Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas kompaktkaameraga makrofotosid pildistada? Mõned soovitused

©Tekst ja fotod: Urmas Tartes
Loodusemees

kompaktiga-makro

Elu on täis kõikvõimalikke pisiasju. Olgu nad putukad ja lilleõied looduses või nipsasjakesed suveniiripoest – nende seas on palju, mis väärib pildile jäädvustamist. Kõige esimeseks võimaluseks pisiasjade jäädvustamisel on kahtlemata kompaktkaamera. Rääkides  hinna-võimaluste suhtest, siis on üks kompaktkaamera kõige võimalusterohkem, väiksem ja odavam pildistamisvahend.

Macro buttonSisselülitatud kompaktkaamera ei ole siiski kohe valmis lähivõtteid tegema. Makropildistamise funktsioon tuleb täiendavalt sisse lülitada. Tavaliselt on see sisselülitamise nupp tähistatud lillekujulise ikooniga. Ilma seda valikut tegemata tulevad lähipildid udused, sest kaamera ei tea, et tahame pildistada just lähedal olevaid objekte.

Makrofotode tulemuste sisukuse üle otsustab edasi vaid meie enda mõtlemine, leidlikkus ja selle ühildamine oma kaamera võimalustega. Iga kompaktkaameraga pildistamisel on siiski mõned erisused, millega tasub makropiltide jahil arvestada ja mida hoolega jälgida:

  • Jälgi, et esiklaas ei puutuks vastu pildistatavat objekti! Makrorežiimi lülitatud kaameraga pildistamisel jääb objektiivi esiläätse ja pildistatava objekti vahele vaid millimeetritega mõõdetav vahe. On väga kerge kogemata objektiivi esiklaasiga pildistatavat objekti puudutada. Pehme lille puhul võib see tähendada vajadust lihtsalt määrdunud objektiivi puhastada. Kivimustri pildistamine võib aga katkise objektiiviga lõppeda. Nii et liigutame kaamerat hästi aeglaselt ja sujuvalt ning vaatame, et objektiiviga kusagile vastu ei puutuks.
  • Harjuta aegluubis liikumist! Loomade pildistamisel saame sobivasse pildistamiskaugusse vaid äärmise ettevaatusega liikudes.
  • Ära varja kaameraga valgust! Vahel võib juhtuda, et kaamera ja/või tema objektiiv hakkavad valgust varjama. See on tehniline paratamatus, mille vastu aitab vaid hajutatud (külg)valguses pildistamine. Vahel päästab ka pisut kaugemalt pildistamine ja pildi hilisem kärpimine.

090805ut019-2

090805ut019

Admiral soolikarohul. Väikeste liikuvatele loomade pildistamine paneb hiilimisoskused proovile. Alati ei pruugigi piisavalt lähedale saada. Siis aitab pildi hilisem kärpimine. Canon PowerShot G10, 6.1-30.5@30,5mm, f/4,5, 1/400s, ISO 80, käest.

  • Vali pildistatavat objekti targasti. Kompaktkaameraga pildistatavad asjad peavad olema mõõdetavad sentimeetriga. Millimeetriseid asju – nagu näiteks lumekirp – saab pildistada küll, kuid nad jäävad kaadrisse liiga väikselt. Sentimeetriga mõõdetavaid ja suuremaid objekte saame päris äratuntavalt jäädvustada.

081207ut111

Süsijooksik lumel. Kompaktkaameraga saab pildistada ligikaudu sentimeetriga mõõdetavaid objekte. Väiksemad ei jää pildile piisavalt suurelt. Canon PowerShot G10, 6.1-30.5@6,1mm, f/4, 1/160s, ISO 200, käest lumele toetades.

  • Ära looda vaid pildistabilisaatorile! Kompaktkaameratel on enamasti sisse ehitatud optiline pildistabilisaator. Abiks on ta ikka, kuid makropildistamise parimad tulemused saad kindlalt toetatud kaameraga.
  • Arvesta ümbrusega! Makrorežiimi seatud kompaktkaamera kasutab lainurkobjektiivi, mille vaatenurk on lai. Tänu sellele jääb pildile alati omajagu tausta ja teravusulatus on võrdlemisi suur ka lahtise avaga pildistades. Kui oskad seda omadust loovalt kasutada, siis võid teha pilte, mida ka peegelkaamera kasutajad kadestavad.

110426ut003

Limatünnik. Tänu lühikesele fookuskaugusele jääb pildile objekt koos ümbrusega. Seda võimalust tasub kasutada. Canon PowerShot G10, 6.1-30.5@6,1mm, f/2,8, 1/5s, ISO 80, käest, toetudes maapinnale.

  • Kompaktkaamera on väike! Temaga mahub pildistama ka seal, kus suure (peegel)kaamera omanikud nukralt käsi laiutavad. Kasuta seda eelist!
  • Võta kaamera alati kaasa! Elu pakub vahel pildivõimalusi ka seal, kus neid oodata ei oska. Tilluke kaamera taskus annab kindlustunde, et vähemalt midagi saame alati pildina kaasa võtta.
  • Loe hoolega oma kaamera kasutusjuhendit. Seal saad täpselt teada oma kaamera makrovõimekuse ja seadistusjuhised.

Kui makromaailm sulle tõsisemat huvi hakkab pakkuma, siis võib kompaktkaamera kõrvale võtta peegelkaamera koos mitmekesise makroobjektiivide valikuga. Makromaailma pildistamisse tõsisemaks süvenemiseks on aga abiks minu makrofoto kursus fotokursus.ee veebilehel. Sellest kursusest leiab palju kasulikku nii peegel- kui ka kompaktkaameraga pildistaja. Head pildistamist!

(1325)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga