Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Photoshop Elements 5.0

© Tekst ja fotod Tõnu Ling

Fotograafi populaarse abimehe Photoshopi väikevend Elements on jõudnud juba viienda versioonini ning Eesti turul juba mõned kuud. Kas asjaarmastajal fotograafil tasuks see ca 1500 krooni väärt investeering teha?

Peamised omadused

On huvitav, et Elements hõlmab endas mitmeid nüansse, mis Photoshopi täisversioonis puuduvad. Ja ilmselt on kõige suuremaks erinevuseks on piltide organiseerija – Organizer. Organiseerija moodustab Elementsist teise poole ning selle saab sisse lülitada vastavast menüünupust, kui Elements on avatud. See on mõeldud eeskät fotode katalogiseerimiseks ja lehitsemiseks. Pärast fotode kataloogi toomist võid sa vaadata pisipilte, võtta lahti ka suurema resolutsiooniga eelvaateid ning avada pildid Elementsi pilditöötluskeskkonnas (vajutades lihtsalt Ctr+I, kui oled pildi välja valinud). Kui pilt on JPG-formaadis, avaneb see kohe töölaual. Toorfailid (CRW, NEF jne.) avanevad toorfali konverteris. Organiseerija pakub veel enamatki. Fotode lehitsemisviisid on erinevad. Üks võimalus on näiteks kalendripõhine vaade, või siis saad asetada oma pildid hoopis Yahoo! Maakaardile – põnev!

On veel palju muidki suurepäraseid võimalusi arendada oma piltidest erinevaid projekte. Näiteks võid sa Organiseerija abil teha slaidiesitlusi ja põletada need plaadile VCD (Video CD) või DVD formaadis. Sa võid teha CD pealdisi, kujundada oma õnnitluskaarte ja palju muud. Kõik see on väga lihtne, sest need lisad on vägagi kasutajasõbralikud. Kõige suurepärasem osa Organiseerijast on ehk see, et see võimaldab lihtsa vaevaga valmistada endale stiilse kujundusega fotogalerii internetti laadimiseks. Valmistatud galerii saab otse Organiseerijast serverise üles laadida. Sisesta ainult salasõnad ja koodid ning asi funktsioneerib. Nii et kõik, mida asjaarmastajast fotograafi hing ihkab, on käepärast ja olemas selles samas Organiseerijas.

Teine Elementsi pool on siis töökeskkond – Editor – kus saab teha tavapärast pilditöötlust. Kõigist võimalustest siinkohal kirjutada ei jõuaks, kuid tööriistu on praktiliselt igaks olukorraks. Et kasutajal oleks lihtam, on kaks võimalust – lülitada sisse kiirparandus (Quick Fix) või täistöötlus (Full Edit). Kiirparandus on algajale ehk sobilik harjutamiseks, ning alati ei või selle tulemustega rahule jääda. Kuid täistöötlus pakub selliseid suurepäraseid käsklusi nagu Levels, Shadows/Highlihts, Hue/Saturation, Remove Color Cast ja Unsharp Mask. Need on päris professionaalsed tööriistad ja väikese katsetamise käigus saab piltidega teha imesid. On ka palju automaatseid pildiparandusvõimalusi, kuid reaalses elus annab käsitsi reguleerimine ikka parema tulemuse.

Üheks uuenduseks on kindlasti Curves käskluse toomine Elementsi. Kuid ikkagi on see vaid lihtsustatud variant suurema venna omast. Kõigele vaatamata on see teatud olukordades väga praktiline.

Veel üks suurepärane tööriist on pildimoonutuste parandaja, mille leiab Filter tööriistade seast. See on – Correct Camera Distortion – mis aitab näiteks lainurkobjektiivide moonutatud kõverad horisondid lihtsa vaevaga sirgeks seada. Siia võib lisada veel käskluse Adjust Sharpness (teravuse seadmine). See sarnaneb Unsharp Maskiga, kuid pakub veel võimalusi näiteks pildistatava objekti liikumisest põhjustatud ebateravuste korrigeerimiseks.

Veel on suurepäraseks võimaluseks saata nii Editor- kui ka Organizer-keskkonnast pildid paari nupuvajutusega kiiresti e-mailile. Ja sellega saab isegi esmakasutaja väga lihsalt hakkama. Sõpradel jällegi hea meel, et pildid sobivas suuruses nende e-postkasti laekuvad.

Kokkuvõtteks

Võiks öelda seda, et Photoshop Elements 5.0 pole mitte ainult kiirelt töötav suurepärane pilditöötlusprogramm, vaid see on terve pakett, mida nii õpihimulised algajad kui ka edenenud Photoshopi kasutajad juba mõningase harjutamise najal kasutada oskavad. Kuigi tõsi, RAW konverter muudab toorfailid 16-bitisteks, mis tähendab väviküllaseid pilte, töötleb Elements siiski vaid 8-bitilisi faile. Kuid oskusliku kasutamise korral võib Elements 5-st välja pigistada pildikvaliteedi, mis kõlbab isegi trükkimiseks klantspaberil ajakirjas. Kuna võrreldes Photoshop CS2 või peatselt turule tuleva CS3-ga on Elementsi hind vaid murdosa täisversioonist, on see tõesti suurepärane investeering nii algajale kui edasijõudnud pildihuvilisele.

Angla tuulikud. Panoraam kolmest kaadrist, mille Elements 5.0 lasi hõlpsalt kokku panna ning värve, kontrasti ja teravust sättida.

(314)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga