Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Sony RX1R II profiklassi kompaktkaamera saab kiire teravustamise ja elektroonilise pildiotsija

1086136c19d59d5dee259a331083f9d5

Siin on kaamera, mida vähesed ostavad aga kõik tahavad. Sony uus RX1R II on profiklassi kompaktkaamera, täiustatud versioon 2013. aastal esitletud RX1R mudelist. Sarnaselt senistele RX1-seeria aparaatidele peitub ka uue tulija kompaktse magneesiumsulamist korpuse sees ja 35mm f/2.0 fiksobjektiivi taga täiskaadersensor.

RX1RII_front

See täiskaadersensor pole aga mitte vana 24,3 MP latakas, vaid hulga võimekam, Sony A7R II hübriidkaamerast tuntud pildisensor – 42.4 MP fotot salvestava piksli ja 399 teravustamist abistava piksliga. Tänu nendele teravustamispikslitele on RX1R II autofookus Sony sõnul RX1R kaamera autofookusest 30% kiirem. See on oluline näitaja, sest just teravustamiskiirus oli suurim miinus, mida senisele kahele RX1-seeria aparaadile ette heideti.

Olulise täiustusena on RX1R II kaameral nüüd ka integreeritud elektrooniline pildiotsija. Sarnaselt RX100 IV kompaktkaamerale on see peidetud korpuse sisse ja kargab sealt välja vastava heebli alla tõmbamise peale.

3490919134

Erinevalt RX100 IV pildiotsija konstruktsioonile ei pea RX1R II pildiotsijat pärast korpusest välja kargamist enam enda poole tõmbama – see on kohe kasutamiseks valmis. RX1R II 0.74x suurendusega elektrooniline pildiotsija OLED-ekraan näitab pilti 2 359 296 piksli abil – seda on sama palju nagu näiteks Fujifilm X-T1 või Olympus OM-D E-M5 või Sony RX100 IV kaameratel.

Huvitava ja uue lahendusena tutvustab Sony RX1R II kaamera juures sisse-välja lülitatavat madalpääsfiltrit.

Madalpääsfilter kujutab endast optilist kihti pildisensori ees, mis muudab pildi natuke udusemaks eesmärgiga hoida ära peene mustriga alade virvendusi ja muid spetsiaalsemaid artefakte fotodel. Viimase aja trendiks on see, et professionaalsematel kaameratel see filter üldse eemaldatakse – nii tulevad pildid teravamad aga võivad vajada spetsiaalsemat järeltöötlust. Mäletatavasti oli Pentax K-3 esimene kaamera, millel sai madalpääsfiltri efekti sisse-välja lülitada – kaamera simuleeris madalpääsfiltri udutavat efekti sensori mikrovärinatega.

Sony teeb asja aga hoopis teistmoodi – RX1R II sensori ees on kahekihiline optiline madalpääsfilter, mille vahel olevat vedelkristallainet elektriliselt muutes saab madalpääsfiltri mõju sisse-välja lülitada. Allolev video näitab seda täpsemalt:

 

Sony RX1R II tundub justkui unelmate fotokaamera, sest parandatud on autofookuse kiiruse probleem ja enam pole vajadust kaamera välgukinga kinnitada eraldi hirmkallist pildiotsijat, mis komplekti suuremaks muudab. Sony RX1R II on justkui Sony A7R II kaamera – oluliselt väiksemas korpuses ja fiksobjektiiviga.

Võrreldes A7R II kaameraga on aga RX1R II aparaadil kaks suuremat puudust, millega arvestama peaks. Esiteks ei suuda kompaktkaamera filmida 4K videot – RX1R II laeks on 1920 x 1080 video 60 kaadrit sekundis kiiruse ja 28 Mbps andmesagedusega. Teiseks ei ole RX1R II kaameral värinastabilisaatorit – ei optilist ega sensorinihutusega. On küll olemas elektrooniline värinastabilisaator, kuid seegi töötab vaid filmirežiimil.

Premiumklassi kaamera eest küsitakse ka premiumklassile kohast hinda. Ilmselt integreeritud pildiotsija tõttu on RX1R II hind veel krõbedam kui RX1R kaameral – ametlikuks Euroopa jaehinnaks nimetab Sony 3500€.

 

RX1RII_top

RX1RII_tilt_low

RX1RII_terminal

 

(1081)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-RX1R II
  • 42,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • Zeiss Sonnar T* 35mm f/2 fiksobjektiiv
  • FullHD 1920 × 1080 60p videosalvestus
  • 399 teravustamispunktiga teravaustamine
  • Integreeritud WiFi ja NFC ühendused
4199€
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga