Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Noor hobifotograaf Alex Tervinsky: GoPro HERO6 Black seikluskaameraga reisil

GoPro seikluskaamerad on tuntud enda kompaktsuse, hea pildi- ja videokvaliteedi ning nendega filmitud vapustavate videoklippide poolest. Kõige rohkem populaarsust on GoPro aastate jooksul kogunud just ekstreemspordi harrastajate ja reisihimuliste seas. Tänu kaamera väikestele mõõtmetele  ja lisatarvikute rohkusele on seda väga lihtne kinnitada kiivri või mõne varustuse osa külge ning filmida näiteks langevarjuhüpet või jalgrattasõitu.

Kas tõesti sobib GoPro ainult spordi harrastajatele? Kas inimesed, kes ei tegele spordiga, vaid tahavad laiendada oma kaamerate arsenali, võivad sellest peatumata mööda jalutada? Reisides Maltale sain kaasa lisaks enda videovarustusele Photopointi fototehnika rendist ka GoPro Hero6 Black kaamera. Püstitasin endale eesmärgid: selgitada GoPro plussid ja miinused ning vastata küsimusele: kas ka foto- või videograafia harrastajatele võib antud seikluskaamera omamine kasuks tulla?

gopro-hero6-black-photopoint-alex

Kõigepealt toon välja kaamera tehnilised andmed, mis aitavad paremini aru saada, milleks on Hero6 Black võimeline ja kas kaamera suudab anda mulle, kui sisuloojale veel rohkem vabadust ja võimalusi kvaliteetse sisu tootmiseks. Seejärel lisan juurde ka välitestide tulemused ja isiklikud märkused.

Video:

  • 4K (3840×2160) kuni 60fps
  • 2.7K (2704×1520) kuni 120fps
  • Full HD (1920x1080p) kuni 240fps

Foto:

  • 12 MP kaamera
  • JPEG ja RAW pildi formaadid

GoPro kaameraga filmimine ja pildistamine on väga lihtne ja nii videote kui ka piltide kvaliteet hea. Kaamera seadeid mida näppida väga palju ei ole  seetõttu kaameraga tutvumise peale aega praktiliselt ei kulu. Minu jaoks oli kõige võõram võimalus muuta vaatevälja (FOV) laiust. Selle juures on pildistades kaks ja 2.7k video puhul kolm varianti:

Linear ehk kõige kitsam vaateväli

 

Wide ehk keskmine vaateväli

 

Superwide ehk kõige laiem vaateväli

 

Vaatamata sellele, et kasutasin enamuse ajast GoProga filmides linear FOV’i, et hoida pilti sirgjoonelisena, oli hea teada, et kui mul oleks olnud vaja saada kaadrisse korraga väga suur osa ümbruskonnast, siis oleks mul see võimalus olemas.

Teiseks väga suureks plussiks kaamera juures on sisseehitatud stabilisaator, mis päriselt toimib. Vaadates GoPro Hero6 reklaamivideot, mis näitas kui stabiilselt saab kaameraga filmida, olin alguses selle osas üsna skeptiline. GoProga filmitud klipid, mida reklaamis kasutati, olid väga stabiilsed, isegi veidi liiga stabiilsed ning ei tundunud päris. Pärast seda, kui olin esimest korda kõndimise pealt filminud sain aru, et see on siiski võimalik. Tulemus ületas kõik mu ootused.

 

Ma ei oleks iial uskunud, et sellist kaadrit saab filmida käest, kõndimise pealt, ilma lisavarustuse abita. Kaadrite stabiliseerimiseks peab ohverdama umbes 10% pildi suurusest, aga minu jaoks oli see seda väärt.

Suureks abiks filmimisel oli ka kaamera veekindlus.

 

GoPro kaameral on lisaks sellele kõigele ka sisseehitatud timelapse võimalus ja suur abiline filmimise juures on GoPro Protune. Tavaseadistustega GoPro paneb automaatselt paika säriaja, iso, WB ja muud seaded – Protune funktsiooni sisse lülitamisel saab aga kõiki seadeid muuta manuaalselt. Minu jaoks on oluline saada kaamerast võimalikult neutraalne ja puhas algmaterjal, sest see võimaldab töödelda videot vastavalt minu vajadustele ning protune seda just võimaldas. Sain muuta kontrastsust, värvide küllastumust ja pildi teravust.

gopro-hero6-black-photopoint-alex-toorikToorik
gopro-hero6-black-photopoint-alex-toodeldudTöödeldud

 

Kaameral on lisaks paar funktsiooni, mida mul reisi jooksul vaja ei läinud: häälekontroll ja võimalus kontrollida kaamerat ning näha otsepilti nutitelefonist. Ainuke miinus, mille ma 9 päeva jooksul leidsin on kaamera väikese sensori tõttu kõrgemate ISO väärtustega tekkiv müra.

gopro-hero6-black-photopoint-alex  gopro-hero6-black-photopoint-alex

gopro-hero6-black-photopoint-alex

GoPro Hero6 Black on üks kasutajasõbralikumatest kaameratest, mida olen kasutanud. Kaameral on kaks nuppu, millega saab tehtud põhilised asjad nagu pildistamine, filmimine ja kaamera sisse- ning väljalülitamine +  puutetundlik ekraan, kus saab kaamerat seadistada ja vaadata tehtud pilte/videoid. Kaamera aku kestvus on hea, GoProd saab kasutada terve päeva jooksul, ilma et seda peaks vahepeal laadima. Puutetundlik ekraan reageerib puudutustele väga hästi ning on piisavalt ere, et toimetada päikese käes. Superwide FOV on väga kasulik selfie’de tegemisel, sest isegi kui kaamera on üsna ligidal, mahub taustale palju.

Pärast seda kui olin kasutanud GoPro kaamerat Maltal 9 päeva, hakkasin mõtlema, et kuidas olen varem, ilma selle kaamerata hakkama saanud. Mul on väga hea meel, et lisaks põhikaameratele oli minuga reisil ka see sama GoPro, sest tänu väikestele mõõtudele ja veekindlusele avanesid mulle uued võimalused filmimiseks.

Kaamerat oli väga mugav kasutada ja kui oli vaja kiiresti teha mõni b-rolli klipp või filmida midagi vee all oli GoPro alati olemas. Võimalusel lisaksin kaamera kindlasti enda varustusse, sest enda suuruse ja hinna kohta toob ta sisuloojale, olgu ta sportane või videoharrastaja, väga palju väärtust.

 


Alexi tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagram’i lehel ››

 

Soovid kaamera kohta lisainfot? Tutvu lähemalt:

Kas teadsid, et fototehnikale saad juurde soetada lisagarantii või kindlustuse, mis annab südamerahu ja kindlustunde juhul kui midagi peaks juhtuma? Rohkem infot ››

(974)

Artiklis kirjeldatud tooted:
GoPro Hero6 Black
  • Kompaktse korpuse ning integreeritud ekraaniga GoPro
  • Vastupidav ning veekindel kuni 10 meetrit lisakorpuseta
  • Lihtne ühe nupuga juhtimine
  • Profitasemel 4K UHD 60p ning FullHD 240p videosalvestus
  • 12-megapikslised fotod kuni 30 kaadrit sekundis sarivõttega

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast