Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Intervjuu maailmakuulsa fotograafiga – portreefotograaf Dr Andy Gotts

Pentaxi Aasta Portreefotokonkursi raames alustab Photopointi ajaveeb intervjuuseeriaga, milles tutvustame oma lugejaile maailmakuulsaid fotograafe. Lubage esitleda esimest neist: Portreefotograaf Dr Andy Gotts MBE. 

2005. aastal saatis Dr Andy Gotts kirjad sajale tuntud näitlejale. Talle vastas ainult üks – Joss Auckland. See oli suurepärane algus.

Sajast üks. Tulemus, mis enamiku jaoks oleks tähendanud täielikku läbikukkumist, tähendas Andy`le uhke karjääri algust. Mehel oli plaan. Ta küsis hr Acklandi käest pärast pildistamist, et keda tema oma tuttavate näitlejate seast modelliks tulema soovitaks. Ackland soovitas Greta Scacchi`t, too omakorda White Mischief`i. Kaua ei läinud aega, kuni keegi järgmistest portreteeritavatest soovitas Dustin Hoffman`i, kes soovitas Brat Pitt`i, kes soovitas George Glooney`t ja nii edasi.

Nii sündis Dr Andy Gotts`i tähtteos “Degrees“, mis Andy otseteed maailma tuntuimate portreefotograafide sekka tõstis. Tema pildid – vahetud ja täis emotsioone – leidsid tee nimetake ajakirjade kaantele ning tema uuedki fotoprojektid ei ole jäänud tähelepanuta. Käesoleva aasta algul sai Dr Gotts kuninganna käest MBE tiitli ning peagi asub ta lansseerima oma uut projekti nimega Icons, kus on üles võetud kuulsamatest veel kuulsamad.

Kui Photopointi Ajaveeb Andy`lt intervjuud palus, oli mees kohe lahkesti nõus. Eks ta teab, kui keeruline on pääseda kuulsuste jutule ning ehk püüab ta oma portreteeritavatele enda käitumisega eskujuks olla. Küsisime Andylt tema seniste ja tulevaste projektide kohta, uurisime, mida ta fotograafiast arvab ja millega pilti teeb ning mis seostub talle sõnaga “Estonia”…

Intervjuu portreefotograafiga Dr Andy Gotts MBE

Photopoint: Te olete tuntud eelkõige kui fotograaf, kes pildistab tuntud inimesi. Kes oli kõige esimene staar, kelle Te oma pildile püüdsite?
Dr Andy Gotts: Kõige esimene kuulsus, keda ma pildistasin, oli näitleja, kirjanik ja Twitteri staar Stephen Fry. Ma olin sel ajal 18-aastane ning õppisin, et saada kätte esimese astme fotograafi kvalifikatsioon – BTEC. Kahe-aastase kursuse esimesel poolel peavad õpilased enne spetsialiseerumist tegelema põhjalikult kõigi fotovaldkondadega makrost moefotoni. Ma ei teadnud, millise tee mina valin, aga ma teadsin, et Stephen Fry tuleb Kolledžisse AIDS-ist rääkima. Ma kasutasin võimalust ning küsisin, kas võin teda portreteerida. Ta andis mulle kaks minutit mille vältel ma jõudsin pildistada 10 fotot. Need kaks minutit muutsid minu elu.

Foto, millest kõik alguse sai. Stephen Fry. Foto: Andy Gotts. (See ja järgmised pildid on Photopointi ajaveebis autori loal).

PP: Võib nimetada päris mitu maailmakuulsat fotograafi, kes pildistavad portreesid tuntud inimestest. Kuidas teie looming nende omast erineb?
Dr A.G: Ma ei retušeeri pildistatud fotosid. Minu töö on jäädvustada kuulsus sellisena, nagu ta näeb välja sel päeval mil ma teda pildistasin – mitte sel päeval mil ma teda Photoshoppisin. Lisaks sellele töötan ma alati ilma assistentideta. ma olen portreteeritavaga kogu sessiooni vältel kahekesi – see on minu töös väga harv nähtus, sest paljud fotograafid eelistavad töötada abilistega.

Ameerika filminäitleja Lauren Bacall. Vaata Google`ist, milliste piltidega seda nime tavaliselt seostatakse. Foto: Andy Gotts. Foto pärineb peagi lansseeritavast “Icons” projektist.

PP: Projekt, mis sind maailmakuulsaks tegi, kandis nime “Degrees”. Kas uus projekt “iCons” on sellest erinev? Kuidas?
Dr A.G: “Degrees”  oli projekt kus ma pildistasin kuulsat näitlejat ning küsisin sellelt pildistatavalt pärast sessiooni, keda oma sõpradest-näitlejatest ta mulle pildistada soovitaks. Selline meetod tekitas huvitava kes-tunneb-keda ketiefekti. Minu uus projekt nimega iCons erineb eelmisest pildistatavate inimeste valiku poolest. Ma pildistan selel jaoks mitte ainult näitlejaid ega lihtsalt kuulsusi, vaid inimesi, keda võib pidada omal alal – olgu selleks siis filmindus, muusika etc – tõeliseks ikooniks.

PP: Miks Te valisite “Degrees” projekti meediumiks just must-valged fotod? Miks mitte värvilised?
Dr A.G: Must-valge on klassikaline ja ajatu. Mulle meeldivad portreed, kus on palju varje – varjud on ju sama olulised kui helendid – ning need tõusevad must-valgetel fotodel palju tugevamini esile. Viimasel ajal olen ma hakanud pildistama ka rohkem värvilisi fotosid, kuid ma keeran värvikülluse päris madalaks.

 

USA filminäitleja Sharon Stone. Foto: Andy Gotts. Foto pärineb projektist “Icons”.

PP: Millist fotovarustust (kaamera + objektiiv) Te viimasel ajal kõige enam kasutanud olete?
Dr A.G: Ma pildistan keskformaatkaameratega. Filmile pildistamise jaoks on mul Mamiya RB67, digitaalse töö jaoks PhaseOne.

PP: Millist mõju on Teie töös avaldanud filmiajastu hääbumine ja digi võidukäik? Kas digiajastu on Teile andnud uusi võimalusi, mida te seni kasutada ei saanud?
Dr A.G: Ma kasutan oma töö jaoks alati keskformaati. Suurim vahe filmi ja digitaalse fotograafia vahel on lisaks kiirusele ka kogu järeltöötlusprotsess. Filmile pildistades olen ma alati väga kokkuhoidlik ning püüan kaadreid säästa. Digitaalselt pildistan ma aga palju rohkem kaadreid – isegi sadade võrra enam kui filmile. Koos digi tulekuga on kadunud ka ootus et kas foto tuli hästi välja või ei. Filmile pildistades tuleb vastuse saamiseks oodata ilmutusprotsessini, digifotokaga pildistades näeb tulemust otsekohe ekraanilt.

PP: Keda kuulsustest on olnud kõige keerulisem pildistada? Miks?
Dr A.G: Gwyneth Paltrow ja Juliette Binoche olid üsna tõredad… Barry Manilow oli aga tõeline diiva.

PP: Milline fotoseeria või töö Teile Teie enda loomingus kõige enam meeldib?
Dr A.G:  See on väga keeruline küsimus. ma olen suur filmifänn ja enda iidolite fotografeerimine on alati imeline kogemus. Mul on olnud õnne pildistada mõnda filminduse legendi mitte väga palju enne nende surma – näiteks Paul Newman, Tony Curtis… Minu portree Tony Curtis`est oli üldse kõige viimane pilt, mis temast enne surma tehti.

USA filminäitleja Tony Curtis. Foto: Andy Gotts.

PP: Kui Te saaksite võimaluse pildistada ükskõik keda – olgu ta siis elus või surnud – siis kes see oleks?
Dr A.G: Alfred Hitchcock. Suure filmisõbrana meeldib mulle tema looming väga. Lisaks on tal võrratu nägu – nagu briti bullterjeril.

PP: Milline oleks parim nõu, mida annaksite edukaks fotograafiks pürgivale fotohuvilisele?
Dr A.G: Ärge kunagi leppige vastusega “Ei”. Olge kindlameelne ning ärge loobuge oma unistustest.

Clint Eastwood. Foto: Andy Gotts. Foto pärineb peagi lansseeritavast “Icons” projektist.

PP: Mis on esimene asi, mis seostub Teile sõnaga “Estonia”
Dr A.G: Ma ei ole Eestis kunagi käinud. Minu jaoks on kaugeim punkt idas olnud Praha. Fotodelt nähtu ja telerist vaadatu annab aga kinnitust, et see on ilus riik. See tundub justkui samm ajas tagasi – hetke, kus maailm oli kena koht, kus elada.

PP: Valetage midagi, mida te soovite, et see oleks tõsi
Dr A.G: Annie Leibovitz? Ma ei ole temast kunagi midagi kuulnud.

DR Andy Gotts`i töödega saab tutvuda tema veebilehel www.andygotts.com

Vaata töid ja osale Pentaxi aasta portreefotokonkursil

 Robert De Niro. Foto: Andy Gotts. Foto pärineb peagi lansseeritavast “Icons” projektist.

 Al Pacino. Foto: Andy Gotts. Foto pärineb peagi lansseeritavast “Icons” projektist.

 

 

(727)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga