Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Maastikufoto lainurgata – fotoreis Pentaxiga Assooridele


Oktoobri keskel ootas ees puhkusereis Assooridele ja otse loomulikult tähendas see mingil määral ka fotoreisi. Kuna nii kaugele on rahakotile põntsu panemata mõistlik lennata odavlennufirmadega, siis oli pagasi hulk ja kaal kriitilise tähtsusega. Mida siis fototehnikast kaasa võtta?

Isegi võhikule on selge, et vulkaanilised saared pakuvad suurepäraseid võimalusi eelkõige maastikufotoks – dramaatilised vaated mägede, orgude ja ookeaniga – see tähendab väga head lainurkobjektiivi. Plaanis oli ka vaalade vaatlus ookeanil, nii tundus ka ilmastikukindel teleobjektiiv asendamatu. Kuna minu põhikaameraks on Pentax K-1 peegelkaamera, siis pidi selleks saama Pentax DA* 60-250mm F4 telesuumobjektiiv.

Reisifotograafi siseheitlused

Vaade Vila Franca do Campole ja samanimelisele saarekesele (sisuliselt küll ookeani täidetud kaldeera) Sao Migueli – Assooride üks suurimaist ja ilmselt tuntuim saar – lõunarannikul. Pentax K-1 + DA 60-250mm F4 @ 80mm

 

Kuid mis saab siis lainurgast – objektiivitüübist, mis minu Pentaxi komplektis sisuliselt puudub. Jah, seal on küll täiskaadri kitikas Pentax D-FA 28-105mm F3,5-5,6 – korralik keskmik, aga nii kauge reisi jaoks tahaks midagi terasemat. 28-105mm objektiivi eelisteks on muidugi ilmastikukindlus ja suhteline universaalsus – tüüpilisest 28mm lainurgast lühema teleni.

Loomulikult on Pentaxil suurepärane ülilainurk D-FA 15-30mm F2,8 ja ka valgusjõuline normaalsuum D-FA 24-70mm F2,8, kuid need on tõesti suured, liiga suured. Ja nii kurb, kui see ka pole, sellega Pentaxi kaasaegsete lainurkade loetelu lõppeb. Hädasti oleks tahtnud kasutada ülikompaktset lainurk-fixi, nagu on poolkaadri jaoks DA* 21mm F3,2.

Kuid kahe suurevõitu objektiivi kaasa võtmine tundus problemaatiline, sest käsipagasina läks kirja vaid väiksem fotokott ning ruumi pidi jääma ka väiksele statiivile ja filtritele. Niiviisi sündis otsus, et kõik Assooride maastikuvaated tuleb üles võtta sellesama 60-250mm telega ning sellele tuleb appi vana pannkook Pentax DA* 40mm F2,8 normaalobjektiiv.

Riskantne – kuidas mahutada korraga kaadrisse näiteks ookeani laskuv päike koos kõrgete kaldakaljude ja värviliste pilvedega. Töömahukam – igat vaadet tuleb hoolega kadreerida, et oluline ikka ära mahuks. Aga ehk saan hakkama.

 

Ookean, taevas ja mäed ning pilvede vahelt natuke päikesepaistet. Pentax DA 60-250mm F4 @ 60mm

 

Kolm tähelepanekut maastikufoto pildistamisel teleobjektiiviga

Mille poolest erineb tavaline ehk lainurgaga üles võetav maastikufoto normaal- ja teleobjektiiviga pildistatust?

Esiteks kadreerimine – kui pole lainurka, siis tihtipeale ei saa enam loota, et küll järeltöötluses täpsustan kadreeringut.

Nossa Senhora da Paz kabel otse kiirtee kohal mäetipus. Vihma kallas nii hullusti, et kaamerast oli lausa kahju – vesi voolas alla nii enda selgroogu mööda kui ka kaameralt ja objektiivilt. Aga tänu komplekti ilmastikukindlusele ei jäänud midagi pildistamata ja tehnika püsis samuti töökorras. Pentax K-1 + DA 60-250mm F4 @ 60mm.

 

Teiseks portreeasendi kasutamine – kui ei saa rõhuda laiale kaadrile, kuhu mahub uhkelt nii vasakul, keskel kui ka paremal asuv, siis tuleb rõhuda sügavusele ja võtta kaadrisse midagi esiplaanilt, midagi keskelt ja ka päris kaugelt.

Lagoa Verde (Roheline järv) ja Lagoa Lazur (Sinine järv) saare lääneosas. Taamal taevaga kokku sulanud Atland. Pentax K-1 + DA 40mm F2,8 Ltd.

 

Kolmandaks panoraamvõte – kui ikka tahaks laia kaadrit, aga objektiivi vaatenurk on pigem kitsas, siis saab ju neid kaadreid omavahel liita. Lihtsamate maastikuvaadete puhul see variant töötab, väga dominantsete esiplaanide korral tekivad tehnilised takistused.

Teel Boca do Inferno (Põrgusuu) vaatepunkti jäid kaamera ette mitmed järvedeks saanud endised vulkaanikaatrid (kaldeerad) ning Lagoa Lazur. Vaatepunktid (miradouro) on nii hästi valitud, et kohati jääb mulje drooniga tehtud fotodest. Pentax K-1 + DA 40mm F2,8 Ltd, panoraam viiest kaadrist.

Mitte ainult maastikufoto

Kui pole ideaalset valikut vahendeid, siis tuleb kompositsioonil piirangutega arvestada ja olla loovam. Selle näiteks tärkav sõnajalaleht roosatava taeva taustal – kaader, mida Eestis püüda on väga keeruline, kuid Assooridel mitte. Nimelt kasvavad seal niisketel mäenõlvadel puukujulised sõnajalad, mille lehed ei tärka mitte maapinnal vaid ikka kõrgetel okstel.

Puukujulised sõnajalad kasvavad Assooridel nii looduslikult kui invasiivsetena. Pentax K-1 + DA 60-250mm F4 @ 250mm.

 

Veel üks Assoore praegusel ajal nii iseloomustavatest taimedest – hortensia. Neid kasutatakse lausa teede ääres hekkidena. Kuid on samuti invasiivsed ja vallutanud kõik saared.

Hortensiad Hortensiate tänaval (Rua das Hortencias) külakeses nimega Sete Cidades Lagoa Lazuri ääres. Pentax K-1 + DA 40mm F2,8 Ltd.

 

Pentax DA* 40mm F2,8 Limited objektiiv on tegelikult väga universaalne – sobib nii maastikule kui taustaga portreede jaoks. Ja teravust jagub avavahemikus F4-F16. Ainult lähivõtete puhul pole sellega midagi teha (nagu enamusega lainurk-objektiividest).

Vaalavaatlusele kahjuks ei jõudnudki – ilm muutus kergelt tormiseks. Kuid Pentax DA* 60-250mm F4 oli oma ilmastikukindlusega paaril päeval täiesti asendamatu. Kohati oli oma fototehnikast kahju – see pidi taluma ka paduvihma (sest kivi alt välja tulnud krabidel ja askeldavatel kivirullijatel ei saanud ju lasta minna) ja kuumaveeallikate udu.

Puhkehetkel pidid kuivama nii kaamerakomplekt kui pildistaja.

 

Üks meilegi tuttav suleline – kivirullija. Koos kaaslasega otsiti midagi lõunasöögiks hoolimata paduvihmast ja piisad pärlendasid sulestikul. Pentax K-1 + DA 60-250mm F4 @ 250mm.

 

Kokkuvõtteks

Vaadates kodus tehtud reisifotosid tundub mulle, et tulemus sai hea – head maastikufotot saab teha ka lainurgata. Mõni püüdmata kaader jäi siiski kripeldama – kuidagi ei saanud ühe korraga kaadrisse rannale tormavaid laineid, ookeani laskuvat kaljuharja ja roosatavaid pilvi – no lihtsalt ei mahu! Ja nii kiiresti muutuvate vormide puhul nagu lained ei saa ju panoraamvõtet kasutada. Sellegipoolest kuluks fotokotti ära üks võimekas ja kerge lainurkobjektiiv. Näiteks SMC Pentax-FA 20-35mm F4 AL (paraku täiesti ilmastikukindlusetu ja lisaks juba aastaid tootmisest maas).

Ja veelkord, et Assoorid on suurepärane koht nii loodusfotograafile kui ka niisama matkajale.

 

Lõpetuseks pilt Furnasest, sest rääkida Assooridest mainimata kuumaveeallikaid ja -basseine oleks hoolimatus. 

 

(944)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Pentax K-1 + D-FA 28-105mm f/3.5-5.6 WR Kit
  • 36,4-megapiksline täiskaader CMOS sensor
  • 5-suunaline keresisene stabilisaator
  • Sensori tundlikkus kuni ISO 204 800
  • 25 rist-tüüpi punktiga teravustamissensor
  • Integreeritud WiFi, GPS ning Astrotracer
smc Pentax DA* 60-250mm f/4.0 ED (IF) SDM objektiiv
  • 60–250 mm telesuumobjektiiv
  • Läbiva f/4.0 maksimaalse avaga
  • DA* seeria esmaklassilise optilise kvaliteediga
  • Kiire ja vaikse SDM teravustamismootoriga
  • Pentax poolkaader peegelkaameratele
1499€
HD Pentax DA 40mm f/2.8 Limited objektiiv, must
  • 40 mm normaalobjektiiv
  • Legendaarsest Pentax Limited seeriast
  • Mitmekihiline HD vääristus
  • Quick-shift teravustamissüsteemiga
  • Pentax K bajonetiga kaameratele
399€449€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast