Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Valguse võlu – 2. osa

Tekst ja fotod: Sven Začek

Kui on otsus langetatud millal välja minna ning juba selge, mida valitud ilmaga on võimalik saavutada, siis jääb lahendada veel üks küsimus. Kas pildistada päri või vastu valgust. Vastu valgust pildistamist maastiku võtete puhul sai eelmises osas juba põgusalt mainitud. Kas eluslooduse jäädvustamisel kehtivad samad reeglid?

Kuna elusloodust jäädvustatakse reeglina teleobjektiiviga ning tegemist on kiiresti muutuvate situatsioonidega, siis jõuab vaevalt kuskile kiilfiltrit sättida. Pealegi ei jää kunagi maastikuvõttele sarnaselt peale üks osa maapinda ja teine osa taevast. Pigem jääb ainult üks või teine. Loomulikult on erandeid nii teleobjektiiviga pildistamise kui ka filtrite kasutamise kohta.

fj_8-1

Pärisvalgus toob nii pildistusobjekti kui ka keskkonna samasuguselt välja, jagades ühtlaselt ilusat valgust kogu kaadrile.

Eluslooduse jäädvustamisel saab seega väga edukalt kasutada nii päri- kui ka vastuvalgust pildistamist. Valides näiteks pärivalguse variandi, töötab valgus koos objektiga, valgustades seda tervenisti. Tavaliselt langeb valgus siis ka taustale ning terve pilt on ühtlase tonaalsusega. Säri mõõtmisel on pärivalgus täiesti standardne olukord, kus kehtivad kõik tavalised särimõõtmise reeglid.

Kui aga otsustada vastuvalguse kasuks, siis tuleb teada teatud nüansse. Esiteks peab olema ettevaatlik pildistamise nurga suhtes, et objektiivi mitte otse päikesesse suunata. Sellisel juhul võivad pildile tekkida müstilised rohelist, kollast ja lillat värvi laigukesed, mis vahel harva võivad anda päris huvitava efekti, kuid tavaliselt siiski rikuvad natuke üldmuljet.

fj_8-2

Kasutades siin vastuvalgust said laululuige tiivad hoopis teistsuguse värvuse, hakates kuldselt kumama. Luik ise aga muutus tavalisest valgest olekust natuke tumedamaks.

Teiseks, tuleb arvestada, et vastu valgust pildistades, jääb taust tavaliselt tumedaks või isegi mustaks ja see võib särimõõdikut lollitada, mistõttu pilti säritatakse üle ning tagantvalguse efekt läheb kaduma. Säri tuleks sellistes olukordades mõõta objektilt ja säritada seda pärisvalgusega võrreldes kuni üks aste tumedamaks. Siis värvib tagantvalgus pildistava kontuurid uhkelt kuldseks ning toob ilusti taustast esile.

Tagantvalgusega huvitavate tulemuste saamine nõuab omajagu harjutamist ja kogemuste kogumist. Kui nipid selged, hakkab väga huvitavaid tulemusi tulema. Head valgusemängu!

(1110)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga