Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Päike on looduse osa

©Tekst ja fotod: Urmas Tartes

110704ut041 copy

Missuguse valgusega saab pildistada päevaliblikate tegutsemist? Valgetäpp-pajuliblikas ja väike-kiirgliblikad väljaheitel. Canon EOS 5D Mark II, EF180mm f/3.5L Macro USM, f/11, 1/400 s, ISO 800.

Tihti räägitakse, et hea valgus on looduses siis, kui päike on madalal horisondi kohal kas tõusmas või loojumas. Keskpäevase ülikontrastse või tinahalli taeva vähekontrastse valgusega soovitatakse enamasti vähemalt maastike pildistamisest loobuda.

Päike ei ole vahend

Selliselt hea valguse üle arutledes tehakse aga üks põhimõtteline viga – päike eraldatakse loodusest. Päikest käsitletakse nagu stuudiovälklampi, mis vaid sobiva asendi ja/või sobivate peegeldite-hajutitega head valgust teeb.

See, et loodusfotograafid otsivad loodusest erilisi valgushetki on igati loomulik. Kuldse valgusega maastikupildil või loomaportreel on suurem tõenäosus saada eksponeeritud kellegi elutoa või kontori seinal või koguda internetiportaalides tunnustust.

Aga loodus ei koosne vaid loojuva päikese poolt üle kullatud maastikest. Loomad ei tegutse ja taimed ei kasva vaid loojanguvalguses. Kui jääme otsima vaid ideaalse valgusega hetki, siis võime saada pildirea, millest igaüks võib olla meistriteos. Aga vaid selliseid hetki pildistades ei ole võimalik rääkida mingi paiga või liigi looduse lugu. Kui tuua näide kirjandusanaloogiast, siis vaid ideaalvalguse otsija jääbki kirjutama novelle ega suuda süveneda romaanižanrisse.

Päikesevalgus on looduse osa

Kui tahame mõne koha või liigi lugu rääkida, siis peame oma tähelepanu valguselt kui vahendilt suunama valgusele kui looduse osale. Erineva valgusega tehtud fotod räägivad erinevat lugu. Ka pilvehall taevas, keskpäevane suvevalgus või mõni muu tavaliselt tähelepanu alt välja jääv valgus kuuluvad looduse loo juurde.

Paljud pildiobjektid õitsevad või liiguvad just „halva valguse“ ajal. Missuguse valgusega pildistada õitsevat võilille, karukella või päevaliblikate tegutsemist?

Päike ja tema valgus on samasugune looduse osa nagu on seda maastikud, jõed, järved, linnud, putukad, seened ja palju muudki. Meie pildilood lähevad palju põnevamaks, mitmekesisemaks ja põhjalikumaks kui lisame valguse räägitava loo looduse lugude sekka.

Lammimets erinevas valguses

Üks pilt on tehtud loojanguvalguses. Teine pilt on tehtud loojangu ajal, kuid päike oli pilve taga. Kolmas pilt on tehtud vihmaga. Erinev valgus – erinev lugu.

Canon EOS 5D Mark III, EF24mm f/2.8 IS USM, f/16, 1/6s – 0,6s, ISO 400.

121018ut266

121021ut005

121018ut269

 

 

 

(221)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga