Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

C1 tarkvara

© Tekst ja fotod: Sven Začek

Digiajastu on toonud fotograafi koju palju lisavahendeid. Õigupoolest on see ajastu algatanud pimikuvahendite rände sahvrist garaaži ja tekitanud õdusa koha mõnes toas arvutinurgale. Selleks, et seal arvutinurgas liiga kaua konutama ei peaks, pakuvad erinevad tootjad oma tarkvara näol erinevaid võimalusi, mille eesmärgiks on digitaalne negatiiv (RAW fail) võimalikult kiiresti ja tõetruult ilmutada.

Esimeseks lähtepunktiks on kindlasti kaameraga kaasas olnud tarkvara, mis peaks samuti tööga hakkama saada. Siin kerkivad üles kaks küsimust. Esiteks, kas pildistaja on üldse huvitatud tulemuse viimistlemisest? Teiseks, kas pildistaja tahab saavutada maksimaalselt tõetruud fotot? Kui vastus esimesele küsimusele on ei, siis saab suurema osa tööst jätta fotolaborile, mis tõlgendab jäädvustatut vastavalt oma seadistustele. See tõlgendus võib aga erineda tegelikust situatsioonist, mispeale fotodele lootusrikkalt järgi minnes on pärast valdavaks tundeks pettumus. Kui vastus esimesele küsimusel on jah, siis on tõenäoliselt vastus ka teisele küsimusele jaatav ning peabki hakkama süvenema fotode põhjalikku „ilmutamisse“.

Kaasasolev tarkvara on tegelikult mõeldud selleks, et segasest failiformaadist (Canonil .cr2, Nikonil .nef, Pentaxil .pef jne) saada üldtunnustatud formaat (tiff, jpg), mida labor suudab lugeda ja välja trükkida. Ühesõnaga, olles mõnda aega kasutanud nn tootjatarkvara, ilmnevad selle puudused, milleks võivad olla: töötegemise aeglus, ebaloogilisus või mitte tõetruud tulemused.

Hakates nüüd tarkvaraturul omale sobivat otsima, võib esialgu silme eest päris kirjuks minna. Hinnad on erinevad, tootjad on erinevad, loogikad on erinevad ja mis kõige hullem – tulemused on samuti erinevad. Võib väheldase liialdusega öelda, et praeguses maailmas jagunevad RAW töötlemisel inimesed laias laastus kahte lehte. Ühed kasutavad Photoshopi RAW konverteerimise võimalusi ja teised kasutavad Capture One (C1) tarkvara.

Photoshopi eeliseks on see, et kõik saab tehtud ühes programmis. Saab RAW seaded paika panna ja siis siseneda kiiresti Photoshopi, et teha failiga edasisi toiminguid. Peamiselt siis panna paika faili mõõtmed ja teravus. C1 on aga puhtalt RAW „ilmutamise“ tarkvara, kus lõpptoiminguid teha ei saa. Küll aga ütleb minu kogemus, et C1 annab tõepärasema tulemuse. Järgnevalt vaatlemegi Photoshop CS2 tasuta prooviversiooni ja C1 LE versiooni tõlgendusi ühe pildi näitel.

Olgu enne veel ära märgitud, et C1 LE on tasuta saadaval, kui osta mõni Sandisk Extreme III mälukaartidest. Kampaania kehtiv kuni 2008. aasta märtsini. PRO versioon on tunduvalt kallim, kuid sellele pakub Sandisk samuti koos oma kaartidega soodushinda. Samas lugesin ma läbi PRO ja LE versioonide funktsionaalsuste erinevused ja leidsin, et mina neid ei vaja.

Nüüd pildi juurde. Käisime ühe hea sõbraga rabatornis loodusmuljeid jagamas. Õhtu oli pilvine ja sajueelne. Ühel hetkel tekkis pilvekattesse mõra, millest läbitungivad õhtupäikese kiired selle värviliseks muutsid. Oli roosat ja oli kollast. Keerasin ruttu ette teleobjektiivi, mõõtsin kõige heledama koha järgi valguse ning pildistasin. Kodus pilti avades (tookord proovisin esmakordselt Photoshop CS2) selgus, et ma ei saagi soovitud tulemust. Kollast ei olnud. Oli hoopis heleroosa. Piilusin siis nö lava taha ja kuskil menüüdesügavuses urgitsedes sain ka kollase pildile, kuid see kollane tuli kuidagi mudase ja digitaalsena nagu oleks see sinna kunstlikult tekitatud. Tegelikkuses oli aga kollane olemas. Siis otsustasin proovida ka paljukiidetud C1 tarkvara. Laadisin alla prooviversiooni ja katsetasin kohe sama pildiga. Kollane oli ilma midagi kruttimata olemas. Artikli illustreerimiseks sättisin mõlemas programmis sarnaselt paika ka värvustemperatuuri ja kalde seaded. Need on kõigis programmides läbivalt samasugused. Ülejäänud parameetrite puhul enam võrdlusi teha ei saanud, nende skaalad on tarkvarati erinevad.

RAW töötlemisel on väga oluline ka fotograafi mälu. Peab mäletama milline situatsioon välja nägi, sest tarkvara tahab luua avatud pildist oma nägemust. See aga ei pruugi ühtida tegeliku olukorraga. Olen nüüd C1 kasutanud juba peaaegu aasta (õnneks oli Sandiskil ka juba 2006. aastal samasugune kampaania, veebilehelt www.phaseone.com saab LE versiooni kätte 99 Euroga) ning võin väita, et selle tarkvara pilditõlgendused on juba ilma sekkumata ligilähedased tegelikule olukorrale. Seetõttu võtab töötlemine vähem aega. Kes pole viitsinud RAW töötlemisse pikemalt süveneda, vaid on piirdunud kaameratootja poolt kaasa antud tarkvaraga, siis soovitan soojalt turul ringi vaadata, sest tulemuseks võivad olla paremad pildid.

Eemaldades linnukesed Cs2 poolt pakutavate seadete eest ning keerates paika värvustemperatuuri ning selle kalde, hakkab pilt võtma reaalset kuju, kuid üks värv on pildilt täiesti puudu.

Lapates läbi erinevad menüüd, leian koha, kus saab kollast lisada. Kuid ma pole tulemustega rahul.

Avades pildi C1 tarkvaraga tunnen ära olukorra, mis tegelikult looduses valitses. Paika tuli keerata ainult värvutemperatuur. Kalle oli õige, samas oli ka värvustemperatuur võrreldes Photoshopiga praktiliselt paigas.

Lõplik pilt veebisuuruses, mis vastab täpselt sellele, kuidas valgusemäng minu mällu jäädvustus.

(274)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga