Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kuidas IPhone’iga ilusaid pilte teha: Teravustamine, Live Photo, Portrait Mode

 

Pildistamise alustamine

Alustame täiesti algusest. Sellest, mis teoorias kõige lihtsam, ning ilmselt ka kõige tähtsam. Vanemad ja väiksemad telefonid olid käes stabiilsemad, mahtudes pihku nagu rusikas silmaauku. Uuemate ja suuremate mudelitega, mis nii käepärased oma suuruse tõttu pole, on seetõttu veelgi olulisem jälgida, et pildistamisel telefon turvaliselt ja stabiilselt käes püsiks. Veel tasuks silmas pidada seda, et pilte ei tasu teha “jooksu” pealt. Võib tunduda jube loogiline, aga tegelikult harrastatakse seda päris palju. Ja nii juhtubki, et sõber saadab Sulle reisilt pildi oravast, mis parimal juhul orava astraalkeha meenutab.

Kaamerat Iphone’is saab avada kiiresti ja mugavalt mitut moodi. Üks moodus on uuematel telefonidel vajutada lukustusekraanil korraks kaamera märgistuse peale ja siis hoida sõrme veel natuke pikemalt uuesti peal. Teine moodus on libistada sõrmega üle lukustusekraanil vasakule. Ka shutter-nuppu saab kasutada erinevat moodi. Loomulikult on võimalik puudutada ekraanil olevat päästikut või siis kasutada selleks volüüminuppe. Vähem tuntud võimalus on aga kasutada kaugpäästikuna juhtmega kõrvaklappide volüüminuppe. See moodus on eriti mugav, kui asetada näiteks Iphone statiivile.

 

Teravustamine

Kuigi Iphone’ide automaatne teravustamine teeb üsna head tööd, siis nagu ikka automaatikaga: manuaalselt saab täpsemini. Seda seetõttu, et Iphone ise tahab, et võimalikult palju korraga oleks fookuses. Tegelikkuses juhtub aga see, et mitte midagi pole korralikult fookuses. Seega vali koht, kuhu tahad teravustada ja liiguta näpuga fookus just täpselt sellele kohale.

 

 

Arvestama peab ka sellega, et fookuse sättimisega samal ajal muudab kaamera vastavalt fookusele ka säritust. Näiteks võib pilt minna suurte valgusekontrastide puhul heledamale kohale fokuseerides “pimedaks”. Selle mure saab lahendada kui vajutada päikese tähisele ja liigutada slaiderit sõrmega ekraanil üles-alla. Et sealjuures aga fookus paigast ei nihkuks tasub see enne lukustada. Fookuse lukustamiseks hoia objektil sõrme peal kuni ekraanile ilmub sõnum AE/AF lock. Sarnaselt suurtele kaameratele saad eriti täpse fookuse kui suumid objektile sisse, teravustad selle ning lukustad objektil fookuse ja suumid tagasi välja.  Särituse valimisel peaks lähtuma heledast kohast, sest tumedamaid kohti õnnestub pisut ka hiljem heledamaks töödelda. Pildi “põlemise” läbi kaduma läinud infot pole võimalik enam paraku hiljem päästa. Kui valgus on eriti kontrastne, tasub kaaluda pildistamiseks HDR-funktsiooni. 

 

 

Kaamera sätted

Üle tasuks vaadata ka kaamerasätted. Mida uuem telefon, seda rohkem võimalusi sealt avaneb. Ava “Camera Settings” ja vali sealt “Camera”. Näiteks pakub telefon seal võimalust sisse lülitada “grid” – kui see taha lülitada siis ilmuvad kaamerale nö abijooned. See aitab sul kompositsiooni sättida ja kontrollida, et pildi horisont oleks sirge. Uuematel telefonidel on valikus ka “Formats”. Sealt võiks taha lülitada “Most Compatible”. See säilitab pildi kvaliteedi ka siis, kui jagad fotosid näiteks mõne sõbraga, kelle telefon pole iPhone. Samuti on sellel formaadil kõvasti suurem detailsus. Et taaskord masinat paremini kontrollida, tasub võtta ka “auto HDR” maha ja panna “keep normal Photo” sisse.

 



 

Live Photo

Live Photo on põnev funktsioon, millega saab pildi pähe teha nii öelda minivideosid. Kui galeriis sellist pilti vaatad ja sõrmega sellel peal hoiad, hakkab pilt liikuma.  Seda funktsiooni on eriti hea kasutada  liikuvate objektide jäädvustamiseks või pika säriga piltide tegemiseks. Ometi pead arvestama, et funktsiooni kasutamine nõuab telefonilt ka rohkem mälu ja akut, seega tavajuhtudel “live photo” funktsiooni sees hoidmine pole eriti mõistlik. Aga kui lähed näiteks mõnda jõge või juga pildistama, siis jäta see funktsioon kindlasti sisse. Kuna “live-photo” hakkab salvestama juba pisut enne, kui päästikule vajutad, siis tasub veenduda, et hoiad kaamerat stabiilselt juba mõned sekundid enne nupule vajutamist. Kui pilt tehtud, siis avaneb sulle galeriis sellega rida võimalusi. Pildi peal olles ja selle näpuga üles tõmmates saad näiteks videost teha kas loop (video käib üha uuesti ja uuesti) või bounce (video mängib edasi ja tagasi) versiooni. Või teha sellest hoopis pika säriga pildi (kasuta näiteks koskede pildistamisel, et saavutada udused ja siidised joad). “Live photo” valib alguses automaatse võtmepildi, millena ta end galeriis ka ilmutab. Kui Sulle see pilt ei meeldi, siis vajuta “edit” – vali kaader – ja vajuta “make a key photo” ja “done”.

 



 

Burst mode

Kasuta sarivõtet kui kardad näiteks, et võid heast kaadrist kiire liikumise tõttu ilma jääda. Sarivõttes pildistab Iphone 10 fotot sekundis. Bursti tegemiseks pead hoidma päästikul lihtsalt nii kaua kui võte kestab sõrme peal. Pärast pildistamist ava sarivõte galeriis, ja vajuta “select” ning vali välja õnnestunud pildid (pane sinna sinised linnukesed). Kui linnukesed pandud, siis näiteks kahe pildi säilitamisel vajuta “done” ja “keep only 2 photos” ning ülejäänud ebavajalikud kaadrid kustutatakse.

 

 

Portrait Mode 

Portraid Mode-i lummavat udust tausta saad sa luua, kui sul on iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus või iPhone 7 Plus. Muuhulgas veendu, et sul on ka tehtud kõige viimane tarkvarauuendus.

Portrait Mode-i puhul tasub teada, et see töötab ainult subjektist teatud kaugusel asetsedes (kui oled liiga kaugel, siis sind telefon ka sellest teavitab) ja heades valgusoludes (liiga pimedas ei toimi). Mida lähemale sa pildistatavale lähed, seda udusemaks taust muutub. Samuti pole selle režiimiga erilist mõtet pildistada modelli vastu seina seismas või ülevalt alla, sest tulemus on sellisel juhul täpselt sama nagu tavarežiimis. Too modell kas seinast kaugemale või veelgi parem: aseta ta kohta, kus selja taha jääb “õhku”. Ülevalt alla pildistamise asemel liigu modelliga samale tasandile (koerad, lapsed jne).

Kui sa vajutad all keskel asetsevale kuubikule, saad naturaalse valguse asemel valida ka teisi režiime. Näiteks “studio light” teeb nägu heledamaks, “countour light” teeb suuremate varjude tekitamisega pilti dramaatilisemaks ning “stage light”, mis teeb tagatausta mustaks. See funktsioon küll teatud juhtudel väga hästi ei tööta, aga katsetada tasub siiski. Veel on valikus “stage light mono”, mis on sama, mis “stage light”, aga selle mustvalge versioon.  Valguse setting’uid saab ka tagantjärgi vahetada ja hoides pildil paar sekundit näppu peal, saad võrrelda seda originaaliga. Et veenduda kas oled tulemusega rahul. Samuti kui pilt on veel mõne koha pealt liiga detailne (näiteks juuksekarvad vms on liiga teravalt välja toodud), saad ka slaideril blurri kas juurde keerata või maha võtta, et saavutada täiuslik pilt.

 

Studio Light, Stage Light Mono, Stage Light ja Contour Light:

 



 



 

Kaks objektiivi

Uuematel Iphone’idel on sisse ehitatud kaks objektiivi- lainurk ja tele. Teleobjektiiv on olemas Iphone 7 Plusil ja sellest uuematel Iphone’idel. Pildistamisel saad seega valida, millise objektiiviga pildistad (kas 1x või 2x). Teleobjektiiviga saab minna subjektile lähedale ilma enda jalgu kasutamata. Seetõttu on seda ideaalne kasutada näiteks tänavafotograafias. Lisaks tuleb teleobjektiiv kasuks portreede pildistamisel, sest kui kasutada sama kaadri saamiseks mõlemat objektiivi, näeb teleobjektiiviga pildistatud portree hulga loomulikum välja. 

 

Apple Iphone telefonid Photopointis>>

Meie juurest nutitelefoni või tahvelarvuti ostul saad kaasa ka tasuta Nutifotograafia kursuse>>

Pane ilusad telefoniga tehtud pildid PhotoExpress mobiilirakenduse abil paberile>>

(2078)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga