Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Panasonic toob Euroopasse hõõglambi välimusega LED-pirnid. Photopointi ajaveebil juba näpud küljes

Teatavasti keelati eelmisest sügisest Euroopas 60W ja võimsamate hõõglampide müük. Üleminek loodussõbralikumate säästupirnide kasutamisele on seega saavutanud oma haripunkti. Olgem aga juba praegu valmis selleks, et ka säästupirnid peagi poodide lettidelt kaovad – veelgi kauakestvam ning “rohelisem” valgusallikas on juba oma jalga ukse vahele pistmas. Seda uut nimetatakse LED-pirniks.

LED-pirnid ei ole oma olemuselt mitte midagi uut. Kodudes ning kontorites on väikeseid LED-pirne valgusallikatena juba aastaid kasutatud. Olete ilmselt kohanud – sellised pisikesed koonusekujulised kontaktühendusega lambikesed, mis töötamiseks eraldi adapterit vajavavad.

Panasonic on aga välja arendanud sellise LED-lambi, mida saab keerata kõige tavalisemasse E27 hõõglambisoklisse ning mis – erinevalt säästupirnidest ja senistest LED-pirnidest – näeb välja täpselt nagu hõõglamp.  Oma pressiteates (vaata postituse lõpust) lubab Panasonic sellised pirnid kohe-kohe algaval aprillikuul ka Euroopa turule tuua.

Mis selles LED-lambis siis nii erilist on?

Praegu niivõrd populaarset säästupirni tulekski pidada vaid üleminekuetapiks hõõglambipirnilt LED-pirnile. Viimased kõrvaldavad praktiliselt kõik säästupirni puudused ning täiustavad veelgi säästupirnide tugevaid külgi. Toon all välja mõned LED-pirni olulisemad eelised võrreldes säästupirniga:

  • Säästupirnid vajavad teatavasti peale sisselülitamist täielikuks soojenemiseks umbes 2-3 minutit aega. See ülessoenemine ei pruugi tarbijale nähtav olla, kuid on vajalik selleks, et lamp töötaks efektiivselt ja ökonoomselt. Seega on säästupirni kasutegur suurem nendes ruumides, kus valgust tihti sisse-välja ei lülitata. LED-pirnid saavutavad sisse lülitades maksimumvalgustuse momentaalselt. Neil ei ole mingit soenemisaega ning seetõttu sobivad kasutamiseks ka kohtades, kus valgus tihti aga lühiajaliselt põleb (näiteks WC-d ja vannitoad).
  • Kallima hinnaklassi säästupirnide maksimaalne sisse-välja lülitamiste arv on umbes 30 000 korda. LED-pirnidel on see näitaja vähemalt 100 000.
  • Dimmeriga ehk reostaadiga saab kasutada vaid selliseid säästupirne, mis on selle jaoks spetsiaalselt valmistatud ning seega ka üpris soolase hinnaga. LED-lampidel – sarnaselt vanadele headele hõõglampidele – mingit dimmeriga kasutamise piirangut ei ole.
  • Säästupirne ei ole soovitatav kasutada täiesti kinnise korpusega valgustites. LED-lampe võib vabalt kasutada ka täiesti kinnistes valgustites.
  • LED-lambid on säästupirnidest keskkonnasõbralikumad, kuna ei sisalda kübetki elavhõbedat. Säästupirnide koostises on elavhõbedal asendamatu roll. Seda on seal küll väga vähe – keskeltläbi 0,5 mg – kuid siiski seda seal on.
  • Nagu Panasonicu LED-pirnist järeldub, saab LED-pirne disainida samasugusteks nagu armastatud hõõglambid. Säästupirnide puhul sellist võimalust ei eksisteeri.
  • LED-lampide eluiga on laias laastus poole pikem kui säästupirnide eluiga.

LED-lampide hind ning tulevik

Oleme siin Photopointi ajaveebi salajastes laborites juba mitu nädalat seda kõnealust Panasonicu LED-lampi proovinud. 4.4 W pirn annab välja valgust sama palju nagu 20W hõõglamp. Ehk 210 luumenit. Põlema süttib momentaalselt ning välja näeb tõepoolest nagu hõõglamp. Vaatamata sokli sisse peidetud elektroonikale ei ole see pirn tavalisest suurem. Klaas on väga tugev ning ilmselt see maha kukkudes ei puruneks.

Muidugi ostaksin ma igasse enda kodus olevasse lampi sellise (vähe võimsama ainult muidugi) LED-pirni. Aga veel ei osta, sest selle soovituslik jaehind on päris krõbe. 34.90€ ühe 20W ekvivalentse valgusallika eest on liiga valus maksta. Kuid pidagem meeles, et tegemist on veel innovatiivse tehnoloogiaga. Killukesega tulevikust, mida ärksamad juba praegu proovida saavad. Küllap see hind aastatega soodsamaks muutub ning usun, et peagi on meil kõigil kodudes säästupirnide asemel just sellised LED-lambid nagu allpool näha.

Pressiteade

Panasonic toob Euroopasse hõõglambi välimusega LED-lambipirnid

Panasonic, maailma suuruselt neljas lambipirnitootja, toob aprillis Euroopa turule innovatiivsed LED-lambipirnid, mis välimuselt meenutavad traditsioonilist hõõglampi, ent tarbivad viiendiku võrra vähem energiat ja peavad vastu 40 korda kauem.

“Panasonicu jaoks on keskkonnasäästlikkus tootearenduse juures alati suurt rolli mänginud,” kommenteeris Ermo Rae, Panasonicu esindaja Eestis. “Lõpuks jõuab 75-aastane kogemustepagas valgustusäris läbi innovatiivsete toodete ka Euroopa tarbijateni,” kommenteeris Rae. “Panasonicu eesmägiks on jõuda kolme aastaga Euroopa LED-valgustuse turuliidrite sekka ning aastaks 2018 jõuda elektroonikatööstuses rohelise mõtteviisiga ettevõtete seas tippu,” lisas Rae.

Panasonicu pikaajaline kogemus valgustite tootmisel võimaldab pakkuda turul unikaalseid tooteid – innovatiivsed LED-pirnid on disainitud selliselt, et meenutavad nii vaadates kui puudutades traditsioonilist hõõglampi. Erinevalt teistest LED-lampidest näevad Panasonicu Nostalgic Clear LED lambipirnid välja täpselt nagu tavaline lambipirn ning kasutab CM (Centre-Mount) tehnoloogiat, mis hajutab valguse erinevatesse suundadesse, andes tulemuseks sooja ja kirka valguse, millega tarbijad harjunud on. Kuna LED-tulukesed on paigaldatud samamoodi nagu hõõglambi hõõguvad osad, on erinevus LED-pirni ja hõõgpirni vahel praktiliselt olematu. See innovatiivne disain ja tehnoloogia on pärjatud ka prestiižse Gold iF disainiauhinnaga.

“Kuna need LED-valgustid töötavad harjumuspärases keskkonnas, on inimestel lihtne uute pirnidega kohaneda,” rääkis Rae. “Oluliseks argumendiks on ka energiasäästlikkus ja vastupidavus – Panasonicu 8-vatine lambipirn tarbib ainult viiendiku energiast, mis 40-vatine hõõglambipirn. “Keskmiselt moodustab valgustus pere elektriarvest 20%, seega avaldab energia säästmine valgustuse arvelt pere rahakotile suurt mõju. Ühtlasi peab LED-pirn vastu umbes 40 korda kauem, kui traditsiooniline lambipirn, umbes 40,000 kasutustundi. Seega ei pea muretsema ka vahetuskulutuste pärast,” selgitas Rae.

Lisainformatsiooni saamiseks külastage palun lehekülge http://www.panasonic.eu/lighting

(1491)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga