Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Fujifilm esitleb 3D fotokaamerat ning Super CCD EXR sensorit

Eilse päeva kahtlemata kõige intrigeerivamad Photokina eeluudised tulid pärastlõunal Fujifilm`ilt.

Fujifilm teatas, et arendusjärgus on uus versioon kuulsast Super CCD sensorist ning kolmeosaline süsteem 3D fotode loomiseks ning vaatamiseks.

Fujifilmi uue sensori nimetuseks on Super CCD EXR ning firma sõnul on selles tehtud suur samm edasi arengu poole, millest kõik on unistanud – sensori poole, mis oleks ühtaegu suure pikslite arvuga (resolution) ning samas eviks omadusi nagu suur valgustundlikkus ning dünaamiline ulatus.

Tihtilugu on arvatud, et need kaks omaduste kaskaadi välistavad teineteist. Tavaliste sensorite puhul ju tegelikult ongi nii, et mida suurem on pikslite arv, seda väiksem on tundlikkus ning dünaamiline ulatus ning vastupidi (eeldades, et sensori mõõtmed jäävad samaks). Fujifilm väidab, et uues sensoris on selline vastasseis lahendatud ning Super CCD EXR on ühtaegu nii pikslihiid kui ka tundlik.

Selline omaduste kooslus on saavutatud põhjalike Super CCD sensori ehituslike muudatustega. Kasutusel on täiesti uudne RGB filtrite asetus. Ühesuguse tooniga filtrid on grupeeritud üksteise kõrvale ning see annab Fujifilmi sõnul sensorile märksa parema valgustundlikkuse ning palju suurema teravuse ka kõrgetel ISO väärtustel.

Kolmeosaline süsteem 3D fotode loomiseks ning vaatamiseks sisaldab kahe objektiiviga fotokaamerat, 3D fotode kuvamiseks vajalikku ekraani ning printimissüsteemi.

3d fotoks nimetatakse sellist pilti, mis koosneb tegelikult kahest eraldi pildist – üks esitab kaadri vasaku silma ning teine parema silma vaatepunktist. Perspektiivid on erinevad ning aju paneb lõpuks kokku kogupildi, mis peaks tunduma ruumiline ning tavalisest 2D fotost palju tõetruum.

Fujifilmi 3D süsteemi keskmes on kaamera, mis pildistab läbi kahe objektiivi kaks fotot üheaegselt ning seejärel kombineerib need fotod üheks. 3D fotograafia ei ole iseenesest mitte midagi uut. Selle hiilgeajaks võib pidada 50-60-daid aastaid. Senimaani on aga kahe objektiiviga kaameraga valmistatud fotosid pidanud vaatama läbi spetsiaalsete 3D prillide.

Fujifilm on nüüd aga lisaks uusi tehnoloogiaid kasutavale 3D kaamerale töötanud välja mooduse, et vaadata 3D fotosid mugavat palja silmaga. Firma esitleb selle tarvis loodud spetsiaalset digiraami – sama tehnoloogiat kasutab ka kaamera taga olev LCD ekraan. LCD ekraani tagantvalgustus tuleb nimelt kahe erineva nurga alt ning see tekitabki 3d efekti.

Kasutades fotolaborite tootmisest ammutatud teadmisi ja oskusi on Fujifilm töötanud välja ka viisi kuidas 3D fotosid paberile saada. Selleks on vajalik spetsiaalne paber, mille struktuurne pealispind esitab kaks erinevas perspektiivis fotot kummagi silma jaoks veidi erinevalt.

(293)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga