Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Miks inimene pildistab?

Tekst ja fotod: Tõnu Ling

Kord juhtusin nägema pilte Põhja-Hispaania Altamira koobaste seintelt, kuhu kunstilembene koopainimene olid maalinud piisoneid ja muid jahiloomi. Hästi tehtud! Kuid mis pani teda joonistama? Ebausk? Rituaal? Soov saagi tabamist läbi mängida? Kes seda täpselt teab, kuid ilmselt oli jahilooma kohtamine ja kinnipüüdmine koopaelaniku päeva, nädala või isegi kuu sündmus. Ja see oli tore ja pidulik – see tähendas elu. Kõik said süüa. Seda võiks jäädvustada, et nälja ajal oleks meeles, et ühel päeval saab jälle süüa. Et oleks kas või pildist võtta jõudu, et vastu pidada kuni järgmise õnneliku jahini.

Need kunstiteosed olid tehtud erinevate pigmentidega. Aastatuhandeid hiljem on meil hoopis teised maalitarbed. Viimasel ajal isegi digitaalsed. Kuna elu on kiire ning kaunilt joonistama õppimine võtab aega ja igaühel see ei õnnestugi, on tore, et saame kasutada elu tähtsate ning kaunite hetkede talletamiseks fotoaparaati – seadeldist, kus kirjutatakse sensorile või filmile valguse abil.

Fotograaf või emakeeli päevapiltnik (päev=valgus) võib olla dokumentalist. Olukorra jäädvustaja. Sündmuse ülestähendaja. Peaasi, et pildiotsijast midagi näha on, et saab objekti teravaks ning võib päästikule vajutada. Kompositsioon paigas, võib rahule jääda. Oluline pilt on tehtud ja asi korras, sest hetk on kordumatu.

fj_7-1

Looduse värvipaletil on teinekord hämmastavaid toone, mis kevadel talletatuna hiljem pikkadel
ja pimedatel sügisõhtutel südamesooja
pakuvad.

Teisest küljest võib pildistaja olla ka kunstnik, kelle värvipaletile pigistab päike värve oma tuubidest ning segab neid veega, taevaga või millega juhtub. Nüüd ei ole nii oluline, mis pildil täpselt on, vaid millist emotsiooni pilt kannab. Värvide kombinatsioon, mis teeb südame soojaks või paneb pea pööritama. Aga kui saadud pilt toob kõledal sügisõhtul kord läbielatud ilu meelde ja südamesse, on kunstnik valguse abil kirjutanud teose, mis võib anda jõudu siis, kui seda just on vaja. Nagu näiteks koopainimeselgi võis panna südame põksuma hästi joonistatud piison kõrgel koopalaes.

Kuna kevad on täies hoos, siis võtkem oma “pintslid-paletid” kaasa ja tõtakem välja valgust püüdma! Siis on, mida hiljem vaadata, imestada ja millega hinge kosutada.

(455)

Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga