Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Loodusfotograafi arvamus Tamron SP 150-600mm DI VC USD G2 profi teleobjektiivist

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_2

Võtsin Photopointi fototehnika rendist kaasa Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 DI VC USD G2 võimsa telesuumi ning vaatasin, milleks see riistapuu on võimeline. Enamasti võrdlen ja toon paralleele enda Nikkor AF-S 200-500mm f/5.6 objektiiviga.

Esimene asi, mis kohe karbist välja tõstes muljet avaldas oli objektiivi kaal. Tegu on ikkagi suure loodus- ja spordiobjektiiviga, mille puhul on väike kaal – 2 kilo ja 10 grammi – üsnagi meeldiv üllatus. Võrreldes minu Nikkor 200-500mm-ga on tegu ikka udusulega.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_3

Teiseks torkas silma igati esinduslik disain. Juba ainuüksi peale vaadates saab aru, et tegemist on professionaalse ja kvaliteetse kraamiga. Tamron on oma G2 põlvkonna objektiividele lisanud ka tolmu- ning niiskuskindluse – seega võid rahulikult metsas kolada või näiteks rallit pildistada ilma, et peaksid muretsema oma kallikese tervise pärast.

Teleobjektiivil võib olla super pildikvaliteet, ilmastikukindlus, tipptasemel stabilisaator, aga kui autofookus osutub praagiks, siis on kogu ülejäänud vaev asjata. Siinkohal peab paika ütlus, et isegi üks tilk tõrva rikub meepoti. Tamron 150-600 G2 puhul ei pidanud ma pettuma – autofookus oli tasemel! Kohati tegi isegi minu Nikkorile silmad ette ja seda eriti just jälgiva autofookuse osas.

Kusagil kõrgel taevas lendas pisike lind ja Tamron suutis selle kinni püüda ning kogu lennu vältel fookuses hoida, aga Nikkoril õnnestus see vaid ühel korral kolmest. AF ei jäänud ka “saagima”, vaid niipea kui oli objekti leidnud, siis lukustas fookuse ära. Nii et autofookuse eest võib Tamron endale ühe pika pai teha.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_4

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_5

Teravust sellel objektiivil jagub. Seda põdrapilti pidin crop’ima, aga nagu näha, siis kvaliteedis ma ei kaotanud. Tamron reklaamib, et G2 põlvkonna objektiividel on objektiivis LD elemendid, mis ellimineerivad kromaatilise aberratsiooni täielikult. Ja jutt jumala õige – mina ei tuvastanud seda mitte ühelgi pildil.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_7

Objektiivil on 3 stabilisaatori funktsiooni – kaks neist on kombinatsioonid pildiotsija ja sensorile jõudva pildi stabiliseerimisest ning viimane on kaasavedamise jaoks. Enamuse aja kasutasin ise standard mode’i (mode 1) ja võib öelda, et see töötas hästi.

Hämaras 600mm-ga metskitse pildistades oli säriajaks 1/40 sek ning statiivi kasutamata õnnestus mul nende seadistustega täitsa viisakas pilt välja vormida. Seega võib stabilisaatoriga rahule jääda.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_6

Ja nüüd selle objektiivi kõige suuremast miinusest – avast, 600mm peal f/6.3. Alguses mõtlesin, et kui suur vahe minu Nikkor f/5.6-ga ikka olla saab, aga tuli välja et oli küll. Päevastes tingimustes on tegu peaaegu identsete objektiividega, siis ei jää kumbki hätta. Kuid kui läheb hämaraks, siis mängib see üks ava stopp ikka suurt rolli ja ega siis ei jäägi muud üle, kui tõsta natuke ISO – loomulikult juhul, kui kaamera seda kannatab.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_8

Tamron on objektiivile lisanud ühe väga mugava võimaluse – suumiluku. Võiks öelda, et seda on isegi topelt. Suumirõngast endast eemale lükates võid lukustada suumi ükskõik, millise fookuskauguse peal – sellist võimalust pole varasemalt objektiividel kohanud.

Teiseks on olemas ka n.ö transportimise suumilukk – üks pisike nupuke, millega on võimalik objektiiv lukustada 150 mm peal. Väga mugav kasutada, peale pildistamist kerge nõks – objektiiv lukku – ning võin olla kindel, et objektiiv transportimise ajal seiklema ei hakka.

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_9

Kokkuvõtteks võin kinnitada, et tegemist on tõepoolest mugava ning kvaliteetse, kuid loodusfotograafi silmis siiski üsna pimeda objektiiviga. Annaksin 5-palli süsteemis hindeks tugeva 4. Ei, see ei tähenda, et ta oleks halb. Ma jäin ta sooritusega vägagi rahule, sest tegemist on tõesti hea tehnikaga! Päevavalguses ja tavatingimustes – no super!

Lihtsalt kui minna pisiasjade võrdluseni, siis ütleks, et kuna üsna kinnise avaga objektiiv, siis hämaras pildistamiseks valiks pigem mõne teise. Tavakasutajale piisava valgusega kohas motokrossi või jalgpallimängu pildistamiseks ideaalne teleobjektiiv!

tamron-sp-150-600-g2-martin-photopoint_10

 


Martini tööde ja tegemiste saad tutvuda ning ennast kursis hoida tema Instagrami lehel või Facebookis.

 

Uuri lisaks:

(1366)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 DI VC USD G2 objektiiv Nikonile
  • 150–600 mm telesuumobjektiiv
  • Flex Zoom Lock mehhanism
  • Kiire ning vaikne USD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator, kuni 4,5 stoppi
  • Nikon F bajonetiga kaameratele
1099€1549€
Tamron SP 150-600mm f/5.0-6.3 DI VC USD G2 objektiiv Canonile
  • 150–600 mm telesuumobjektiiv
  • Flex Zoom Lock mehhanism
  • Kiire ning vaikne USD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator, kuni 4,5 stoppi
  • Canoni pool- ja täiskaader peegelkaameratele

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast