Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas taskulambi abil paremaid fotosid pildistada

©Tekst ja fotod: Urmas Tartes
Loodusemees

Sageli on pildistamisel valgust vähe. Esimese võimalusena tuleb alati meelde välklamp – see vana hea universaalne abimees. Paraku on välklambil kasutamisel mõned raskused. Välguga ei näe täpselt, kuhu ja kui palju valgust suunatakse. Ühe välklambiga on keeruline lisada valgust erinevatesse pildi piirkondadesse. Mitme välklambi kasutamine on omajagu kohmakas ja ka kulukas.

Aga lisavalgusallikana saab edukalt kasutada ka taskulampi. Taskulamp ei suuda küll tekitada välgust tuttavat liikumise „külmutamise“ efekti, kuid varjualade täitmiseks või sootuks põhivalgusena saab teda paigal püsivate objektide puhul edukalt kasutada. Seetõttu on ühe (loodus)fotograafi varustusse mõistlik lisada ka korralik taskulamp.

Tänapäeval tehakse väga valgusjõulisi LED taskulampe, mille värvustemperatuurgi üsna lähedane päevavalgusele. Olen ise jäänud kasutama Led Lenseri toodangut (mudelid P7 ja M7). Led Lenseri mudelite reast leiab ka selliseid, mille valguse tugevust saab sujuvalt muuta – taas hea omadus valguse täpsemaks doseerimiseks. Nii saab selliseid lampe kasutada hästi kas päevasel ajal täitevvalguseks või siis hämaruses põhivalguseks.

Taskulambi kasutamine nõuab veidi katsetamist, kuid tulemused on kiired tulema. Tasub meeles pidada paari nippi.

  • Otse objektile suunatud taskulamp annab tulemuseks teravad varjud täpselt niisamuti nagu teeb seda üksik välklamp. Seetõttu ärge unustage vajadusel kasutamast peegeldeid või hajuteid.
  • Teravat varju aitab vältida lambi valgusvihu liigutamine. Seda võtet jõuab kasutada mõistagi piisavalt pika säriaja korral.
  • Pika särituse korral saab üheainsa taskulambiga „joonistades“ kenasti valgustada ruumilisi objekte. Liikumine olgu ebaühtlane – kauem aega rohkem valgust vajavatele pindadele ja lühemat aega vähem valgust vajavatele pindadele.
  • Kui taskulambi valgus on täitevvalguseks liiga tugev, siis „joonistage“ valgusega täidetav ala kiiresti üle ja pöörake lamp kaadrist välja veel enne särituse lõppu. Liigutades lampi kiiremini või aeglasemalt saame üsna täpselt määrata pildile jääva valgustatud ala heledust. Kui esimene katse ei õnnestu, siis kolmas-neljas juba hakkavad välja tulema.

Head katsetamist ja avastamist.

Jaanimardika pildi tegemiseks seadsin käsitsi säri mardika tulukese järgi, mis andis tulemuseks musta pildi, kus 2 rohelist tulelaigukest. Siis joonistasin särituse ajal taskulambiga kiiresti üle mardika ja natuke pikemalt üle mardika taha jääva rohu. Nii sain 3-4 katsetuse järele pildi, kus jaaniöine mulje jäi pildile alles, mardika siluett paistab rohu taustal kenasti ja mardika tulukesed ei ole ära põlenud. Canon EOS 5D Mark II, EF 180 mm f/3,5L Macro USM, f/13, 2 s, ISO 800, taskulamp Led Lenser P7.

Pirnjas murumuna kasvas kitsas praos, kuhu valgust eriti ei paistnud. Sättisin säri paika taskulambiga valguse järgi. Pildistamise ajal aga liigutasin taskulampi kaarena ümber seene alt üles nii et valgustatud sai nii seenejalg kui ka veidi seenekübara tagumine pool. Nii sain vältida teravate varjude teket ja valgustada kõik olulised pinnad. Canon EOS 5D Mark II, EF 180 mm f/3,5L Macro USM, f/16, 2,5s, ISO 100, taskulamp Led Lenser M7.

(573)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga