Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Kasulikud vidinad 41: Big välguhajuti komplekt “Dome set”

Väliste välklampide jaoks on erinevad tootjad valmistanud kohutavalt palju igasuguseid erinevaid hajuteid. Kõigi nende eesmärgiks on muuta välklambist voogavat valgust pehmemaks nii et portree või muu hämaramas valguses pildistatud foto jääks ilusam.

Kasulike vidinate rubriigis oleme enne vaadanud lähemalt ühte  lihtsat vannimütsitaolist hajutit ning pisikest softbox`i. Täna vaatame midagi pisut tõsisemat. Fookuses on “BIG Dome set 20.32€

Lihtsas eesti keeles öeldes on see lambikupli taoline kopsik, millele saab otsa pista erinevaid latakaid. Ärevamatele välgutajatele on selline kontseptsioon kindlasti väga tuttav. Täpselt nii – Photopointis on lisaks BIG versioonile müügil ka maailmakuulsa Gary Fong`i vaat et identne komplekt “Ligtsphere Basic 131.15€” (loe põhjalikku ülevaadet digitestist). See maksab ei vähem ega rohkem kui 129€. Käesolevas postituses vaadeldava BIG`i klooni . Vaatame siis, kas nii odav hind end ka koostekvaliteedis ja reaalsel pildistamisel tunda annab:

Big välguhajuti on välja loositud. Numbrigeneraator Random.org viskas täna ette numbri “10″. See tähendab, et
tänase vidina saab enesele Jaanus Alliksoo, kes saab nüüd lisaks välklambi reflektorkaardile ka sellise
hajutikopsikuga pilti teha proovida. Võtame Jaanusega ühendust. Aitäh kõigile, kes oma mõtted kirja panid :)

Pakend on väga lihtne, nagu ikka BIG`i tooteseeriasse kuuluvatel vidinatel. Kopsik koos kolme kaanega on lükatud eraldi kilekottide sisse, juurde on pandud ka lihtne inglisekeelne kasutusjuhend, mis kirjeldab lühidalt erinevate kaante kasutamiskorda

Komplekt koosneb neljast osast: kopsikukujuline välklambi külge kinnituv hajuti ning kolm lisa –  hõbedane, oranž ja valge.

Hajuti ise ei ole valmistatud plastikust, nagu visuaalsel vaatlusel arvata võiks. Tegemist on tugevama kummitaolise materjaliga, mis üsna hästi painduma annab. Kinnituse juurest muutub materjal aga oluliselt tugevamaks. Väga korralik kopsik.

Hajuti kinnitatakse välklambi külge takjapaelaga. Siin tuleb ilmsiks üks puudus võrreldes eelpool lingitud Gary Fongi komplektiga. See kinnitusrihm ei ole üldse mitte kummeeritud ning seega kipub välklambi otsa kinnitatud hajuti sealt maha libisema. Seda viga saab aga parandada. Osavam fotohuviline leiab kusagilt riba kummi ning täiustab sellega kinnitusrihma.

Päris täpselt ei saanudki aru, et kas välklambi pea peaks ideaalis mahtuma sellest kopsiku avausest veidi sisspoole? Selline tunne jäi küll, sest sel juhul istuks välklamp kopsiku peal pisut kindlamalt. Hajuti avaus – 5,4 x 4 cm – on väiksemategi väliste välklampide jaoks liiga väike. Igatahes ei ole kinnitus just selle hajuti kõige tugevamaks omaduseks.

Kõik kolm taldrikut kinnitatakse hajuti külge lihtsalt peale surudes.

Läikiva ja hõbedase pinnaga taldrik toimib reflektorina. Taldriku tagaküljel on näha lisaks veel ühte kaare kujulist detaili – see peegeldab osa valgust üles, kust see hajutikopsiku läbinuna ümbritsevat ruumi valgustama pääseb.

 

Valge taldrik on vast kõige kasutatavam. See toimib lihtsalt valgust hajutava abivahendina. Kusjuures sellise süsteemi plussiks on fakt, et lisaks eest tulevale valgusele hajub välguvalgus ruumi ka kopsiku poolläbipaistvate külgede pealt. Oranž kate annab fotole sooja tooni. Päevavalges “Flash” värvustasakaaluga pildistatud foto näeb välja nagu valgustaks stseeni loojuv päike.

 

Kui sind huvitab, et kuidas siis sellist hajutit kasutades pildid ka välja tulevad, siis näed seda siinsamas all. Hajutitootjate promovõrdluspiltidel näidatakse tihti lausa drastilisi erinevusi. Tegelikult ükski selline hajuti reeglina siiski varje modelli selja tagant päris ära ei kõrvalda. Pisut siiski. Samuti muudab hajuti kasutamine tagasipeegeldumise pisut pehmemaks. Aitäh Kristelile, kes arvete vorpimise vahepeal ka pisikeseks fotosessiooniks aega leidis.
Palja välklambiga. 1/125 sek, f/3,5, ISO 200 Hajutiga – valge kate. 1/125 sek, f/3,5, ISO 200. Välklambi särikompensatsioon: +1 EV

 

Hajutiga – hõbedane kate. 1/125 sek, f/3,5, ISO 200 Hajutiga – oranž kate. 1/125 sek, f/3,5, ISO 200. Välklambi särikompensatsioon: +1,5 EV

Selline välguhajuti komplekt on kahtlemata tõhusam, kui lihtne välklambi otsa tõmmatav vannimüts või softbox. Samas on sellel ka mõned puudused – ilma kinnitusrihma kummiga katmata kipub see välklambi intensiivsema liigutamise käigus ära tulema ning samuti võtab see fotokotis palju ruumi (erinevalt näiteks Lumiquesti kokkuklapitatavatest hajutitest). BIG`i komplekti teeb atraktiivseks selle soodne hind võrreldes pea samasuguse Gary Fong`i hajutikomplektiga 131.15€. Kui sind see huvitama hakkas, siis võta kaamera ja välk kaasa, mine Photopointi poodija proovi järele.

(616)

Artiklis kirjeldatud tooted:
BIG Dome set välklambile 423206 Plastikust kuppel kolme vahetatava tarvikuga
Gary Fong Lightsphere Basic Kit LSU-BASIC Komplekti sisu: Lightsphere Universal Cloud, Inverted Dome, AmberDome ja ChromeDome

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast