Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kompaktkaameraga Indias 11. Salaja pildistamine

DSC02483 copy

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/10, 1/1000 sek, ISO 400.

Erinevates kultuurides on ilmselgelt erinevad arusaamad pildistamisest ja ka seadused võivad tihti keelata teatud asjade või olukordade jäädvustamise. India oma tohutu kultuurierinevusega on just see ideaalne koht, kui rääkida salaja pildistamisest. Tean, et tihti ei ole ilus ja moraalne pildistada asju mida on keelatud pildistada, aga ma olen ikkagi fotograaf ja annan endast parima, et saada pilte mida keegi teine ei ole saanud. Üritades muidugi arvesse võtta iga olukorra eripärasid ja jäädes ikkagi inimeseks. Salaja pildistamise eesmärk on saada pilte reaalsest elust ning jäädvustada inimesi ja kohti just nii nagu nad on, jättes kõrvale igasuguse poseerimise ja isikliku kontakti.

Minu jaoks on see alati väga põnev kategooria. Mingites olukordades või isegi adrenaliini üles tõmmata, kui sa tead, et vahelejäämisel võib probleeme tekkida. Indias on salaja pildistamine muidugi ka üks korralik katsumus, sest peaaegu kunagi ei ole hetke kus keegi sind ei vaataks. Võtmefaktoriks, samamoodi nagu mutkunstnikel, on tähelepanu mujale juhtimine.

Toon paar näidet. Tänaval kõndides, on mul kaamera peaaegu alati käes. RX1 on täpselt õige suurusega, et saab peaaegu peopessa ära peita. Mis annab suured eelised peegelkaamerate ees. Peegelkaameraga oled sa alati tähelepanu keskpunktis ja on kaugele näha su soovi pildistada. Sonyga aga võib olla näha seda kaamerat natukene, aga kuna sa ei tõsta seda näo ette, siis ei teki ka olukorda, kus inimesed saavad aru, et sa pildistad. Näpp kogu aeg päästikul liigun tänavatel ja üritan pildistada inimesi oma igapäeva tegevustes, samas üritades nendele piisavalt  lähedale saada. Väga tihti ka loon pildistatavaga silmsideme, just eesmärgiga tema tähelepanu kaameralt mujale viia. Ja siis altkätt pilti teha. RX1 ei reeda ennast ka katikuheliga, see on sama vaikne nagu sa asteks hoolikalt tikupaki lauale.

DSC01460

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/5, 1/2000 sek, ISO 400.

Teine viis kuidas neutraalselt pildistada, kui sa hoiad kaamerat rihmaga üle õla. See saadab ilmselgeid signaale välja, et sa ei ole valmis pildistama ja isegi ei plaani seda teha. Samas aga hoiad kätt koguaeg kaameral, nagu kaitseks seda, aga tegelikult katik kogu aeg paugub. Sobib just tänaval pildistamiseks ideaalset, kus igasugune müra summutab ebavajalikud helid. Mõnedel uutel profikaameratel on ka olemas “Silent Mode”. Ehk siis, saad pildistada ilma helita, pildid on küll väga minimaalse resolutsiooniga, aga on ikkagi võimalik pilt kätte saada.

Sattusin siin korra kohalikku haiglasse, kus ilmselgelt oli pildistamine keelatud. Natuke oli küll piltide tegemine raskendatud, kuna valge mees India haiglas on suhteliselt haruldane juhus ja tähelepanu mille osaliseks sa satud on maksimaalne. Hoidsin kaamerat õlal ja vaikselt parema käega sättisin vajalikke asju paika. Kaamera oli manuaalreziimis aga hoian AUTO ISO peal, niiet kaamera teeb ise kõik vajaliku ja ei pea raiskama väärtuslikku aega tehnilisele poolele mõtlemisega.

DSC02418

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/1000 sek, ISO 6400.

DSC02423

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/4, 1/250 sek, ISO 5000.

Gokarna tillukestes mägedes sattusin keset külateed olevasse kohvikusse. Algul tundus, et kohvik on suletud ja kedagi pole kohal, kes mulle külma jooki pakuks, aga kui vaikselt ukse avasin, nägin et omanik tukastab keset kööki. Kiirelt kaamera välja ja üks klõps. Kahjuks oli mees väga kerge unega ja ärkas sekund peale foto tegemist. Selleks ajaks oli mul kaamera juba langetaud ja pilt purgis. Pääsesin puhtalt.

DSC01260

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/100 sek, ISO 800.

Salaja pildistamisel on omad võlud aga ka natuke ohtlik ja ebaeetiline pool. Sinu enda otsustada, kui kaugele sa tahad minna ja mille kõigega sa oled nõus riskima. Igas riigis on ka niiöelda sõjaliselt strateegilised kohad, mille pildistamine on rangelt keelatud ning karistused võivad olla päris karmid. Minu jaoks annab selline salaja pildistamine tohutult palju seiklust ja huvi fotograafia suhtes juurde. Muidugi on õhtuks mälukaart täis ebaõnnestunud pilte, aga nende vahelt hoolikalt noppides võib leida tõsiseid tänavafotograafia pärleid. Jõudu salatsemisel!

DSC01815

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/2, 1/500 sek, ISO 1600.

DSC01838

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/7,1, 1/500 sek, ISO 1000.

Kaamera on paar korda viperusi visanud, tundub, et ei midagi tõsist, aga ütleb vahest, et lisaseadet ei ole võimalik kasutada. Kuigi mul mingit lisaseadet külge ei ole pandud. Peab välja lülitama ja uuesti sisse pannes, on probleem lahenenud. Arvan, et talle meeldib see kuumus vähem kui mulle. Praegu olen juba Keralas, kus temperatuuri on 45 ja õhuniiskust peaaegu 90%. Vaatame kuidas kaamera siin hakkama saab. See saab talle suht hea proovikivi olema.

DSC02516

Foto pildistatud Sony RX1 3150.65€ kompaktkaameraga. f/3,5, 1/100 sek, ISO 1000.

Vaikselt hakkab juba tekkima see õige 35mm tunnetus. Hakkan harjuma ainult ühe objektiiviga ja juba visualiseerin pilti enne kui selle üldse teen. Ja mulle meeldib see tohutult.

On olnud ka olukordi, kus teravustamine on aeglaseks jäänud ja pilt on kaotsis. Kuigi üldiselt võrreldes kõigi profiobjektiividega on Carl Zeissi 35mm f2 tohutult kiire mootoriga. Saab ilusti hakkama ka öösel nõrkades valgustingimustes. Alati öösel pildistades loodan, et saab teravustamisega niisama hakkama ja ei ürita abivalgust kasutada. See teravustamise abivalgus on punane ja rikub terve pildistamise diskreetsuse ära. Kujuta ise ette, et oled kuskil agulis ja tahad pildistada kohalikku kiirtoidukokka. Söögikoht on ümbritsetud kümne inimesega ja kõigi pilgud on sinule suunatud. Kokk ise on nõus pildile jääma, aga ega ta väga rõõmus sellepärast ei ole. Ja siis järsku lased talle suure ja tugeva punase valgusvihu näkku. Tumedatel India tänavatel on see nagu üleskutse tähelepanuks. Paar korda on seda juhtunud aga enamasti saab kaamera ilma ka hakkama.

Vaata kõiki “Kompaktkaameraga indias” artikleid siit

(528)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1 24,3 megapiksliga täiskaader Exmor CMOS sensor, Carl Zeiss Vario Sonnar T* f/2 fiksobjektiiv (35mm), manuaalrežiimid, RAW fail, Full HD video, HDMI, 3" XtraFine LCD
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga