Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fujifilm ja Panasonic teatavad orgaanilise pildisensori väljaarendamisest. Lubavad enneolematut pildikvaliteeti

pic_01

Fujifilm ja Panasonic annavad ühiselt teada, et on edukalt välja arendanud uue pildisensori tüübi. Orgaaniline CMOS sensor (ingl. k Organic CMOS) on koostatud nõnda, et otse värvifiltri all asub orgaanilisest ühendist valmistatud pooljuhi õhuke kiht. Selle omadused valguse neeldumisel ja selle elektrilaenguks muutmisel on nõnda head, et lubavad Panasonicu ja Fujifilmi sõnul fotosid salvestada dünaamilise ulatusega lausa 88db ehk 29,2 EV astet. See (arvutuslik?) suurus ületab näiteks Nikon D800 kaamera tulemust pea poole võrra ning lubaks salvestada vaateid, kus on koos väga tumedad ja väga heledad alad nii, nagu neid näeb meie silm.

Lisaks dünaamilisele ulatusele lubab uus sensor ka 1,2X paremat valgustundlikkust. See on ka loogiline, sest kui praeguste sensorite ehituses jääb ränist dioodide ette valguse teele palju metalltakistusi, siis orgaaniline valgust neelav kiht asub kogu selle konstruktsiooni peal värvifiltri all otse valgusele avatuna. Kolmandaks olulisemaks hüveks uue sensori puhul on paremad värvid, mis tulenevad orgaanilise kihi õhukesest (0,5 mikronit vs 3.0 mikronit) olemusest.

pic_02

Fujifilm ja Panasonic ütlevad oma pressiteates, et orgaanilise CMOS sensori tehnoloogia on läbinud edukalt testid ja saab hästi hakkama niiskuses, madalal ja kõrgel temperatuuril, ekstreemsetes valgusoludes ja muudes äärmuslikes oludes. Firmade sõnul sobiks sellised sensorid nii valve- ja autokaameratele kui ka fotokaameratele ja mobiiltelefonidele.

Nii Panasonic Kui ka Fujifilm on pidevalt otsinud viise, kuidas sensoritehnoloogiat kardinaalselt uuele tasemele viia. Fujifilmi X-Trans sensoritehnoloogia on kasutusel firma tippklassi kaamerates nagu X-Pro 1 2183.8€ ja EX-1. Panasonic aga teatas käesoleva aasta algul välja arendatavast sensoritehnoloogiast, kus värvifiltrite asemel lahutavad valge valguse eri värvideks hoopis mikroprismad. Praeguses pressiteates seda mikroprismade tehnoloogiat ei puudutata – kujutlegem aga vaid, milline sensor tuleks siis, kui ühendada see mikroprismade tehnoloogia täna käsitletava orgaanilise tehnoloogiaga…

Loomulikult on orgaaniline CMOS sensor hoolimata selle erinevate aspektide avalikustamisele alles arendusjärgus ning nõnda ei selgu pressiteatest ei plaanitav kommertskasutusse jõudmise aeg, ega ka selliste sensorite massitootmise kulukus. Samuti tasub tähele panna et mistahes tehnoloogia arendamisel välja pritsitud vinged andmed ning pärastine reaalne tulemus võivad pahatihti olla kardinaalselt erinevad. Igal juhul on hea näha konkureerivaid fototootjaid koos ühise eesmärgi nimel tegutsemas ning loodame, et senised arengud ka kuhugi käega katsutavani silmaga nähtavani välja jõuavad.

Allikas: Fujifilmi pressiteade, Panasonicu pressiteade

(210)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Fujifilm X-Pro1 + 35mm f/1.4 16 megapiksliga APS-C mõõdus X-Trans CMOS sensor, Fujifilm X-bajonett, elektrooniline/optiline hübriidpildiotsija, RAW, Full HD video, HDMI, 3" kallutatav LCD, tolmueemaldussüsteem
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga