'; Karbist välja: Pentax 17 poolkaader filmikaamera

Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Pentax 17 poolkaader filmikaamera

Ma ei oleks arvanud, et üks tänapäevastest digikaamerate tootjatest hakkab sellel ajastul uuesti filmikaameraid müügile tooma, aga kui keegi suurtest võis seda tegema hakata, siis Pentax oleks olnud mu esimene pakkumine.

Seda eelkõige selle pärast, et nad ei ole siiani veel ühtegi hübriidkaamerat tootnud ning pigem panustavad vanemale tehnoloogiale.

Nii teataski ettevõte 2022. aasta lõpus, et nad on arendamas uut filmikaamerat ning 2024. aasta juunis jõudis Pentax 17 ka lõpuks päevalgusele.

Pentax ei ole ligi 20 aastat ühtegi uut analoogkaamerat tootnud ehk minu jaoks oli eriti põnev võimalus see karbist välja võtta ning sellele pilk peale visata. Tule vaatame koos!

Mida kujutab endast Pentax 17?

Tegu on poolkaader filmikaameraga ning sealt tuleneb ka selle mudeli nimi “17” — ühe 35mm formaadis kaadri asemel pildistab see kaks poolkaadrilist fotot, mis on 17mm laiad. See mõjutab ka objektiivi vaatevälja ning 25mm fookuskauguse asemel saavutad Sa 35mm ekvivalendis 37mm fookuskauguse.

Pentax’i sõnul otsustasid nad filmikaamera teha poolkaadriliseks kahel tähtsal põhjusel. Esimene neist on 35mm filmirullide tõusvad hinnad, eriti kui arvesse võtta ilmutamiskulusid. Kuna poolkaader filmikaameraga saab see ühe kaadri asemel teha kaks, siis muutub ka iga kaadri hinnakulu kaks korda väiksemaks.

Poolkaader filmikaamera omapära tõttu on kaadrid standardina vertikaalses asendis, mis on Pentax’i teine põhjus, miks see kaamera tehti poolkaadriliseks — sotsiaalmeedia ajastul eelistavad enamus inimesed pigem vertikaalset formaati oma sisu jagamiseks.

Oma kaadrite teravuse muutmiseks paikneb Pentax 17 filmikaamera peal pisut omapärasem tsoonfookusrõngas, mis määrab erinevatel režiimidel erineva teravusvahemiku. Siin on mida kõik selle rõnga pealsed sümbolid tähendavad Pentax’i kodulehe põhjal:

  • Mäe sümbol: maastikute ja muude kaugvaadete jaoks — fookus on 5,1 meetri kuni lõpmatuseni vahemikus;
  • 3 inimesega sümbol: grupipiltide jaoks — fookus on 2,1 meetri kuni 5,3 meetri vahemikus;
  • 2 inimesega sümbol: igapäevaste kaadrite jaoks — fookus on 1,4 meetri kuni 2,2 meetri vahemikus;
  • 1 inimesega sümbol: portreede ja muude lähivõtete jaoks — fookus on 1 meetri kuni 1,4 meetri vahemikus;
  • Kahvli ja noa sümbol: toidu- ja tootefotode jaoks — fookus on 0,47 meetri ja 0,54 meetri vahemikus;
  • Lille sümbol: makrofotode jaoks — fookus on 0,24 meetri ja 0,26 meetri vahemikus.

Kõikide sümbolite teravusvahemikud on välja toodud ka objektiivi allpool.

Optilise pildiotsija kaudu näed ka kahte erinevat markeeringut, mis on mõeldud erinevate teravustamisvahemikkude jaoks. Väljaspoolne markeering on kaugemate vaadete sättimiseks ning sisemine markeering on lähikaadrite sättimiseks.

Lisaks on pildiotsija kõrval veel kaks indikaatorlampi, mis hoiatavad Sind erinevatest vigadest või probleemidest, nt. kui oled jätnud oma korgi objektiivi külge pildistamise ajal või oled unustanud filmi kerida järgmise kaadrini.

Kaamera taga paiknevasse märkmehoidjasse saad endale jätta meeldetuletuse, mis filmiga Sa käesoleval hetkel pildistad. Sellise tükikese nagu üleval oleval pildil näed võid rebida lihtsalt oma filmikarbi küljest.

Esimest korda Pentax 17 kaamerat kätte võttes olin ma üllatunud kui kerge see on. See jättis mulle pigem odavama mulje kaamerast, arvestades, et see kannab üle 500-eurost hinnasilti.

Reaalsuses on selle pealmise ja alumise plaadi konstruktsioonis kasutatud magneesiumsulamit, mis on vastupidav ent kergekaaluline materjal — tähendades, et Pentax 17 on ilmselt vastupidavam kui see tundub. Inimestel on lihtsalt kombeks seostada rasket asja kvaliteetse asjaga, kuid see ei vasta alati tõele.

Kuna see on nii kerge, siis seda on ülimalt mugav igale poole kaasa võtta ning ka loomulikult käsitleda. Parema ergonoomsuse nimel on Pentax lisanud ka väikse käepideme, millest ei ole üllataval kombel üldse ebamugav kinni hoida, erinevalt enamus teistest väikestest käepidemetest.

Käepideme alla käib tegelikult ka selle filmikaamera toide ehk üks ja ainus CR2 patarei, mis oli ka karbis kenasti olemas. Kuna kaamera vajab toidet põhiliselt vaid välgu ning indikaatorlampide jaoks, siis ma eeldan, et see patarei kestaks tükk aega, kuid üks varupatarei kotipõhjas ei teeks kindlasti liiga.

Laadisin ka juba ühe filmirulli kaamera sisse, sest kavatsen teha lisaks sellele postitusele ka põhjalikuma ülevaate, kus jagan oma reaalmaailma kogemusi ning kaameraga tehtud näidispilte.

35mm filmi laadimine oli tõsiselt lihtne ning kui selle protsessi paar korda läbi teed, siis ilmselt saaksid tulevikus seda laadida vaid 10 sekundiga.

Filmi ei pea üritama kuskile hammaste vahele saada, vaid see tuleb lihtsalt joondada ühe oranži joonega ning seejärel kaamerat klõpsida kuniks see jõuab esimese kaadrini (sulge kindlasti kaamera enne seda, et film valgust ei saaks).

Enne pildistamist anna kindlasti ka oma kaamerale teada, mis tundlikkusega film selle sees on. Seda saad teha keerates ISO ketast vastavalt enda filmi ISO järgi.

Lisaks on sellel analoogkaameral särikompensatsiooni ketas, mida “timmida” vastavalt situatsioonile, kui arvad, et olukord nõuab rohkem või vähem valgust.

Olles ise sellega ka juba paar kaadrit pildistanud, siis saan öelda nii palju, et nn. “retrohõngu” sellel kaameral kindlasti on ning väga huvitav on pildistada filmikaameraga, millel ei ole miljon erinevat defekti või lagunevaid juppe — terve see kaamera päriselt töötab nii nagu peaks!

Jah, Pentax 17 maksab rohkem kui enamus teised filmikaamerad, kuid need kaamerad on tõenäoliselt toodetud eelmisel sajandil ning kui nendel midagi katki läheb, siis varuosade toele või parandamisvõimalusele väga loota ei tasu. Võrdluseks, Pentax 17 tuleb lausa garantiiga.

Lõpetuseks

Pentax 17 poolkaader filmikaamera on lihtsa disainiga, kuid samas on Sul võimalik soovi korral tulla automaat-režiimi pealt ära ning sukelduda seadetesse ka pisut sügavamalt.

Kuigi selle filmikaamera hinnasilt võib tekitada mõne jaoks küsimärgi, siis kõiki faktoreid arvesse võttes, usun, et Pentax 17 hind on täiesti õigustatud. Ära unusta, et tegu on poolkaader kaameraga, s.t. Sa säästad märkimisväärse summa pikemas perspektiivis kokku aina kallimaks minevatelt filmirullidelt.

Soovid kogeda, mis tunne on täiesti uue ja päris filmikaameraga pildistada? Üle pika aja on nüüd Sul see võimalus, sest Pentax 17 on piiratud koguses Photopointi veebikaubamajas ning esinduskauplustes saadaval. 

 

Keri aega tagasi ja telli Pentax 17 poolkaader filmikaamera »

 


Juhul, kui Pentax 17 ostuks kohe piisavalt vahendeid ei jagu, siis pakume võimalust kasutada mugavaid ja paindlikke järelmaksu võimalusi — nii ei pea kogu summat kohe tasuma, vaid saab maksta osamaksete kaupa.

Kui oled filmirulli täis klõpsinud, siis too see mistahes Photopointi esinduskauplusesse ja ilmutame need Sulle ära ning soovi korral trükime ka fotopaberile või paneme mälukaardile/Google Drive’i.

Kui tõttad uue Pentax 17 filmikaameraga pildistama, siis tasub kindlasti külastada Ricoh Imaging veebilehte, kus on selle kohta rohkelt infot välja toodud.

Photopoint on Pentax & Ricoh ametlik ja pikaajaline partner Eestis.

(186)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax 17, dark silver
  • Poolkaadriline 35 mm filmikaamera
  • HD PENTAX HF 25 mm f/3.5 objektiiv & 40,5 mm filtrikeere
  • Manuaalne tsoonifookuse süsteem & 7 võtterežiimi
  • Sisseehitatud välklamp & optiline pildiotsija
  • Toide: 1 × CR2 patarei
549€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast