Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Chrome OS – brauser operatsioonisüsteeminahas

Postitas: Lauri

Google teatas avalikult ja ametlikult oma Chrome-nimelise operatsioonisüsteemi arendamisest käesoleva aasta südasuvel. Eile õhtusel pressikonverentsil Californias raius firma maasse järgmise verstaposti. Tutvustati Chrome OS põhilisi toimimisjooni ja visuaalset poolt ning avalikustati platvormi lähtekood.

Chrome üheks olulisemaks iseloomustajaks on kiirus. Arvuti käivitusnupu vajutamisest kuni brauserisse sisse logimiseni peaks Google`i lubaduste kohaselt aega minema mitte rohkem kui seitse sekundit.

Google`i tootearendussektori asepresidendi Sundar Pichai sõnul tehakse kõik selleks, et Chrome operatsioonisüsteemiga arvuti läheks käima sama kiirelt nagu televiisor. Televiisoreid on muidugi palju ja erinevaid, aga see selleks…

Esimesi Chrome OS-iga varustatud pisikesi sülearvuteid on turule oodata järgmise aasta lõpus. Chrome platvorm ei ole (ametlikult) alla laetav ning seda ei saa paigaldada igasse suvalisse raali. Seega on ainus viis Chrome OS kasutamiseks osta enesele Chrome OS-iga sülearvuti.

Kuna Chrome OS kood on avatud, hakkavad sellest kindlasti tekkima kõiksugused triviaalsed versioonid. Nende hulgas ka sellised, mida saab kasutada arvuteis, mille puhul tootjad Google`iga Chrome-lepingut sõlminud ei ole.

Kõikide riistvarasüsteemidega Chrome OS siiski ei ühildu. Näiteks ei tööta see sülearvutites, mis kasutavad andmete varundamiseks traditsioonilist mehaanilist kõvaketast (HDD). Chrome OS arvutid on HDD asemel varustatud flash-mälul (sarnane mälupulkades kasutatavaga) põhinevate SSD ketastega.

SSD mälumahtu on Chrome OS-iga varustatud arvutites õige vähe. Seda ei ole lihtsalt vaja, sest kõik dokumendid, failid, programmid ja muu andmestik salvestatakse Google`i veebiserverisse – samal viisil nagu e-mailid ning Google Docs failid juba praegu. Arvuti flash-mälus ei ole suurt muud midagi, kui ainult rohkete võimalustega Chrome brauser, mille peal töötavad kõik veebipõhised programmid.

See tähendab, et kasutajal ei ole enam vaja tarkvara arvutisse installeerida ega juba installeeritud tarkvara uuendada. Puudub ka vajadus oma tähtsamatest failidest varukoopiaid teha – kõik on nagunii internetti salvestatud.

Huvitav on ka veel märgata, kuidas fookus nihkub konkreetselt arvutilt tarkvarale: Chrome OS-iga ei ole vahet, kas ma kasutan enda arvutit või sõbra oma. Kui ma login sisse operatsioonisüsteemi (Google Account`iga Chrome brauserisse), siis on võõra arvuti sisu täpselt samasugune, nagu minu enda arvutis.

Loomulikult on siin ka valupunkte – Google OS-iga arvuti kasutamiseks on vaja internetiühendust. Ja parem oleks, kui see ühendus oleks võimalikult kiire. Juhtub see ühendus kaduma, siis ei saa kasutada ka arvutit.

Väikesed sülearvutid, mille jaoks Chrome os valmistatud on, ei pruugi järgmise aasta lõpul enam “in” olla. Juba praegu pakuvad erinevad tootjad suuremaid ja võimsamaid sülearvuteid 422.28€, mille hinnad ühe keskmise netbooki hinnast suurt soolasemad ei olegi.

Need, kes vajavad väikeste mõõtmetega sülearvutit ja ei taha muud, kui ainult sotsiaalvõrgustikke, e-maili, tekstitöötlust ja muud selliseid kergemaid rakendusi, peaksid Chrome OS arengul silma peal hoidma.

Photopointi Ajaveeb aitab.

[flv:/wp-content/uploads/2009/11/chrome-os-1.flv 450 253]

Vaata videot poole suuremalt

[flv:/wp-content/uploads/2009/11/chrome-os-10.flv 450 253]

Loe Chrome OS kohta Google`i veebilehelt

(219)

Artiklis kirjeldatud tooted:
HP Compaq 6730s NA827EA#AK8 sülearvuti Sülearvuti HP Compaq 6730s NA827EA#AK8 Protsessor: Intel Celeron Dual Core T1600 (1,66 GHz) Mälu: 1 GB DDR2 800 MHz (1 vaba mälupesa) Kõvaketas: 160 GB 5400rpm SATA Ekraan: 15,4"...
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga