Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

NASA tõi meieni uusversiooni maailma vaadatuimast fotost

nasa

Kui NASA 43 aastat tagasi Apollo 17 pardalt meie koduplaneedist pildistatud foto avaldas, sai see üheks maailma levinuimaks fotoks. Blue Marble (sinine marmor) nimeliseks ristitud foto on saanud nüüd uusversiooni. NASA avaldatud foto on tehtud miljoni kilomeetri kauguselt. Võrdluseks, et Apollo 17 oli Maast “vaid” 45000 kilomeetri kaugusel.

Kaamera, mis on satelliidi DSCOVR peal, näitab tegelikult seda, milline Maa oli viis sekundit tagasi, sest nii kaua jõuab valgus Maalt satelliidini. Kaamera enda nimi on Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), millel on nelja megapiksline CCD sensor ning teleskoopobjektiiv vaatenurgaga 0,61 kraadi. Sensor ise on must-valge ning sellel on kümme erinevat filtrit, mida saab liigutada vastavalt soovitud lainepikkusele.

Satelliit ise asub kogu aeg Päikese ning Maa vahel kindlustamaks, et see näeb alati seda poolt Maast, mis on päikese poolt valgustatud. Põhieesmärgiks on satelliidiga jälgida päikesetorme ning kui kõik süsteemid on korralikult tööle saadud, hakkab satelliidil olev kaamera pildistama Maad iga kahe tunni tagant.

Pilt ilmus algselt Instagramis ning sai esimese paari tunniga juba üle 160 000 meeldimise.

Our 'EPIC' camera on @NOAA's Deep Space Climate Observatory satellite, gave us this new view of the entire sunlit side of Earth from one million miles away. This color image of Earth was taken by NASA’s Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC), a four megapixel CCD camera and telescope. The image was generated by combining three separate images to create a photographic-quality image. The camera takes a series of 10 images using different narrowband filters — from ultraviolet to near infrared — to produce a variety of science products. The red, green and blue channel images are used in these color images. The image was taken July 6, 2015, showing North and Central America. The central turquoise areas are shallow seas around the Caribbean islands. This Earth image shows the effects of sunlight scattered by air molecules, giving the image a characteristic bluish tint. The EPIC team is working to remove this atmospheric effect from subsequent images. Once the instrument begins regular data acquisition, EPIC will provide a daily series of Earth images allowing for the first time study of daily variations over the entire globe. In celebration, we're taking over @WhiteHouse on Instagram for @NASA's & @NOAA's leaders to share some of their favorite views of Earth from space. See these views of our home planet on @WhiteHouse. Image credit: NASA #EarthRightNow #Earth #DSCOVR @NOAA #NASA #Space #BlueMarble #ActOnClimate

A photo posted by NASA (@nasa) on

See pole siiski ainus fotoalane saavutus kosmoses, mis viimasel kuul juhtunud on. Kui seni polnud inimkonnal suurt ettekujutust, milline võiks planeet Pluto (vahepeal ka pole planeet), siis nüüd on ka sellest tehtud kõvasti parema kvaliteediga foto kui varasemad. Pärast üheksa aastat ning kolm miljardit kilomeetrit kestnud teekonda jõudis New Horizons kosmosesond Plutoni ja saatis meile uued fotod sellest väiksest planeedist. Foto on tehtud umbes 766 000 kilomeetri kauguselt.

New Horizon peal on kaks kaamerat: must-valge Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) CCD sensoriga tegemaks telefotosid resolutsiooniga 1024×1024 pikslit ning värviline Ralph teleskoop. Ralphiga tehtud fotodelt saab võtta värvi, et LORRI poolt tehtud fotod saaksid värviliseks.

Allikas: petapixel.com

 

(958)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga