Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax Q hübriidkaamera tuleb maailma kompaktseima kere ja viie objektiiviga. (Lisatud hinnad!)

Siin ta on. Pentaxi kauaoodatud esimene hübriidkaamera nimega Q. Ilus, vanade rangefinder-kaamerate stiilis fotomasin vahetatavate objektiivide, ülikompaktse magneesiumsulamist kere,  1/2.3“  sensori , mehaanilise värinastabilisaatori, ülikiire sarivõtte ja manuaalsete särirežiimidega. Koos kaameraga toob Pentax lagedale viis objektiivi – standardsuum, valgusjõuline normaalfiks ning kolm iseäranis huvitavat objektiivi, mis veel erilisemad kui kaamera ise. Kolme aasta eest veel rangelt kompakt- ja peegelkaamerateks jagatud fotoaparaatide maailm on nüüd täiesti pea peale paisatud.

Pentax Q olulisemad tehnilised andmed

  • 12MP 1/2.3“ taustvalgustusega CMOS sensor, mehaanilise värinastabilisaatori ja tolmueemaldussüsteemiga (DRII). ISO 125-6400
  • Uus Q-bajonett
  • Kõige väiksem hübriidkaamera. 98 mm (laius) x 57 mm (kõrgus) x 31 mm (paksus).
  • Magneesiumsulamist korpusest hoolimata vaid 180g (ainult kere)
  • Sarivõte 5 kaadrit sekundis (kuni 5 kaadrit kõige mahukamat JPG faili)
  • Kiireim säriaeg: 1/8000 sek
  • P, Av, Tv, M särirežiimid, 21 pildiprogrammi, AutoPicture režiim valib sobiva pildiprogrammi, Bulb ja Blur control režiimid
  • Võimalik pildistada erineva küigede suhtega kaadreid (4:3, 3:2, 16:9 ja 1:1)
  • Videorežiim: MPEG-4 või AVC/H.264 koodekiga; Full HD (1920×1020, 16:9, 30fps), HD (1280×720, 16:9, 30fps), VGA (640×480, 4:3, 30fps)
  • Sisseehitataud välklamp, vajadusel kaamera kohale tõstetav. Juhtarv: 5
  • Autofookus: kontrasttuvastusega autofookus toimib ulatuses EV1 kuni 18 (ISO 125). AF abivalgus.
  • Palju kaamerasiseseid loomingulisi võimalusi (digitaalsete filtrite kombineerimine, mitmekordne säritus automaatse särikompensatsiooniga, HDR fotod jne). Filtrid on kasutatavad ka filmides.
  • Intervallvõte (time-lapse videote jaoks)
  • RAW formaat (DNG)
  • AV, HDMI, USB 2.0 väljundid.
  • Vooluallikas: D-LI68 liitiumaku. Kuni 250 pilti ühe laadimiskorraga ilma välklambita

„Q“ täht uue kaamera nimekujus on võetud inglisekeelsest sõnast „uniQue“, mis eesti keeles tähendab erilisust. Tõepoolest – Pentax Q erineb kõigist teistest hetkel turul olevatest hübriidkaameratest vägagi olulisel määral. See erilisus tuleneb tema sensorist, mis ei ole mitte APS-C formaadis, vaid väiksem – kompaktkaamerates kasutatav 1/2.3 kiip. Väike sensor tähendab kompaktsemat kaamerakeret kuid veelgi olulisemana – ülimalt kompaktseid objektiive kaamera ees. Kes hübriidkaameratega lähemalt tutvust teinud on, see teab, et need aparaadid on õhukesed ja taskusõbralikud vaid ilma objektiivita. Pentax Q puhul on kaamerakere ja objektiiv omavahel kenasti tasakaalus.

Sensorist muidugi mööda vaadata ei saa. Tundub, et Pentax on võimalikult hea pildiloome kallal kõvasti vaeva näinud. Tema kompaktkaameratel seni taustvalgustusega sensorit olnud ei ole. Q-l täpselt see aga on. 1/2.3 tolline taustvalgustusega ja mehaaniliselt värinaid stabiliseeriv CMOS sensor. Pressiteates lubab Pentax ülihead pildikvaliteeti, puhtaid toone ja digimürast puhast pilti ükskõik millisel ISO tasemel (125-6400). Jääme lootma, et see ka nii on. Eks esimesed testid näitavad.

Pentax on oma uue hübriidi loonud silmas pidades algajate fotohuviliste soove ja vajadusi. Erinevalt üldisele trendile ei arva Pentax aga, et algajail oleks oma aparaati lihtne vaid kolme nupu abil juhtida. Q peal on koguni kaks ketast milledest esimene on särirežiimide, teine ava/säriaja jaoks. Lisaks on esiküljel veel kolmaski ratas, milles saab valida digitaalseid efekte (neli efekti saab sellele ise seadistada).

Erinevalt üldisele trendile ei arva Pentax, et algajate hübriidkaamera võib olla odavast plastikust ja ilma võimaluseta kasutada välgukinga ühilduvaid lisatarvikuid. Pentax Q korpus on sarnaselt K-5 peegelkaamerale valmistatud tugevast magneesiumsulamist. Selle disain aga on  stiilselt sarnane vanadele rangefinder-kaameratele. Olemas on välguking, kuhu saab kinnitada Pentaxi  väliseid välklampe ja muid lisatarvikuid lõpetades uhiuue optilise pildiotsijaga O-VF1.

Ja siis veel objektiivid. Koguni viis tükki korraga:

  1. PENTAX-01 STANDARD PRIME – 47mm (35 mm ekvivalendina), max avaga F/1.9
  2. PENTAX-02 STANDARD ZOOM – 27.5-83mm (35 mm ekvivalendina), avaga F/2.8-4.5
  3. PENTAX-03 FISH EYE – 17.5mm (35 mm ekvivalendina), avaga F/5.6
  4. PENTAX-04 TOY LENS WIDE – 35mm (35 mm ekvivalendina), avaga F/7.1
  5. PENTAX-05 TOY LENS TELEPHOTO – 100mm (35 mm ekvivalendina), avaga F/8

Ka siin on Pentax võtnud hoopis uudse ja eluterve lähenemise. Kaks esimest on metallist bajonetiga,  suurepärase, mitmekordselt vääristatud optikaga, värvus- ja geomeetrilisi moonutusi vähendavate elementidega ning autofookusmootoriga objektiivid. Väliselt sarnased Pentaxi hinnatud Limited-seeria optikapärlitele.

Kolme viimase objektiivi eesmärgiks on tuua vahetatavate objektiivide maailm algajale fotohuvilisele nii lähedale kui võimalik. Kalasilma, lainurk- ja teleobjektiivi  iseloomustab fikseeritud fookuskaugus, manuaalne teravustamine ja plastikust bajonett – kõik selleks, et objektiivi hind oleks võimalikult soodne ning ei saaks takistuseks lisaobjektiivide soetamisel. „Toy Lens“  nimetusega 35mm ja 100 mm objektiivid jätavad pildile mängukaameratele sarnased valguspeegeldused ning pehmete kontuuridega kujutised.

Pentax lubab oma esimese hübriidkaamera ja selle viis objektiivi turule tuua septembris. Kaamera ega objektiivide hinda Euroopa turul Pentax veel avalikustanud ei ole.

Pentax Q soovituslik jaehind Euroopas:

  • Pentax Q + PENTAX-01 STANDARD PRIME: 699€
  • Pentax Q + PENTAX-01 STANDARD PRIME + PENTAX-02 STANDARD ZOOM: 899€

Pentax Q objektiivide soovituslikud jaehinnad Euroopas:

  • PENTAX-02 STANDARD ZOOM: 279€
  • PENTAX-03 FISH EYE: 149€
  • PENTAX-04 TOY LENS WIDE: 129€
  • PENTAX-05 TOY LENS TELEPHOTO: 129€

(444)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga