Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Käed küljes: Pentax K-3 II peegelkaamera prototüüpversioon

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-555

Eelmisel nädalal esitles Ricoh ametlikult ja avalikult uut peegelkaamerat nimega Pentax K-3 II. Täna, nädal hiljem on otse Jaapanist siia Photopointi ajaveebi salajastesse laboratooriumidesse jõudnud aga sellesama uhiuue kaamera prototüüpversioon. “Prototüüp” tähendab siin seda, et K-3 II on küll riistvaraliselt täiesti valmis kuid tarkvara poolest veel viimases arendusjärgus. Kõik funktsioonid – nii vanad kui ka uued – toimivad, kuid ei pruugi toimida sellisel tasemel nagu suve algul müügile oodataval kaameral. Seetõttu ei ole mul lubatud avalikustada selle kaameraga tehtud fotosid – küll aga saan edasi anda esimesed muljed uuest Pixel Shift tehnoloogiast ja muidugi tutvustada kaamerat ennast.

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-1

Tuletagem kõigepealt meelde K-3 II olulisemad omadused ja tehnilised andmed:

  • K-3 II täiustatud versioon 07.10.2013 esitletud Pentax K-3 kaamerast
  • Samas klassis peegelkaameratega Canon EOS 70D ja Nikon D7200
  • 24.35 MP CMOS sensor (ilma madalpääsfiltrita)
  • “AA Filter Simulation” režiim: vajadusel sisse lülitatav režiim simuleerib madalpääsfiltri efekti – sensorit liigutades
  • Sensoripõhine värinastabilisator
  • Safox 11 teravustamissüsteem. 27 teravustamispunkti, 25 neist risttüüpi ehk eriti tundlikud. Teravustamine toimib valgustugevuse EV -3 kuni EV 18 vahemikus
  • 86 000 piksliga RGB särimõõtesensor mõõdab säri “ekstreemse täpsusega” Säri mõõtmisel saadud andmeid kasutatakse autofookuse ja värvustasakaalu veelgi kiiremaks ja täpsemaks määramiseks
  • Sarivõte: 8.3 kaadrit sekundis (maksimaalselt 60 täissuuruses JPG kaadrit või 23 RAW kaadrit järjest)
  • 3.2″ LCD-ekraan. 1037000 pikslit. Ilma õhuvaheta konstruktsioon muudab ekraani Ricohi sõnul vägem peegeldavaks.
  • Pildiotsija: 100% kaadri katvuse ja 0.95 x suurendusega pentaprisma. Prisma on sarnaselt K-3 kaamerale kaetud vääristusega, mis peaks tagama eriti ereda vaate
  • MPEG-4 AVC/H.264 filmiklipid salvestuvad maksimaalselt Full HD lahutusvõimega 1920 x 1080 px 60i/50i/30p/25p/24p.
  • Integreeritud mono mikrofon; 3.5 mm audiosisend ja 3.5 mm audioväljund. Säritust ja heli saab reguleerida manuaalselt. Filmides saab kasutada ka digitaalseid filtreid.
  • Intervallvõte (time-lapse), Mitme särituse üheks kaadriks pildistamine, 14 digitaalset filtrit, 14 bit RAW faili salvestamine. HDR-intervallvõte
  • D-LI90 liitiumaku pildistab ühe laadimiskorraga 720 fotot (CIPA standardse testi järgi)
    USB 3.0 pesa, kaks SD kaardipesa, eraldi pesa välise toite jaoks, välgusünkro pesa, HDMI Type D pesa

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-2

Kuna K-3 II kaamera on nii visuaalselt kui ka tehniliste omaduste poolest K-3 kaameraga esmapilgul väga sarnane, siis kordame üle ka nende kahe aparaadi erinevused. K-3 II kaamerale on lisatud:

  • GPS ja elektrooniline kompass (eemaldatud on integreeritud välklamp)
  • Täiustatud keresisene värinastabilisaator (nüüd Ricohi sõnul ja CIPA standardse testi kohaselt 4.5 stoppi efektiivsusega)
  • Uus funktsioon Pixel Shift Resolution – pildistab 4 kaadrit, nihutades pildisensorit iga kaadri vahel 1 piksli võrra. Tulemuseks on Ricohi sõnul parema dünaamilise ulatuse ja värvusinfoga ning väiksema digimüraga fotod.
  • Kiirem jälgiv autofookus tänu täiustatud algoritmidele (uute 2015. aastal välja tulevate objektiividega)

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-3

Siin nad on – vasakul uus K-3 II ja paremal vanem K-3

 

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-66
Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-67

 

Külgvaates on näha kahe kaamera kõige silmapaistev väline erinevus – K-3 II kõrgem ülemine osa. Vasakpoolsel pildil näeme, et seesama nupp, mida seni kasutati välklambi avamiseks, on nüüd rakendatud GPS-mooduli sisse-välja lülitamise teenistusse.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-18

Kui GPS on sisse lülitatud, süttib kaamera peal põlema oranž tuluke. Teatavasti tarbib sisselülitatud GPS energiat ja selle tulemusena aku kestus väheneb. Märgutuli ei lase GPS-i kogemata sisse unustada. Soovi korral saab selle tulukese põlemise menüükäskluse abil keelata.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-8

Ka pealtpoolt vaadeldes on kaamerad päris ühesugused.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-21

Sisse lülitatud GPS-ist antakse teada ka väiksemal LCD-ekraanil.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-7

Tagaküljelt ekraani alt on eemaldatud Ricohi logo. Ricoh ise ütleb, et kuna nad polnud K-3 kaamerat tehes veel enda jaoks selget ettevõtte logo ja Pentax kaubamärgi strateegiat läbi mõelnud, lisasid nad kaamerale mõlemad korraga. Nüüdseks, kirjutab Ricoh, on ametlikult otsustatud et kaamerate peal näidatakse ainult kaubamärgi logo (Pentax) ja toote logo (K-3 II).

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-14

Ekraanilt paistev kasutajaliides on täpselt samasugune nagu seni. Mõnede pisemate lisandustega ülaääres Pixel Shift funktsiooni tähis ja punane GPS-logo, mis näitab et ühendumine GPS-satelliitidega on parajasti käimas.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-10

Kiirmenüüst keskelt leiame uue huvitava funktsiooni millel nimeks Pixel Shift Resolution. Nimi võib ehk olla eksitav, sest lahutusvõime (resolution) all ei mõelda siin pikslite arvu/foto suurust vaid hoopis lahutusvõimet värvuse ja detailsuse osas.

Pixel Shift režiimis pildistab K-3 II 4 fotot, liigutades nende fotode vahel pildisensorit 1 piksli võrra. Neljast fotost paneb kaamera kokku ühe, parema dünaamilise ulatusega ja suurema värvusinfoga foto. Erinevalt Olympus OM-D E-M5 II kaamera sarnasele funktsioonile ei ole lõpptulemusena valmiv foto tavalisest suurema lahutusvõimega – suuruse asemel on Pentax võtnud sihikule pildikvaliteedi parandamise.

Pixel Shift režiimis pildistab kaamera kaadrit umbes 3 sekundit. Pärast kaadri tegemist kulub nelja foto kokku panemisele samuti umbes 3 sekundit. Arvestama peab, et Pixel Shift režiimis ei toimi värinastabilisaator. Esmaste katsetuste põhjal võib öelda, et kindlasti aitab see režiim vähendada mürataset fotol – mida suurema ISO-ga pildistada, seda rohkem erinevus nähtavale tuleb. Samuti paraneb mõnevõrra foto detailsus.

Ideaalis tuleks seda režiimi kasutades pildistada kindlasti statiivilt. Käest pildistades – kui kaamerat võimalikult paigal hoida –  saab rahuldavaid tulemusi 1/125 sekundit ja kiirema säriajaga staatilisi objekte pildistades. 1/60 säriajaga pildistades ei muutunud pilt uduseks vaid teatud pildi piirkondadesse tekkisid mitme pildi kokku panemisel silmnähtavad digiartefaktid ja peen sirgjooneline muster muutus pisut loogeliseks.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-13

Kuna K-3 II pealmine osa on K-3 kaameraga võrreldes veelgi kõrgemaks tõstetud, võib arvata, et Ricoh on sinna alla pannud korraliku GPS-antenni, mis teeb võimalikuks hea ja ilma katkestusteta signaali GPS-satelliitidega.

 

Pentax-K-3-2-peegelkaamera-photopoint-15

Selline on K-3 II peegelkaamera esmasel põgusal ülevaatusel. Uuenenud, tõhusamat värinastabilisaatorit on muidugi üsna keeruline reaalses pildistamisolukorras proovile panna. Pixel Shift funktsiooni vaatame aga kindlasti detailsemalt siis, kui K-3 II juba Photopointi kauplustesse müügile jõuab. See võiks juhtuda loodetavasti kunagi maikuu lõpul.

 

 

(1825)

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast