Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sel nädalavahetusel on ideaalseim aeg võimsa tähesaju pildistamiseks

Kohe-kohe on jõudmas kätte kõige ideaalsem aeg öise tähesaju pildistamiseks. Põhjapoolkera intensiivseim ja kõige paremini jälgitav tähesadu, nimega perseiidid, kestab juuli keskpaigast kuni peaaegu augusti lõpuni. Käesoleval aastal jääb selle tähesaju haripunkt kuupäevavahemikku 12-13 august ehk käesolevale nädalavahetusele. Rahvusvahelise meteooriorganisatsiooni andmetel võib meteoorivoolu tipphetkedel loetleda lausa 100 meteoori tunnis!

Kuna kuuvalgusega perseiidid hästi pildile ei jää, siis muudab sellel aastal olukorra eriti ideaalseks tõik, et 11. augustil ongi kuu loomise päev. See tähendab, et kuuvalgust on neil magusatel öödel nii vähe, kui üldse olla saab. Jääb ainult veel loota, et mõnel lähimal ööl ka selget pilvevaba taevast tuleb.

Seega – kui sul on manuaalrežiimis toimiv fotokaamera, siis haara statiiv kaasa ja mine kindlasti tähistaevast avastama. Enne seda jõuad veel tähistaeva pildistamise põhiasjad üle korrata ja mõned testpildistamised teha – et õigel hetkel pildid võimalikult hästi välja tuleksid. Selleks on sulle abiks Photopointi fotokursus “Ööfotograafia”.

Tähesadude all mõtleme tegelikult meteoriitide sadu, sest tähed õnneks taevast alla ei kuku. Küll aga kukuvad alla meteoorid ehk kuni kilomeetrise läbimõõduga raud- ja kivikamakad, mis maa atmosfääri sattudes põlema süttivad ja niiviisi meteoriitidena silmale nähtavaks saavad.

Meteooridisajud on iga-aastased sündmused, kuna nende põhjuseks on maakera läbimine komeedi „saba“ ehk komeedist maha jäänud tolmupilvest. Ühe sellise tolmupilve, mille on maja jätnud Swift-Tuttle’i nimeline komeet, läbibki Maa augusti keskel. Seda meteoriidisadu nimetatakse “Perseiidid”, sest tähesaju algpunkt paistab silmaga vaadates olevat Perseuse tähtkuju kohal.

Kus seda komeedisadu kõige paremini näeb? Võid ennast õnnitleda, sest Eesti on ideaalne asukoht Perseiitide vaatlemiseks ja pildistamiseks. Esiteks asub Eesti täiega põhjapoolkera põhjaosas. Teiseks on siin veel kohti, kus on valgusreostust suhteliselt vähe. Valgusreostus on asulate ja tehaste valgustusest tulenev kuma, mis tähistaeva kollaseks maalib ja pildistatava foto rikub. Perseiitidest ilusate fotode pildistamiseks peaksid liikuma asulatest võimalikult kaugele – sinna, kus valgusreostust taevas võimalikult vähe pildile jääb.

Soovid tähesaju kohta täpsemalt lugeda ning vaadata, kus täpselt radiant asub – näiteks spetsiifilisel ajal ning kohas? Näiteks millal on just sel aastal parim neid vaadelda? Selleks kasuta timeanddate.com veebilehte – neil on väga hea andmebaas erinevate astronoomiliste sündmuste jaoks. Samamoodi on näha tähesajud ka Stellaarium rakenduse taevakaardil (Google Play store; Apple App Store).

Kui tunned end veel tähistaeva pildistamisel ebakindlana, siis saame siin sulle abiks olla. Kõik olulisemad teadmised ja oskused öösel pildistamiseks ja tähistaeva jäädvustamiseks – alates pildistamiseks valmistumisest ja headest asukohtadest, lõpetades kaamera seadistamise ja järeltöötluseni – leiad Photopointi fotokursusest “Ööfotograafia“.

(574)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga