Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Adobe Lightroom 3 – 7 olulisemat uuendust

Adobe paiskas üleeile müüki oma fototöötlus- ja haldustarkvara Lightroom uue versiooni. Lightroom 3 ei too endaga kaasa nii suuri muudatusi nagu kaks aastat tagasi välja tulnud Lightroom 2 seda tegi. Graafiline liides ning selles navigeerimine on jäänud ülejoontes samaks, põhirõhk uue versiooni juures on Adobe sõnul olnud programmi kiirem toimimine.

Tähelepanuväärsemateks lisandusteks on kiiruse kõrval veel:

  • Photoshop CS5-st tuntud kaamera objektiivi moonutuste automaatse korrektsiooni võimalus
  • senisest parem müraeemaldus ja teravustamine
  • videofailide haldamise võimalus
  • senisest paremad piltide otse veebi üles laadimise võimalused
  • kaamera suhtlemine Lightroom programmiga pildistamise ajal
  • uus aken failide importimiseks.

Allpool nendest kuuest olulisemast lisandusest pisut lähemalt:

1. Kiirus

Programmi kiirem toimimine on Adobe sõnul olnud uue versiooni juures prioriteediks. Kiiremaks ei ole muutunud mitte fotode importimine või nende renderdamine, vaid just interaktiivne navigeerimine programmi enda sees. Tunnetatav on see kiirem toimimine näiteks siis, kui minna fotode haldamisrežiimilt (library) nende töötlusrežiimile (develop).

2. Kaamera objektiivi moonutuste automaatne korrektsioon

Paar kuud tagasi Photoshop CS5 programmis esitletud automaatne objektiivide geomeetriliste moonutuste ja värvimoonutuste korrektsioon on nüüd ka Lightroom 3-es. Kui vastavasse kastikesse linnuke klõpsata, eemaldatakse töödeldavalt fotolt automaatselt objektiivist tingitud geomeetrilised moonutused – paralleelsed jooned, mis (eriti väikeste fookuskauguste juures) jäävad fotol äärtes sisse-ja väljapoole kaardunuks, koolutatakse taas sirgeks. Selle protsessiga tuleb arvestada ka seda, et mida rohkem on jooni vaja koolutada, seda enam pildistatud kaadri äärtest fotopinda kaduma läheb.

Lisaks geomeetrilisele eemaldatakse pildilt ka vinjenteerumisefekt (samuti väikeste fookuskauguste puhul esinev kaadri servade ja nurkade tumenemine) ning kromaatiline aberratsioon (avaldub kontrastsete alade piirimail sinaka või punaka kumana).

Lightroom 3-s on juba olemas mõõdukas valik konkreetseid, Adobe poolt profileeritud Nikoni, Canoni ja Sigma objektiive, mille puhul see moonutuste korrektsioon hästi toimima peaks. Igaüks saab aga ka ise oma objektiive profileerida, et siis hiljem loodud profiili kasutades vastava objektiiviga pildistatud fotodelt moonutused kõrvaldada.

3. Senisest parem müraeemaldus ja teravustamine

Lightroom 3 digimüra eemaldus on samast klassist Photoshop CS5 omaga ning annab märksa paremaid tulemusi kui seni. Kõrge ISOga pildistatud RAW failide puhul, kus ei ole rakendatud kaamerasisest müraeemaldust, on fototöötlusprogrammi samalaadne funktsioon ülioluline.

4. Videofailide haldamise võimalus

Kui kataloogis või kaamera mälukaardil oli ka videofaile, siis jäid need Lightroom 2 versiooni importimisel lihtsalt ignoreerituks. Nüüd, kus iga tõsiseltvõetav digipeegel endas ka videofunktsiooni omab, ei saa Adobe seda enam lubada. Lightroom 3 korjab allikkaustast üles ka videofailid – neid saab programmis sildistada ja muul moel hallata. Vaadata ega töödelda neid aga programmisiseselt (veel) ei saa.

5. Senisest paremad piltide otse veebi üles laadimise võimalused

Lightroom 3 lubab kasutajail oma fotod Flickr pildipanga ikooni peale vedada, mispeale need siis (vastavalt kasutaja poolt tehtud seadistustele) avaldatakse. Lightroom 3 rakendusliides võimaldab ükskõik millisel pildipangal end Lightroom 3 programmiga samamoodi siduda.

6. Kaamera suhtlemine Lightroom 3 programmiga pildistamise ajal

Lightroom 3 teeb võimalikuks kaamera ja programmi kahepoolse suhtlemise pildistamise ajal. Nii saab kaamera ühendada arvutiga et siis pildistatud fotosid koha Lightroom`is suurelt ekraanilt hinnata. Lightroomi abil saab ka kaamera päästikule vajutada – muid seadistusvõimalusi läbi arvuti siiski (veel) teha ei saa. Selline integratsioon ei ole siiski võimalik kõikide kaamerate puhul – toetatud on rida Canoni ja Nikoni peegelkaameraid. Täielik hetkel toetatud kaamerate nimistu on siin.

7. Uus aken failide importimiseks

Failide importimisel avaneb senisest suurem ja võimalusterohkem täissuuruses aken. Seal saab senisest paremini määratleda failide nimesid, importimisel lisatavaid automaatkorrektsioone, silte ja muud taustainfot. Adobe sõnul on kasutajaile nüüd märksa selgemini arusaadav see, kust tema failid tulevad ka kuhu ning kuidas need lähevad.

Saadavus ja hind

Adobe Photoshop Lightroom 3 programmi saab alla laadida 30-päevase prooviversioonina. Täisversiooni saab Adobe.com veebipoest endale lunastada 301.29 euro eest, upgrade-versiooni eest küsitakse sealsamas 98,80 eurot.

(636)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga