Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: veekindel kompaktkaamera Pentax WG-3 GPS

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-32

Veekindlad kompaktkaamerad on traditsiooniliselt ohverdanud tugeva korpuse nimel hea pildikvaliteedi. Tavaliselt ollakse sellega juba leppinud, et kui aparaat on veekindel, siis teeb see ka kehvema kvaliteediga pilte kui tavaline digikaamera. Viimaste aastate jooksul on see trend õnneks vaikselt muutuma hakanud. Aasta eest tuli ju Olympus välja Tough TG-1 klotsiga, mille valgusjõuline ava, 12 MP sensor ja värinastabilisaator väga head pildikvaliteeti lubasid. Nüüd on Photopointi poodidesse jõudnud Pentaxi veekindlate kompaktkaamerate lipulaev WG-3 GPS, mis tehniliste parameetrite poolest Olympuse TG-2 405.65€ kaamerast sammugi maha ei jää, ning lisaks enda viimse piirini disainitud korpuse all ja peal nii mõndagi muud huvitavat pakub. Tulge kaasa – vaatame lähemalt:

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-12

Photopointi kauplusse on jõudnud nii WG-3 303.98€ kui ka WG-3 GPS kompaktkaamerad. Nagu nimigi arvata laseb, ei ole WG-3 kaameral sisseehitatud GPS-moodulit ega, baromeetrit, elektroonilist kompassi ega lisaekraani esipaneelil. Kõige muu poolest on WG-3 identne WG-3 GPS mudeliga, mille lillat värvi versiooni siin karbist välja võtamegi.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-13

Pentax WG-3 GPS 354.82€, Pentax WG-10 ja Pentax WG-2 GPS (vana mudel) olulisemate tehniliste andmete võrdlus:

WG-3 GPS WG-10 WG-2 GPS
Hind 349€ 199€ 299€
Sensor 16 MP 1/2.3 CMOS 14 MP 1/2.3 CCD 16 MP 1/2.3 CMOS
Suum 4x 5x 5x
Maks. ava f/2.0 – f/4.9 f/4.2 – f/6.6 f/3.5 – f/5.5
Fookuskaugus 25mm – 100mm 28-140mm 28-140mm
Makrorežiim 1 cm kauguselt
6 LED lampi
1 cm kauguselt
5 LED lampi
1 cm kauguselt
6 LED lampi
Kindlus Veekindlus 14 m
Kukkumiskindlus 2m
Survekindlus 100kg
Külmakindlus -10°c
Veekindlus 10m
Kukkumiskindlus 1.5m
Survekindlus 100kg
Külmakindlus -10°c
Veekindlus 12m
Kukkumiskindlus 1.5m
Survekindlus 100kg
Külmakindlus -10°c
LCD 3.0″ 460 000 px 2.7″ 230 000 px 3.0″ 460 000 px
Värina-
stabilisaator
Jah Ei Ei
Video 1080p 30 fps 720p, 30 fps 1080p 30 fps
Muu GPS, elektrooniline kompass, baromeeter, juhtmevaba aku laadimise valmidus, lisaekraan esipaneelil näitab rõhku, kellaaega, kõrgust. GPS
Aku kestvus 240 pilti ühe laadimisega 260 pilti ühe laadimisega 260 pilti ühe laadimisega

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-14

Karbis on: Pentax WG-3 GPS kompaktkaamera, USB-kaabel, makrotugi, karabiin, aku ja laadijaadapter.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-15

Lisaks on karbis dokumendid, kasutusjuhendid ning kaks CD-plaati. Ühe peal on kasutusjuhendid digitaalsel kujul ja teisel MediaImpression failihalduskeskkond.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-16

Pentax on siin disaini poolest küll kõik välja käinud mis käia on ning eks see jääb igaühe enda maitsemeele otsustada, kas vint on üle keeratud või mitte. Igal juhul võib kindel olla, et selline kaamera tõmbab oma eripärase ilmega pilke küll. Värvitoonid on väga ilusad ning omandavad erineva valguse käes erineva värvuse.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-18 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-17

Nii paremal kui ka vasakul on sinepikollased detailid, mis visuaalselt tunduvad kummiribadena, kuid on tegelikult lihtsalt teistsuguse pinnakattega plastik. Sellegipoolest parandab sellist laadi pinnakate kaamera püsimist näppude vahel. Ergonoomilises mõttes on Pentaxil väga hästi läbi mõeldud see nõgus pealmine osa – pildistamisel see muidugi kasulikuks ei osutu, kuid ekstreemsetes olukordades kus on vaja kaamerat näiteks kiirelt pihku haarata, tuleb selline profiil kasuks küll.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-19

Tagaküljel asuvad nupud on võrreldes eelmiste WG-seeria veekindlate kaameratega olulise disainimuudatuse läbinud. Need on nüüd mitte sileda, vaid mustrilise pinnaga ning ulatavad kaamera korpuse tasapinnast ka enam väljapoole. Nuppude suuremaks muutumise tulemusena on tagaküljelt aga kadunud vaba ala, mis seni oli reserveeritud pöidla puhkepaigaks. LCD-ekraan on täpselt samasugune, nagu WG-2 GPS kaameral. Keskpärase lahutusvõimega, kuid see-eest väga hea peegeldusvastase kattega.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-20 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-21

Ühel pool nurgas kaamera all on plastikust statiivikeere, teisel pool aga luuk. See on turvalisuse eesmärgil varustatud kahe heebliga. parempoolne on lihtsalt lukustamiseks ning vasakpoolne on luugi avamiseks. Kollane värv annab mõlema heebli puhul teada, et see on avatud asendis.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-22

Luugi allla on koondatud kõik pesad. Siia saab sisestada aku ja mälukaardi. Siin on ka kombineeritud USB/AV port ning HDMI port. Kui otsida Pentax WG-3 juurest miinuseid, siis oleks ilmselt aku üks neist. See on üsna pisike ning lubab ühe laadimiskorraga teha 240 fotot. Seda on 20 kaadrit vähem kui WG-2 kaameral ja samuti ka vähem kui konkurentide aparaatidel. Suurt probleemi selles ei tasu aga näha, sest targal matkamehel on alati ja ükskõik millise kaameraga ka vähemalt üks varuaku kaasas.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-23

Eraldi tähelepanu tasub pöörata uhkele lisaekraanile esiküljel. See kuvab suurena kellaaega. Mõnevõrra väiksemana kellaaja all on näidatud üks kolmest: 1) õhurõhk; 2) kõrgus merepinnast; 3) mitte midagi.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-45 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-100

Kui kaamera on välja lülitatud, siis saab aparaadi tagaküljel olevas suuminupust vahetada kellakuva all olevat väärtust. Seal saab kuvama panna nii kõrgust merepinnast (vasakul), õhurõhku (paremal) kui ka selle ala lihtsalt tühjaks jätta.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-24

Krobeda pealispinnaga plastik kaamera ülaservas on koduks päästikule ja sisse-välja lülitamise nupule. Kui kaamera töötab, helendab päästik roheliselt. Pealtvaates on ka paremini näha, et kaamera on oma kujult pisut vormikam/kumeram kui senised Pentaxi veekindlad aparaadid. Kumeruse tingib ilmselt too lisaekraan esipaneelil.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-25

Komplektis on randmerihma asemel karabiin, mis näeb väga efektne välja. Kusjuures need kummist rõngad karabiini metallist osa ümber on selleks, et karabiin vastu LCD-ekraani kolksudes viimast ära ei lõhuks. Seetõttu peaksid need kummirõngad ideaalis olema just nurkadesse nihutatud.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-26 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-27

Siin on veel üks huvitav lisavidin. Võiks ju arvata, et see on adapter filtrite keeramiseks WG-3 kaamera ette. Nagu näha, siis on seal tõepoolest mingi filtrikeere ka olemas ning kahtlemata saab seda ka filtriadapterina kasutada, kuid ma ei tahaks küll uskuda, et keegi sellisele kaamerale filtreid ette keerama hakkab. Kasutusjuhendi kohaselt ongi selle vidina esmaseks kasutusotstarbeks pildistaja abistamine lähipildistamisel. Nimelt on WG-3 kaameral “Digital Microscope” režiim, mis lubab pilte teha väga lähedalt, pildistatavat samal ajal objektiivi ümber oleva kuue LED-lambiga valgustades. Makrorõngas olevat hea, sest tänu sellele ei saa kaamerat pildistavale lähemale panna kui lähim teravustamiskaugus Digital Microscope režiimis.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-28

Laadimine toimub nagu mobiiltelefonide puhul. Laadimiseks kasutatakse USB-kaablit, mis ühendatakse seinakontakti torgatava laadimisadapteriga.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-34 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-35

Piilume ka ekraanilt paistvaid hüvesid. Vasakul pildil on kaamera pildistamisvalmis ning ekraanile on kuvatud võimalikult palju infot. Tähelepanuväärne on, et ekraanil on nii digitaalne lood (paremal pool olevad horisontaalne ja vertikaalne triip) kui ka reaalaja histogramm. Üle- ja alasäris piirkondi näidatakse ekraanil nn “marssivate sipelgatena” ehk värviliste vilkuvate täpikestena. Veel väärib märkimist, et kui päästikule vajutades teravus paika lukustub, siis näidatakse pildistajale ekraanil ka automaatselt määratud säriaega ja avaarvu. Käsitsi neid väärtusi muuta ei saa, sest vastavad režiimid Pentax WG-3 kaameral puuduvad. See on aga nõnda kõikidel veekindlatel kaameratel.

OK nupule vajutades saab muuta seda, kui palju infot WG-3 tagaküljel kuvatakse. Sealt saab ka ekraani päris välja lülitada, või kuvada sellise info, nagu ülal paremal oleval pildil. Digitaalne kompass aitab looduses orienteeruda. Sealsamas ülal vasakul kuvatakse laius- ja pikkuskraad (ülaloleval pildil on GPS välja lülitatud), ülal paremal kuvatakse õhurõhk, all kuvatakse kuupäev ja kellaaeg.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-37 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-38

WG-3 kaamera tagaküljel all paremal asuv nupp on vaikimisi seatud kiirvalikuks rohelisse režiimi lülitamisel. Tegelikult pakub see nupp aga ka võimalust kiirelt olulisemate seadete juurde jõuda. Kaamera menüüst saab rohelisele nupule määrata Fn funktsiooni. Kui see määratud on, siis saab pildistamise ajal sellele rohelisele nupule vajutades ekraanile manada neli kiirvalikut. Neljasuunalise nupu abil saab siis valida ühe neist valikutest ning parem-vasak nuppudega saab vastavat väärtust kohe sealsamas muuta.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-39 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-40

Enamgi veel – menüüst saab valida, millised neli väärtust rohelisele Fn nupule vajutades lahti kargavad. Lisaks ülal piltidel nähtavatele valikutele on veel kaks võimalust – Saturation ja Contrast.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-42 pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-43

Pildiprogrammide menüü on Pentaxile tavapäraselt pisikestest värvilistest pildikestest koosnev – see avaneb “MODE” nupule vajutades.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-44

Penatx WG-3 GPS kaameral on veel üks trikk varuks. Kui aparaat on välja lülitatud ja vajutada mõneks sekundiks tagaküljel asuvat “OK” nuppu, kuvatakse ekraanile kellaaeg ja kuupäev. Samuti – kui kaamera on välja lülitatud ning vajutada mõneks sekundiks rohelisele nupule, lülituvad sisse LED-tuled objektiivi ümber. Nii saab kaamerat vajadusel ka taskulambina kasutada.

pentax-wg-3-veekindel-digikaamera-photopoint-30

Pentax on üks staažikamaid veekindlate kompaktkaamerate tootjaid üldse. WG-3 esindab Pentaxi veekindlate kompaktkaamerate 14ndat generatsiooni – ning ülalolev põgus pilguheit andis tunnistust, et see esindatus on igati väärikas. Kui sul on vaja kaamerat, mida võib liiva või vee sisse visata ning mis kukkudes ei purune, siis on Pentax jätkuvalt üks parematest valikutest.

(901)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Olympus TG-2, must 12 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (25-100 mm), pildistabilisaator, GPS, elektrooniline kompass, Full HD video, HDMI väljund, 3" HD OLED ekraan, põrutuskindel kuni 2 m, veekindel kuni 15 m, külmumiskindel kuni -10°C, muljumiskindel kuni 100 kg.
Pentax Optio WG-3 oranz 16 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (35 mm ekvivalendina 25-100 mm), 3-tolline LCD, Full HD video, HDMI, LED valgusti, veekindel 14m sügavusel kuni 2 tundi, kukkumiskindel kuni 2m, külmumiskindel kuni -10°C, purunemiskindel kuni 100kg surve all.
Pentax Optio WG-3 GPS, purpur 16 megapiksliga CMOS sensor, 4× optiline suum (35 mm ekvivalendina 25-100 mm), 3-tolline LCD, Full HD video, HDMI, LED valgusti, eesmine ekraan, GPS, baromeeter, kompass, veekindel 14m kuni 2 tundi, kukkumiskindel kuni 2m, külmumiskindel kuni -10°C

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast