Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Värvilise ekraaniga e-lugerid koputavad uksele

Praegu turul olevad e-lugerid on kerged, silmasõbralikud ning vähese voolutarbimisega. Võrdluses tahvelarvutitega on nende üheks olulisemaks miinuseks mustvalge ekraan. Tavaliste juturaamatute puhul pole sellest ju midagi, graafika ja fotodega palistatud ajalehtede, ajakirjade või lasteraamatute puhul tuleb see miinus aga eriti kujukalt esile.

Täna see muutub. E-ink – Taiwani firma, kelle ekraanid on kasutusel peaaegu kõigi e-lugerite sees – esitleb uut tindil põhinevat värvilist ekraani nimega Triton. Värvilise pildi loomiseks on standardse must-valge kihi peale asetatud RGB värvifiltrite kiht. Seega jäävad nii uudse ekraani energiatarbimine kui ka loetavus senisega võrreldes samale tasemele.

Pole kahtlust, et tegemist on olulise murranguga e-lugerite vallutusretkel. Siiski ei pruugi see olla veel otsustavaks tõukeks e-lugerite veelgi suuremale levikule. Oma videos võrdleb E Ink oma uut ekraani ajalehepaberiga ning väidab viimase olevat Triton ekraanist märksa kontrastivaesema ja tuhmima. Nii see ilmselt ongi. Võrreldes aga tahvelarvutite LCD-ekraanidega jääb täna esitletav värviline E Ink ekraan kontrastsuse ja värvikülluse poolest kaugele maha. See on ilmselt ka põhjuseks, miks esimese tootjana ei tule värvilise ekraaniga e-lugeriga välja mitte Amazon ega Sony, vaid Hiina tootja nimega Hanvon.

Hanvon andis juba eile – enne kui E-Ink oma ekraani kohta midagi öelda oli jõudnud – teada ajalehele New York Times, et kavatseb täna presenteerida oma uut värvilise ekraaniga e-lugerit. See saab olema 10″ puutetundliku ekraaniga seade, mis jõuab turule Hiinas, saab maksma  umbkaudu 440$ (iPad maksab Hiinas 590$) ning kasutab loomulikult sedasama Tritoni-nimelist värvilist tindiekraani.

Samal ajal kui Hanvon värvilisel laineharjal purjetamas on, ei usu tuntumad tootjad, et see konkreetne laine väga kaugele viia võiks. Sony esindaja ütles oma kommentaaris NY Times ajalehele: “Pole kahtlust, et värviline ekraan on üks olulisemaid aspekte e-lugerite arenduse juures. Värvid peavad aga olema kirkad ja selged. Me ei taha jätta värvilisuse nimel hüvasti tõelise must-valge lugemiskogemusega”

Sellest Sony esindaja lausest võiks justkui järeldada, et Triton ekraanile lisatud RGB filtrite kiht vähendab ka must-valge teksti kontrastsust ning et just see on põhjus, miks suuremad tootjad sellest konkreetsest lahendusest veel kõrvale hoiduvad. Igal juhul on ka Amazon teatanud, et võtab värvilise E Ink ekraani kasutusele alles siis, kui see on valmis.

Olgu ta siis lapsekingades või mitte –  igal juhul on Triton oluline verstapost e-lugerite arenguloos. Hanvoni tooteid võib aga vabalt tänu õigeaegsele Tritonilembusele kunagi ka Photopointi lettidel kohata. Praegu on meie valikus kaks e-lugerit: üks kaunustatud Sony 181.98€ ja teine Prestigio 90.48€ firmamärgiga.

Loe Tritoni kohta E Ink veebilehelt

(663)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony PRS-300 eBook Reader sinine Viietollise mustvalge ekraaniga lugeja digitaalsetele dokumentidele
Prestigio E-Book Reader 5" 5-tollise ekraaniga multimeediapleier oskab esitada e-raamatuid, muusikat, videoklippe ning pilte.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga