Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Mõistus võitis – nutitelefonid tegid eelmisel aastal mittenutikatele pähe

Featured-vs-smartphone

Aasta 2013 läheb ajalukku muuhulgas ka selle poolest, et esimest korda ajaloo vältel müüdi nutitelefone tavalistest mobiiltelefonidest rohkem. Algselt vaid Apple’i veidraks kiiksuks peetud sidevahend on ennast inimkonna arengulukku lõplikult sisse kirjutanud – möödunud aastal müüdud telefonidest olid 53,6% nutitelefonid.

Uuringufirma Gartner tutvustas andmeid eelmisel aastal müüdud mobiiltelefonide kohta. Suur osa sellest oli juba aimatav, kuid ühtteist huvitavat ja õpetlikku võib sealt siiski leida.

Möödunud aastal müüdi kokku üle 1,8 miljardi mobiiltelefoni, millest ligi miljardi moodustasid nutitelefonid.

Nagu arvata võib laamendab mobiiltelefonide globaalsel turul elevandina Samsung, kes on nabinud omale tervelt 31%  nutitelefonide turust terves maailmas. Samas võiks Samsung siiski kukalt kratsida, sest aastane tõus on olnud vaid 0,7%. Hõiskamiseks pole põhjust ka teise koha omanikul Apple’il, kelle turuosa kahanes aastaga tervelt 3,5% ning oli möödunud aastal kokku vaid 15,6% maailmaturust. Seda hoolimata oma järjekordselt rekordilistest müükidest ja majandustulemusest.

Lisaks Samsungile on Apple’i turuosa kallal järanud Huawei (+0,8%), LG (+1%) ja Lenovo (+1,3%). Kui Huawei ja LG turuosad on võrdselt 4,8% ja Lenovole kuulub 4,5% üldisest mobiiliturust, siis tervelt 39,3% mobiiliturust on jagatud väiksemate tootjate vahel nagu HTC jms. Fakt, mis räägib meile mobiilituru üldisest killustatusest. Kuigi Huawei on kolmandal ja LG neljandal kohal, siis käesoleval aastal on oodata Lenovo tõusu – tänu edukalt sisseostetud Motorolale. Ilmselt on oodata ka Apple’i teatavat tõusu tänu lepingutele Jaapani NTT DoCoMo ja China Mobile firmadega.

Samsung juhib suurelt ka üldises mobiiltelefonide müügiedetabelis, omades siin 24,6% turuosa. Teisel kohal on siin aga Apple’i asemel 13,9%-ga Nokia, kes juba pikemat aega on sihikul hoidnud just arengumaid ja pakkunud neile odavama otsa tavamobiile. Apple on ennast iPhone’iga upitanud siiski kolmandale kohale juba 8,3%-ga. Esikümnes on veel alanevas järjekorras LG,  ZTE, Huawei, TCL Communiacation, Lenovo, Sony Mobile Communications ja Yulong.

Kui nutitelefonide müük kasvas eelmisel aastal võrreldes 2012. aastaga ligi kolmandiku võrra, siis mobiiltelefonide üldine müük kasvas vaid umbes kolme protsendi võrra (1 746 175 600 pealt 1 806 964 700 peale). Ühesõnaga tõde tõuseb ja vale vajub ning, kui muutused mobiiltelefonide turul jätkuvad samas vaimus, siis on tavaline mobiiltelefon peatselt ajaloo prügikastis koos kivikirve ja mustvalge televiisoriga.

Nutitelefonide operatsioonisüsteemide võrdlus ei üllata ilmselt kedagi. Androidi käes on konkurentsitu 78,4%. Talle järgneb iOS 15,6%-ga ning kolmandal kohal on mõistagi Microsofti legendaarne Windows operatsioonisüsteem 3,2%-ga. Visa hing on Blackberry’l tervelt 1,9%-ga, mis on poole suurem kui ülejäänud operatsioonisüsteemidel (Jolla, Tizen jms) kokku.

Allikas: GSMArena

 

 

(538)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga