Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Milline iPhone sobib just Sulle?

Võrreldes androidimaailma sadade mudelitega ei tohiks ju iPhone’i valik kuigi keeruline olla. Reeglina on ju valida vaid tavalise ja pluss või siis Max variandi vahel. Tegelikult on aga ka iPhone’ide mudelid omavahel piisavalt erinevad, et endale sobiva valimine võib panna kukalt kratsima küll.

Ehkki iPhone’ide järelturg on õigustatult ülimalt õitsev ja elujõuline, siiski keskendume allpool neile mudelitele, mis hetkel poest saadaval on ehk siis uuematele ja värskematele – iPhone 7 ja 7 Plus, iPhone 8 & 8 Plus, iPhone X, iPhone XS & XS Max ning iPhone XR.

iPhone 7

iPhone 7 eristub oma eelkäijast iPhone 6S-ist ühe julge sammu võrra. iPhone 7 ja 7 Plus olid esimesed telefonid, millelt Apple eemaldas kõrvaklapiaugu. Ehkki alguses tõusis sellest vali ja mitmehäälne kisa, on tänaseks mitmedki Android-telefonide tootjad järginud Apple’I eeskuju ilma suurema kisa ja kärata.

iPhone 7-el on nägus alumiiniumkorpus, millel pole enam silmatorkavaid antennitriipe nagu tema eelkäijal iPhone 6S-il. Telefoni 4,7-tolline ekraan võib paljudele tunduda pisikesena, kuid kindlasti on ohtralt ka neid, kes ei vaja liiga suurt ekraani.

Antud mudeli eelisteks on kindlasti ka turu soodsaim iPhone’I hind oma võimekuse kohta. Eriti kui siesta valiku ees, kas iPhone 7 või iPhone 8, siis minu isiklik eelistus oleks kindlasti pigem iPhone 7 ja seda lisaks heale hinnale veel ühel olulisel põhjusel – alumiiniumist korpus. iPhone 8-l on korpuse tagakülg teatavast klaasist, märksa kergemini purunev ja vahetuse korral märksa kallim.

iPhone 7 on lisaks saanud ka oma eelkäijast märksa võimekama mootori oma kapoti alla. Mitte et sellest tavakasutajale märkimisväärset kasu oleks, sest mõlemad telefonid töötavad endiselt igati sujuvalt.

iPhone 7 plussid ja miinused

+ piisavalt suur ekraan ühe käega kasutamiseks
+ soodne hind
+ alumiiniumist korpus
+ endiselt piisavalt võimekas
-ainult üks objektiiv
-puudub kõrvaklapipesa

Mõistliku hinnaga hea telefon kasutajale, kes ei vaja suurt ekraani ega kahte kaamerat.  Tavalised kõrvaklapid vajavad adapterit.

[/col]

 

 

 


[/row]

 

iPhone 7 Plus

Apple alustas oma iPhone’ide Plus-versioonide tootmist juba iPhone 6-ga. Plus mudel on eeskätt neile, kes soovivad suuremat ekraani. Aga mitte ainult. iPhone 7 Plus oli esimene mudel, mille juures Apple kasutas topeltkaamerat.

Seega sobib see mudel neile, kelle jaoks telefoniga pildistamine olulist rolli mängib. Topeltkaamera andis täiesti uue mõõtme portreede pildistamisele telefonikaameraga, kuid muutis märksa võimalusterohkemaks kogu pildistamisprotsessi.

Mõistagi puudub ka iPhone 7 Plusil kõrvaklapisisend.

iPhone 7 Plus plussid ja miinused

+ kaks kaamerat ja portreerežiim
+ suur ekraan
+ alumiiniumist korpus
+ soodne hind võrreldes uuemate mudelitega
-jääb näitajate poolest alla uuematele mudelitele
-puudub kõrvaklapipesa

Suur ekraan ja topeltkaamerad vägagi mõistliku hinna eest teevad sellest telefonist parima valiku kasutajale, kes tahab üle keskmise pilte ning keskmisest suuremat ekraani. Soovitav kasutada Bluetooth kõrvaklappe, sest teised klapid vajavad adapterit.

 

 


 

iPhone 8

iPhone 8 on üllatav kõigepealt selle poolest, et tema asemel oleks Apple’i tooteloogikat järgides pidanud olema hoopis iPhone 7S.  Nagu olid juba ilmavalgust näinud 4S, 5S ja 6S. Ehk on siin senise loogika muutuses ‘süüdi’ see, et koos iPhone 8  ja 8 Plusiga tõi Apple välja ka iPhone X-i ehk siis iPhone 10-ne.

Mistahes oli selle numeratsioonihüppe taga, ei olnud selleks hüpe telefoni raudvaras, vaid pigem disainis. Apple vahetas välja mitu põlvkonda tema iPhone teeninud alumiiniumkorpuse ning tõi selle asemel klaasi ja terase sümbioosi. Uus disain seevastu oli tõepoolest hüppeline, ehkki Apple oli terase ja klaasi koostööd kasutanud  juba näiteks iPhone 4S juures. iPhone 8 ja 8 Plusi välimus om muidugi märksa edevamad kui 4S – tegu on tõeliste pilgupüüdjatega.

Paraku on ilul oma hind ja see pole odav. Ehkki ilu ei peagi vast odav olema, siis iPhone 8 tagaklaas maksab pea samapalju, kui mõni odavamat sorti telefon. Väidetavalt peaks tagaklaasi väljavahetamine maksma kuskil 500 euro ringis, kusjuures ekraanivahetus peaks maksma poole vähem. Selle probleemi vastu aitaks ilmselt telefoniümbris, kuid sellisel juhul peitub korpuse kogu ilu.

Suurematest tehnilistest uuendustest väärib veel märkimist, et tänu klaasümbrisele on iPhone 8 ja 8 Plus esimesed iPhone’i mudelid, mis toetavad juhtmevaba laadimist.

iPhone 8 plussid ja miinused

+ stiilne välimus
+ võimekas sisu
+ mugav ühe käega kasutada
-klaasist tagakülje vahetus purunemise korral kallis
-ainult üks kaamera
-puudub kõrvaklapipesa
-hind pole enam nii soodne, kui iPhone 7 puhul

Eelmise põlvkonna ühekäetelefon, mis näeb välja edevam, kui iPhone 7, kuid on sellevõrra ka soolasema hinnaga. Soovitaksin pigem kas soodsama hinnaga iPhone 7-t või siis juba iPhone X-i.

 

 


 

 

 

 

 

iPhone 8 Plus

Veel rohkem ilu kui iPhone 8 juures st suurem ekraan ja rohkem klaaspinda telefoni tagaküljel. Samuti kaksikkaamera nagu iPhone 7 Plus’il. Kaamerat on tarkvaraliselt tõhustatud, mis tuleb eriti välja portreerežiimi juures, kus telefonis saab muuta portree valgustust.

See ja juhtmevaba laadimine ongi põhimõtteliselt ainukesed suuremad erinevused eelmise mudeliga, mida kasutaja esmapilgul suudab eristada. Selles mõttes oleks nagu tegu pigem iPhone 7S-iga, kuid kapitaalne muutus välimuses annab ehk õiguse kasutada järgmist mudelinumbrit.

iPhone 8 Plus plussid ja miinused

+ stiilne välimus
+ võimekas sisu
+ suur ekraan
+ kaks kaamerat ja täiustatud portreerežiim
-klaasist tagakülje vahetus purunemise korral kallis
-puudub kõrvaklapipesa
-hind pole enam nii soodne, kui iPhone 7 puhul

Edeva välimuse, suure ekraani ja korralike kaameratega elustiilitelefon, mis teisi võimalusi arvestades pole eriti praktiline valik.

 

 


 

iPhone X

iPhone X on vaieldamatult üks Apple’i uuenduslikumaid nutitelefone. Servast servani ekraan ilma klassikalise kodunuputa, näotuvastus, mis tõeliselt töötab ja uudne rakenduste haldamine muudavad telefoni kasutamise märgatavalt intuitiivsemaks, kui eelmiste mudelite napid uuendused.

Disain sarnaneb iPhone 8 omale st telefonil on klaasist tagakülg. Kasvanud võimekus lubab telefoniga kasutada liitreaalsust kasutavaid rakendusi. Ehkki telefoni ekraani on suurem, kui varasematel iPhone’i Plus-versioonidel (5,5-tolli vs 5,8-tolli), on telefon ise mõõtmetelt neist märgatavalt väiksem, jäädes mõõtudelt pigem tavamudelite suuruse juurde.

Kahjuks ei tule head asjad tasuta ning iPhone X on esimene iPhone, mille hind ületab 1000 euro piiri.

iPhone X plussid ja miinused

+ turvaline näotuvastus
+ uudne rakenduste haldus
+ telefoni servast servani 5,8-tolline OLED-ekraan
+ mugav suurus ühe käega kasutamiseks
+ kaks väga head kaamerat
+ stiilne välimus
-klaasist tagakülg, mida on purunemise korral kallis vahetada
-puudub kõrvaklapipesa
-hind vastab võimalustele

Kallis, kuid mitte enam kõige kallim nutitelefon, mille juures tehtud uuendused nii raud- kui tarkvaras tunduvad seda hinda õigustavat. Valik neile, kes tahavad telefoni juures innovatsiooni ning on nõus selle eest ka oma kukrut kergendama.

 

 


 

iPhone XS ja XS Max

Tüüpiline iPhone X-i järgmine S-seeria mudeliuuendus, ühe suure erinevusega eelmistest. Kui eelmiste mudelite puhul olid Plus-versioonid märksa võimekamad võrreldes tavaversiooniga, siis XS mudelite puhule seda enam pole- raudvara on mõlemal täpselt sama sh ka kaamerad, mille puhul on erinevus olnud varem kõige suurem.

Max-mudelil on vaid veidi parem aku võrreldes tavalise XS-iga. Lisaks suuremale akule on Max’il ka 6,5-tolline ekraan, mis on suurim senistest iPhone ’i ekraan’idest. Välimuselt on iPhone XS identne iPhone X-iga, Max on ainult veidi suurem, kuid ei ületa oma mõõtudelt varasemaid Plus-versioone.

Apple’i enda sõnul on ta kasutanud XS-mudelite tagakülje juures kõige tugevamat klaasi, mis peaks minimeerima selle purunemist.

iPhone XS plussid ja miinused

+ uusim ja võimekaim raudvara
+ sama hea välimus nagu iPhone X-il koos servast servani ekraaniga
+ näotuvastus
+ kaks kaamerat koos täiustatud tarkvaraga
+ eSIM tugi (esialgu Eestis mitte)
-edasiarendus iPhone X-ist liiga marginaalne
-tippmudelile vastav hind

Telefon neile, kes tahavad kõige uuemat ja kõige paremat. Ning kes on võimelised seda endale lubama ilma neere või muid organeid müümata.

iPhone XS Max plussid ja miinused

+ uusim ja võimekaim raudvara
+ suur 6,5-tolline servast servani OLED-ekraan
+ vastupidav aku
+ näotuvastus
+ sama hea välimus nagu iPhone X-il
+ kaks kaamerat koos täiustatud tarkvaraga
+ eSIM tugi (esialgu Eestis mitte)
-edasiarendus iPhone X-ist liiga marginaalne
-tippmudelile vastav hind

Apple’i telefonide täielik tipp hetkel. Suur ja ülihea ekraan, parimad kaamerad, vastupidav aku stiilses kestas, näotuvastus. Polegi nagu midagi enam lisada.

 

 

 



 

 

 

iPhone XR

Põhimõtteliselt on tegu XS-seeria odavversiooniga, mis samas on kasutajaid juba meeldivalt üllatanud.

Ehkki telefonil on vaid üks kaamera, ekraan pole OLED, vaid LCD ning korpus on tehtud alumiiniumist, on selle riistvara põhimõtteliselt sama, mis XS-il, see teeb täiesti laitmatuid pilte ning selle aku ületab oma vastupidavuselt isegi iPhone XS Maxi oma.

Lisaks muule võib iPhone XR kiidelda veel erinevate rõõmsavärviliste korpustega, mida vist ühelgi teisel telefonitootjal hetkel ette pole näidata.

iPhone XR  plussid ja miinused

+ uusim ja võimekaim raudvara
+ soodne hind
+ erksavärvilised korpused
+ korralik kaamera portreerežiimiga
+ näotuvastus
-ainult üks kaamera
-LCD-ekraan
-puudub 3D Touch
-terase asemel on korpuses kasutatud alumiiniumit

Suurepärane kompromiss uusima tehnoloogia ja hinnasäästlike lahenduste vahel. Kui kaks kaamerat ning OLED-ekraan pole esmatähtsad, siis võib valida hetkegi kõhklemata iPhone XR-i, millel on kõigele lisaks parim aku, mis iPhone’idel eales on olnud.

 


 

Kokkuvõtteks

Võib tunduda kentsakas kõrvutada iPhone’e Android-telefonide lõppematu mudelimerega, millel ei näi kaldaid olevat. Ometi on aga läbi aja muutunud ka iPhone’id. Tõsi küll, nende omavahelised erinevused on märgatavalt väiksemad, kui konkureerivas Andoidi-maailmas, kuid erinevused on siiski täiesti reaalsed. Apple’i toodangu kasutuskogemus on ka vanemate mudelite puhul püsivalt kõrge. Uuemate mudelite puhul lisandub vaid funktsionaalsust, kuid paraku ka hinda.

Seega võib inimene, kellele iPhone’id meeldivad või kes tahab Apple’i ökosüsteemiga isiklikult tutvuda, valida julgelt mistahes ülaltoodud mudeli ning olla kindel, et telefon peab tal muretult vastu veel mitmeid aastaid. Valida tuleb tal vaid endale taskukohane hind ning ekraani suurus. Fotograafiahuvilised peaksid ilmselt vähemalt iPhone 7 ja 8 puhul eelistama nende telefonide Plus-versioone.

 

Osta Apple iPhone nutitelefon mugavalt veebikaubamajast ››

(2845)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Apple iPhone XR 64GB, blue
  • iOS 12 operatsioonisüsteem
  • 6,1" Liquid Retina HD ekraan
  • 12 MP kaamera & 4K 60p videosalvestus
  • 64 GB sisemälu
  • IP67 ilmastikukindlus
Apple iPhone XR 128GB, red
  • iOS 12 operatsioonisüsteem
  • 6,1" Liquid Retina HD ekraan
  • 12 MP kaamera & 4K 60p videosalvestus
  • 128 GB sisemälu
  • IP67 ilmastikukindlus
Apple iPhone 7 Plus 128GB, silver
  • iOS 10 operatsioonisüsteem
  • 5,5" Retina HD ekraan
  • Apple A10 protsessor
  • 12 MP lainurk- ja telefoto-objektiiviga kaamerad
  • 128 GB sisemälu
Apple iPhone 7 32GB, gold
  • iOS 10 operatsioonisüsteem
  • 4,7" Retina HD ekraan
  • Apple A10 protsessor
  • 12 MP kaamera & 4K videosalvestus
  • 32 GB sisemälu
Apple iPhone XS Max 64GB, space grey
  • iOS 12 operatsioonisüsteem
  • 6,5" Super Retina HD ekraan
  • 12 MP lainurk- ja telefoto-objektiiviga kaamerad
  • 64 GB sisemälu
  • IP68 ilmastikukindlus
Apple iPhone XS Max 256GB, space grey
  • iOS 12 operatsioonisüsteem
  • 6,5" Super Retina HD ekraan
  • 12 MP lainurk- ja telefoto-objektiiviga kaamerad
  • 256 GB sisemälu
  • IP68 ilmastikukindlus
Apple iPhone 8 Plus 64GB, space grey
  • iOS 11 operatsioonisüsteem
  • 5,5" Retina HD ekraan
  • 12 MP lainurk- ja telefoto-objektiiviga kaamerad
  • 64 GB sisemälu
  • Juhtmevaba laadimine
Apple iPhone XS 64GB, gold
  • iOS 12 operatsioonisüsteem
  • 5,8" Super Retina HD ekraan
  • 12 MP lainurk- ja telefoto-objektiiviga kaamerad
  • 64 GB sisemälu
  • IP68 ilmastikukindlus

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast