Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Olympus esitleb E-P1 Micro Four Thirds kaamerat

Postitas: Lauri

Olympus esitleb täna ametlikult oma esimest Micro Four Thirds süsteemi digikaamerat nimega E-P1.

Sellel on 12,1 MP Four Thirds formaadis sensor, Supersonic Wave Filter tehnoloogial põhinev tolmueemaldusssüsteem, mehaaniline värinastabilisaator, uus Truepic V pilditöötlusprotsessor, HD video salvestamise võimalus ja palju muud. See kõik on mahutatud ülikompaktsesse, retrohõngulisse rangefinder-tüüpi keresse, mille ette saab keerata erinevaid objektiive. Olympus on tabanud kümmnesse.

[flv:/wp-content/uploads/2009/06/olympus1.flv 450 252]

Nime ja välimuse on see aparaat pärinud kultuskaameralt Olympus “Pen”. Sisemus on aga lõviosas laenatud firma keskklassi digipeeglitelt E-620 659.82€ ja E-30 1.02€. Veel on kompotti lisatud Micro Four Thirds peeglivaba kontseptsioon ning mõned uued omadused ja riistvaralised arendused. Micro Four Thirds kaamera ehitusest loe lähemalt siit.

Tulemuseks on kaamera, mis erineb oluliselt kõigist teistest hetkel turulolevatest fotoaparaatidest. Kaamera, mille tõusmist sama populaarseks aparaadiks nagu seda oli Pen, jäävad mõningal määral takistama vaid kaks aspekti. Selleks, et E-P1 oleks võimalikult väike, on Olympus ohverdanud sisseehitatud välklambi ning pildiotsija.

Kaks negatiivset aspekti

Siseruumides ning hämaramates oludes on välklamp asendamatu abimees. Fakt et seda kohe käepärast võtta pole, või et see automaatselt tööle ei lülitu, ei pruugi paljudele sugugi meeltmööda olla. Välklambi saab lisatarvikuna lükata kaamera peal olevasse välgupessa. Nii aga kaotab kaamera mõndagi oma algsest kompaktsusest.

Pildiotsija puudumine ei ole vast väga oluline kõrvalnähe. Nagunii on digikompaktide omanikud harjunud kadreerima LCD-ekraanilt ning olgem ausad – Panasonic G1 elektrooniline pildiotsija on küll hea (võrreldes oma konkurentidega) kuid sellegipoolest ei taha minu silm seda kasutada muidu, kui vaid äärmisel vajadusel. Sealt paistev kujutis ei ole lihtsalt kuigi elutruu.

Nii palju siis halbadest aspektidest. Tegelikult on need kõige muu positiivse taustal üpris tühised.

Kere ja olulisemad tehnilised omadused

E-P1 on 121 mm lai, 70 mm kõrge ning 36 mm õhuke. Aparaat kaalub 335g. Võrdluseks võiks siin tuua Panasonic`u võimeka digikompaktkaamera LX3 1493.48€ mõõtmed – vastavalt 108,7 × 59,5 × 27,1 mm ja 290 g.

Sellesse väiksesse keresse on mahutatud palju E-620 ja E-30 peegelkaamerate arsenali. Kui mõned kuud tagasi esitletud E-620 omas veel TruePic III pilditöötlusprotsessorit, siis E-P1 kaameral on juba selle täiustatum variant TruePic V. See võimaldab pildistada sarivõtet kuni 3 kaadrit/s ning seadistada ISO maksimaalseks väärtuseks 6400.

Kaameral on suur, 3″ LCD-ekraan. Selle lahutusvõime jätab aga veidi soovida. Ekraanile mahub vaid 230 000 pikslit. Võrdluseks: Panasonic LX3 3″ ekraanil on 460 000 pikslit, Pentaxi verivärske K-7 3″ ekraanil aga koguni 921 000 pikslit.

Olympus E-P1 värinastabilisaator on mehaaniline – kaamera väiksemad liikumised kompenseeritakse sensori liigutamisega. Olympuse sõnul võimaldab see pildistada käest kuni neli stoppi suurema säriajaga (võrrelduna ilma stabilisaatorita pildistamisega).

HD video

Loomulikult saab kaameraga filmida HD formaadis 720p videot kiirusega 30 kaadrit sekundis. Filmimise ajal ei tööta automaatne teravustamine (erinevalt Panasonicu suuremakaliibrilisest Micro Four Thirds kaamerast GH1), teravustada saab käsitsi.

[flv:/wp-content/uploads/2009/06/olymp2.flv 450 252] [flv:/wp-content/uploads/2009/06/olymp3.flv 450 252]

Filmitud E-P1 kaameraga

Objektiivid ja adapterid

Koos E-P1 kaameraga esitleb Olympus ka kahte objektiivi – 14 – 42 mm (28 – 84 mm ekvivalent) suumobjektiiv, ning superõhuke 17 mm F2.8 (34 mm ekvivalent) fiks. Need kaks saavad olema müügil koos kaameraga – eraldi komplektides.

Lisaks objektiividele tõi Olympus välja ka kaks konverterit – üks, mis võimaldab kinnitada E-P1 ette Olympuse, Panasonicu jt Four Thirds objektiive ning teine, mille abil saab kaamera ette kinnitada Olympuse Zuiko-seeria kästisi teravustatavaid objektiive. (Four thirds objektiivide puhul töötavat ka autofookus, kuigi kole aeglaselt).

Huvitaval kombel andis Olympus oma pressiteates mõista, et peagi on tulemas ka teiste tootjate objektiivide jaoks mõeldud adapterid.

Uuri lisaks:
Olympus E-P1 Olympuse veebilehel
Esmane ülevaade Dpreview.com
Esmane ülevaade Letsgodigital.com

(193)

Artiklis kirjeldatud tooted:
MSI CR720 must 17"/4/500GB sülearvuti Intel® Core™ i3 protsessor, 4 GB mälu
Vivanco kaabel USB - microUSB 3.0 1,8m (45278) USB 3.1 Gen 1 microUSB kaabel erinevate uuemate seadmete ühendamiseks arvutiga
Nikon D90 + 16-85 VR Fatbox 12,3 miljoni piksliga 23,6 × 15,8 mm Nikon DX sensor, 11-punktiga autofookus, 3" Live View LCD ekraan, D-Movie (1280 × 720 pikslit).
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga