'; Karbist välja: Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD telesuum-objektiiv

Tamronil on kombeks aeg-ajalt toota objektiive, mis eristuvad täielikult saadaval olevatest mudelitest ning pakuvad suumivahemikku, mida me ei ole varem osanud soovida või isegi ette kujutada.

Sinna kategooriasse lisandus Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD, mis meenutab küll 70-300mm vahemikuga objektiivi, kuid samas pakub tunduvalt laiemat minimaalset fookuskaugust.

Esimesed eksemplarid on ka omadega jõudnud Photopointi pealattu, kus ma sain ühe nendest karbist välja võtta ja oma kätega katsuda ja proovida. Selles postituses räägin objektiivi omadustest, funktsioonidest ja vahel sekkun ka enda arvamustega. Hüppame otse asja juurde!

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD — esmamuljed

Selle objektiivi nime lugedes olin valmis karbist leidma raskema võitu, umbes ühe kilolise “toru” — arvestades, et tegu on 6-kordse optilise suumiga telesuum-objektiiviga, mis on vähemalt hetkel disainitud Sony täiskaader hübriidkaameratele.

Minu üllatuseks ei vastanud mu ootused sugugi reaalsusele, sest Tamron 50-300mm VC VXD kaalub tegelikkuses ligi poole vähem ehk kõigest 665 grammi.

Kõige laiema fookuskauguse juures on objektiivi pikkus 15 cm, mis annab Sulle küllaltki palju ruumi, et seda oma vasaku käega toetada. Kuigi, tänu objektiivi kergekaalulisusele ei ole see liialt raske eespoolt niikuinii ehk koos kaameraga käsitledes on komplekt üpris tasakaalukas.

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Tänu objektiivi erakordselt laiale fookuskaugusele tekib Sul märgatavalt rohkem võimalusi nii foto- kui videograafias, sest kui varasemalt said seda tüüpi objektiiviga alustada 70mm fookuskauguselt, siis selle Tamron objektiiviga on minimaalne vaateväli 40% laiem.

Rääkimata veel sellest, et 50mm on üks kõige populaarsem ja mitmekülgsem fookuskaugus, mis annab kaadrile naturaalse välimuse ning sobib ühel või teisel moel iga situatsiooni jaoks.

Kujutan ette, et sellest objektiivist võiks saada “go-to” valik näiteks autofotograafidele, kes tihti lainurgaga ei pildista ja suuri avasid ei kasuta. Kuigi f/4.5-6.3 laseb kordades vähem valgust sensorile, siis omakorda jätab see ka suurema osa kaadrist teravaks — täpselt seda, mida sõidukite pildistamisel vaja oleks.

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Tamron Lens Utility tarkvara

Sarnaselt enamus teistele tänapäevastele Tamron objektiividele, siis on ka sellel telesuumil omajagu funktsioone, millest enamikule pääsed ligi tänu USB-C pesale, mis paikneb bajoneti lähedal.

Torka üks kaabli pool Tamroni objektiivi ja teine pool arvutisse või Android telefoni, lae sinna “Tamron Lens Utility” tarkvara ja oledki valmis konfigureerima oma objektiivi funktsioone ning seadeid.

Tamron Lens Utility tarkvara on ülilihtsa üles ehitusega ja funktsioonide seadistamiseks/muutmiseks pole ma kunagi eriti palju vaeva pidanud nägema. Kõige enam olen muutnud objektiivide fookusrõngast, et saaksin manuaalselt teravustades lineaarse fookuse.

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Arvestades, et teiste tootjate objektiivide puhul oled Sa seadete muutmiseks piiratud kasutama, kas ainult kaamerasisest menüüd või USB-dokki, siis Tamronilt on väga värskendav näha sisse ehitatud USB-C pesa ja allalaetavat tarkvara, mis ei lähe Sulle sentigi maksma.

Olen seda ka varasemalt öelnud, kuid igaks juhuks kordan, et selle pesa olemasolul ei kao objektiivilt ära ilmastikukindlus. Kui peaksid kahtlema selles, siis mõtle nutitelefoni peale — ka sellel on täiesti “paljas” laadimispesa, kuid ometigi on telefonid tihtipeale veekindlad.

Ilmastikukindlus on just see teema, milles Tamron särab, sest peaaegu igasse kohta, kuhu on võimalik tihend panna, sinna on nad selle ka pannud. Seega niiskusel ja tolmul on väga keeruline objektiivi sisse pääseda.

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Teravustamise poolest kasutab Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 kõige värskemat VXD (Voice-coil eXtreme-torque Drive) lineaarset mootorit, mis käib käsikäes Sony autofookus funktsioonidega, s.h. Eye AF ehk silmtuvastus.

Kuigi telesuum-objektiivid ei ole reeglina eriti head lähivõtete jaoks, siis Tamron on maagilisel kombel suutnud 50-300mm f/4.5-6.3 objektiivi panna teravustama alates 22 cm laiast otsast ja 90 cm tele otsast.

Laiast otsast saavutad ka maksimaalse 0,5-kordse suurenduse (1:2) ehk tootefotograafia otstarbeks võiks jällegi antud Tamroni objektiiv ideaalselt sobida.

Tooteid pildistades, ma usun, et Sa ei tunneks samamoodi puudust valgusjõulisemast avast, sest seal tuleb kasutada enamus ajast niikuinii väiksemaid avasid — lähivõtetel on vaid väike osa kaadrist fookuses ehk kui kasutaksid f/2.8 või suuremat ava, oleks tulemusena Su kaadrist vaid väga kindel punkt fookuses ja ülejäänud osa udune.

Valgusvähestes olukordades tõttab veel appi VC ehk Vibration Reduction optiline pildistabilisaator, et kompenseerida aeglasemaid säriaegu.

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD

Veel üks selle objektiivi tugevusi, mida tasuks mainida on selle 67mm filtrikeere, mis on üks enimlevinumaid suuruseid nii Tamroni kui ka teiste brändide objektiividel.

Kui kavatsed selle objektiivi osta, siis tõenäoliselt jagab see oma filtrikeeret ka mõne Sinu teise objektiiviga — seega säästad korraliku summa erisuuruste filtrite pealt kokku :)

Lõpetuseks

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD paistab olevat suurepärane alternatiiv 70-200mm ja 70-300mm objektiividele. Paberil ei tundu küll 70mm ja 50mm vaheline erinevus eriti märkimisväärne, kuid reaalsuses tuleb see rohkem kasuks kui ilmselt arvatagi oskaks.

Olen peaaegu iga Tamroni objektiivi ülevaate lõpus öelnud, et artikli kirjutamise käigus tekkis ka endal isu see soetada. Sel korral pole midagi teistmoodi, sest autod ja tooted on hetkel peamised asjad, mida pildistan — ja see obje tuleks imehästi toime mõlemas žanris.

Kui see aeg jõuab kätte, kus ma hakkan endale telesuumi soetama, siis kavatsen tõsiselt kaaluda seda konkreetset mudelit. Kui aga Sinul on juba praegu seda tüüpi objektiivi vaja, siis ütlen nii palju, et Sind ootab ees üks vahva “toru”, millel on palju tugevusi ja kasutusvõimalusi.

 

Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD on müügil Photopointi esinduskauplustes ja veebis »

 


Kas teadsid, et iga Tamroni objektiivi ostul saad sellele taotleda 5-aastase tootjagarantii? Selleks tuleb Sul minna “Tamron Warranty” lehele ja objektiiv registreerida kahe kuu jooksul alates ostukuupäevast.

PS! Teeme vahetust — too enda enda vana fototehnika meile ja saad uue kaamera või objektiivi ostul isegi soodushinnast veel alla! Rohkem infot »

Kogu hübriidkaameratele mõeldud Tamron objektiivide valik (paljud neist on saadaval ka Photopointi rendis):

 

Tutvu lisaks: 10 nippi Tamronilt: kuidas pildistada paremaid reisifotosid?

Photopoint on Tamroni ametlik ja pikaajaline partner Eestis. Photopoint.ee ostujuhid – ammuta inspiratsiooni ja teadmisi.

(153)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Tamron 50-300mm f/4.5-6.3 Di III VC VXD objektiiv Sonyle
  • 50–300 mm telesuumobjektiiv
  • Maksimaalne f/4.5–6.3 ava
  • Kiire ja täpne VXD teravustamismootor
  • Võimekas Tamron VC pildistabilisaator
  • Sony E bajonetiga hübriidkaameratele
919€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast