Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Pentax Aasta Portreefoto 2013 võitja on selgunud

On levinud ütlus, et aastad pole vennad, kuid Pentax Aasta Portreefoto konkursside kohta see ei kehti. Nii nagu eelmisel aastal oli ka Pentax Aasta Portreefoto 2013 konkursile esitatud tööde hulk meeldivalt suur (kokku esitati konkursile üle 1200 pildi) ning žürii viis võitjate välja valimiseks läbi kaks vooru. Esimeses voorus võttis žürii iseseisvalt Snäpi keskkonnas kõik pildid luubi alla. Teises voorus sai žürii kokku ja asuti selgitama välja esikolmikut I voorust edasipääsenud piltide tuumiku hulgast. Ka tänavu hindas fotosid tunnustatud fotograafidest koosnev žürii koosseisus: Kaupo Kikkas, Birgit Püve, Temuri Hvingija, Stina Kase, Renee Altrov ja PAP 2012 võitja Ann Einberg. 

Hoolimata sellest, et portreefoto on žanr, mida igaüks omal isikupärasel moel tõlgendab, võis ka tänavuse aasta konkursil täheldada, et populaarseteks portreemodellideks on jätkuvalt õnnelikud lapsed, sügisvärvilises looduseserüpes olevad tüdrukud ning must-valged vanainimeste portreed.

Žürii hindas pilte kolme võrdselt tähtsa kategooria alusel:

  • Sisuline külg – portree lugu, pildi võime vaatajat kõnetada ning loomingulisus
  • Tehniline teostus – teravus, fotograafilised väljendusvahendid, kompositsioon jms.
  • Uudsus, ainulaadsus, erilisus.

Ilma pikema jututa on aeg teha teatavaks Pentaxi Aasta Portreefoto 2013 parimad:

I koht: “ Courtney “. Autor Berit Alits

Auhind: Fotoreis Amazonasesse

Žürii kommentaar: Võidutöö oli üks nendest piltidest, mis jäi tervele žüriile juba esmavaliku tegemisel silma. Tegemist on võimsa ja kõneka portreega, mida väga tihti ei kohta, eriti kui modelliks on laps. Ühest küljest on pildil õnnelik poseeriv noor tüdruk, teisalt on tabatud suletud silmadega pigem sissepoole vaatav hetk. Need samad suletud silmad ja üksikud lendlevad juuksetukad tekitavad väga romantilise aga samas sügava jutustuse ühest tundlikust ja eneseteadlikust inimesest.

PAP10

 

II koht: “Pereportree”. Autor Kylli Sparre.

Auhind: 1000€ eest kaupa Photopointist

Žürii kommentaar: Teise koha töö oli üllatav ja erilise lähenemisega pereportree, suurepärane kompositsioon ja koloriit. Inimeste “kuhi,” mis meenutab kividest laotud torne ranna ääres. Nagu need kividki rannas, räägib see pilt üksteise toetamisest ja ühisest panusest koosellu. Väiksem toetub suuremale jne. Visuaalselt väga nauditav töö.

pap22

 

III koht: “ Isa ja tütar “. Autor Heikki Leis. 

Auhind: 500€ eest kaupa Photopointist

Žürii kommentaar: Kolmanda koha töö pälvis žürii sümpaatia oma vahetu aususega, siira emotsiooni ja klassikalise kaksikportree käsitlusega. On näha tugevalt fotograafi sekkumist, kuidas on saavutatud pingevaba õhkkond pildistamiseks. Klassikaline lähenemine, mis annabki pildile selle õndsuse.

pap33

 

IV koht: “ To myself I am only a child ” Autor Kadri Audova

Žürii kommentaar. Kuigi PAP2013 konkursil oli kolm auhinnalist kohta, tõi žürii välja ka neljanda töö, kuna selles on iseloomu ja karakterit väga tugevalt tunda. Modell on pildi jaoks ideaalne ning katkine huul on just see viimane tõuge, mis eristab seda pilti paljudest teistest. Tehniliselt väga ilus ning nauditav aus portree.

pap44

 

Vaata lisaks kõiki konkursile esitatuid töid Snäpist. 

Žürii soovitused ja tähelepanekud konkursi tööde kohta: Selleks, et ka järgmised fotokonkursid olenemata žanrist oleksid edukad ning mitmekesisemad, kutsub žürii kõiki osalejaid üles kaasa mõtlema: Miks pildistada ning keda ja kuidas ma pildistan. Samuti tasuks hoolikalt läbi mõelda fotode pealkirjad ning neid ei tasuks alahinnata. Kui need aspektid on enda jaoks lahti mõtestatud, siis alles seejärel võiks asuda võistlusele pilte esitama. Auhinnatud tööd oma läbimõeldavusega ja sisuga võiksid olla siinkohal suureks eeskujuks. 

Aitäh, kõigile osalejatele põneva ning igati tasemel konkursi eest! Soovime kõigile loomingulist ja inspiratsioonirohket aega ning ootame osalema järgmisel aastal!  Kindlasti tasub jälgida nii Pentax Eesti Facebooki lehte kui ka pildikeskonda Snäp, et uute ja põnevate fotosündmustega  kursis olla!

 

(1493)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga