvõtteks

Kui veel loetud aastad tagasi oli omatootja ja kolmanda tootja objektiividel märkimisväärne vahe, siis tänaseks on see vahe kõvasti kahanenud ja treenimata silm ei pruugi teatud asju isegi eristada. Kindlasti ei ole Sony kõiges parim ja ka teistel tootjatel on omad eelised – selleks on üldiselt mõni disainielement nagu näiteks Arca Swiss kinnitussüsteemiga jalg või suumilukustus.

Muidugi tulevad kõik artiklis eelnimetatud eelised vastava hinna eest. Kolmanda tootja objektiivid on küll rahakotisõbralikumad ja hea võimalus raha kokku hoida, aga seda tõenäoliselt mõne olulise omaduse arvelt. Seetõttu telesuumi valides selgita eelnevalt välja oma vajadused ning seejärel saad teha teadliku otsuse, kas need eelised on sinu jaoks seda lisainvesteeringut väärt.

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS

Kuna ise pean ultra-telesuumi puhul väga oluliseks autofookuse võimekust ja teravust, siis minu go-to objektiiv loodusfotograafiaks on kahtlemata Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS. Seda otseloomulikult seni kuni saan käed külge tõelisele tippklassi optilisele saavutusele, mis kannab nime Sony FE 600mm f/4.0 GM OSS.

(574)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS objektiiv
  • 200–600 mm telesuumobjektiiv
  • Sony G seeria tippkvaliteet
  • Sony OSS pildistabilisaator
  • Kiire ning vaikse DDSSM teravustamismootoriga
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
2099€2119€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga