Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: suure sensoriga väike kompaktkaamera – Ricoh GR

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--23

Kui täna karbist välja võetav kaamera oleks kaunistatud Nikoni või Canoni logoga, oleks Photopointi kauplused sellest juba tühjaks ostetud. See on julge avaldus, aga ma ei saa kirjutada midagi vähemat, sest ma olen selle kaameraga pildistanud. Esimesed Ricoh GR kompaktkaamerad jõudsid Photopointi eile.

Ricoh GR 608.98€ on taskumõõtu kompaktkaamera, mis ei erine  visuaalselt ja esmapilgul kuigi palju neist kõigist teistest seebikarbiks tituleeritud kompaktkaameratest. Tegelikult on Ricoh GR väga eriline kaamera. Selle pisikese korpuse sees on nimelt täpselt sama suur sensor, nagu enamikel peegelkaameratel. See tähendab, et Ricoh GR – hoolimata pisikesest olemusest – teeb täpselt sama ilusaid pilte, nagu suured, APS-C sensoriga peegelkaamerad. Suure sensori ees on fikseeritud fookuskaugusega objektiiv. Suumida selle kaameraga seega võimalik ei ole. See-eest on objektiiv aga suure, f/2.8 avaga (paremad pildid hämaramas) ning kompaktsete suumobjektiividega võrreldes teravama joonisega. Veel tuleb Ricoh GR kaamerat iseloomustades esile tuua selle seadistusvõimalused, mis on vaat et paindlikumad kui algtaseme peegelkaameratel. Sellest aga juba allpool lähemalt.

Selliseid suure sensori, hea pildikvaliteedi, kere-küljes-kinni objektiivi ja taskusõbraliku korpusega kompaktkaameraid pole turul üldse palju. Ricoh GR konkurentidena võib nimetada vaid kolme kaamerat: Sigma DP3 Merill, Fujifilm X100S 609.49€ ja Nikon Coolpix A. Ricoh GR oma 699€ hinnasildiga on neist peajagu soodsam ning (kui välja arvata Fujifilm X100S pildiotsija) ei jää ka funktsionaalsuse poolest alla. Vaatame lähemalt:

“Karbist Välja” rubriigis vaatleme uute toodete välimust ja heidame põgusalt valgust nende funktsionaalsusele. Need pildilood on kirjutatud esmaste kogemuste ja muljete põhjal ning ei sisalda endas reeglina seadmega filmitud, pildistatud või muul moel toodetud testmaterjali. Põhjalikumad tehnikaülevaated leiad veebilehelt www.digitest.ee.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--1 ricoh-gr-digikaamera-photopoint--2
ricoh-gr-digikaamera-photopoint--3 ricoh-gr-digikaamera-photopoint--4

Ricoh GR olulisemad tehnilised andmed

  • 16.2MP APS-C mõõdus CMOS sensor. Sarnaselt Nikon Coolpix A kaamerale ei ole sensori ees madalpääsfiltrit.
  • 18,5 mm fookuskaugusega (28mm ekvivalent)  F2.8 objektiiv
  • ISO 100 – 25600
  • 3.0″ diagonaaliga 1.2 m pikslit mahutav LCD – väga hea lahutusvõime (terav ja selge pilt)
  • Sarivõttekiirus kuni 4 kaadrit sekundis
  • 1080p filmirežiim 24, 25 või 30 kaadrit sekundis. Kahjuks ei saa seada filmirežiimis käsitsi säritust ega ka kompensatsiooni. Samuti ei ole pesa välise mikrofoni ühendamiseks.
  • 12-bit RAW failide salvestamine DNG formaadis
  • 10 MP äralõikerežiim (vaatenurgaga, mis on ekvivalentne 35 mm fookuskaugusele)
  • Sisseehitatud ND filter võimaldab vähendada sensorini jõudvat valgust 2 stopi võrra

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--5

Karbis on: põhjalikud kasutusjuhendid inglise, vene ja eesti keeles, Tarkvara CD (Silkypix Developer Studio 3.0), USB-kaabel, laadimisadapter ja selle pistik, liitiumaku, randmepael ja Ricoh GR digikaamera.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--9

Võrreldes peegel- ja hübriidkaameratega ei ole DB65 liitiumaku just kõige vastupidavam. Ühe laadimiskorraga saab sellega (CIPA standarditele vastava testi kohaselt) klõpsida 290 fotot. Samas on see parem tulemus kui lähimal konkurendil Nikon Coolpix A (230). Fujifilm Finepix X100S oma 330 fotoga ei rebi ka just kaugele ette ära. Igatahes on ärevamatel pildistajatel soovituslik hankida lisaaku ning ehk siis ka eraldi laadija, sest nagu allpool näeme, tuleb kaamera aku laadimise jaoks juhetpidi vooluvõrku ühendada.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--11

Ricoh GR on disainilt lihtne, puhas ja soliidne kaamera. Esmajoones on see valmistatud olema funktsionaalne. Vasakul pool asuv kummeeritud pinnaga käepide on just paraja suurusega , et sellest näppudega kinni haarata. Kui Ricohi kaameraid vaadelda, siis näeme, et ega see käepideme disain ei ole 2005. aastal esitletud Ricoh GR Digital kaamerast alates üldse muutunud. Milleks disainidagi ümber asja, mis hästi toimib?

Käepideme kummeeritud pealispind ulatub kaamera külje peale ning tahagi. Kummeeritud osa on mõnusalt pehme. Ülejäänud kaamera pind on õige valguse käes suureteralist liivapaberit meenutav, käega kaamerast haarates ei ole aparaadi pind libe ja ei jää selle peale ka koledaid näpujälgi.

magnesium_body

Ricoh GR tundub esmalt kätte võttes kergem, kui oleks võinud välimuse järgi arvata. Vaatamata üsna kergele kaalule ei tundu see aga nõrk – ei saagi tunduda, sest korpus on valmistatud ülenisti magneesiumsulamist.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--99 ricoh-gr-digikaamera-photopoint--8

Paremal pool on heebel välklambi avamiseks ning ümmargune nupp. Viimasel on kaks funktsiooni – kui seda kasutada päästikut poolenisti alla vajutades, toimib see teravussügavuse eelvaate nupuna. Kõigil muudel juhtudel aga saab sellele vajutades manada ekraanile digitaalsete efektide nimistu. Tegelikult on seda nuppu võimalik oma äranägemise järgi enda jaoks sobivaks muuta digitaalse efekti asemel selle alla midagi olulisemat seadistades. Kasvõi manuaalse teravustamise, mis sellisesse kohta peegelkaamerate eeskujul väga hästi sobib.

Vasakul pool kummeeritud pinna all on kaamera kaks ainumast ühenduspesa. Ülal USB/laadimispesa ning all HDMI.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--12

Kaamera peal on standardsed juhtorganid – sisse-väljalülitamisnupp, mis kaamera käivitudes roheliselt helendama lööb (helendamist on võimalik menüüst soovi korral välja lülitada), päästik ning lukustusnupuga varustatud programmiratas. Programmirattal näeme lisaks tavalistele särirežiimidele veel ka TAv režiimi, mis lubab pildistajal paika panna säriaja ja ava ning jätab ISO automaatika hooleks. Samuti on seal kolm “Custom” režiimi – nende seadistamisest kirjutan allpool lähemalt.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--16

Tagaküljel on peamiseks näppimisobjektiks ülaservas asuv nihik. Tõepoolest – see ei ole mitte valikuketas, vaid pigem juhthoob, mida saab paremale vasakule tõmmata ning alla vajutada. Selline hoob oli olemas juba 2005 aasta GR Digital kaameral ja see toimib tõeliselt hästi. paremale-vasakule tõmmates saab selle abil muuta säriaega. Sellele vajutades kargavad aga lahti viis kiirvalikut – siis saab paremale-vasakule liigutustega valida viie seast soovitud parameetri ja seda kas eesmise valikuketta või tagumiste üles-alla suunanuppudega muuta. See on ülimalt kiire, lihtne ja intuitiivne moodus olulisemate seadete tegemiseks.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--17 ricoh-gr-digikaamera-photopoint--18

Tagaküljel eristub teistest juhtnuppudest teravustamisrežiimide nihik, mille asendist sõltub nihiku keskmes oleva nupu funktsioon. Ülemises asendis toimib nupp säri või/ja teravustamislukuna, alumises asendis saab nupu peal näppu hoides sisse lülitada jätkuva teravustamise, et niiviisi liikuvaid objekte mõnusam pildistada oleks. Paremal nurgas olev +/- nupp toimib enamikes režiimides särikompensatsiooni määrajana ja on taasesitusrežiimis fotode suuremaks-väiksemaks muutja rollis.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--15 ricoh-gr-digikaamera-photopoint--19

Sisseehitatud välklambi töökauguseks on märgitud 0,2 – 3 m. Kaamera peal on aga ka välguking, kuhu saab kinnitada eraldi suurema välklambi TTL GF-1 või välise pildiotsija, mida on Ricohi valikus kaks erinevat – GV-1 ja GV-2.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--27

Mainisin ülal, et Ricoh GR on kergem kui arvata võiks. Tänu sellele on seda mugav kanda taskus, kuhu see oma õhukese korpuse poolest kenasti ära mahub. Tundub pisut kummalinegi, et tõsise APS-C sensoriga kaamerat niimoodi lihtsalt taskusse poetada saab.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--26

Ainuke juhtimiselement, mille suunas võiks kriitilisem olla, on eesmine valikuketas. Võrreldes teiste nuppude-ketastega tundub see sõrme all kuidagi odav, liigub nõrkade astmete kaupa ja ei ole väga mugav keerata.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--24

LCD-ekraan on kaamera hinnaklassile ja suunitlusele vastavalt väga korralik. 3.0″ diagonaaliga ning mahutab 1 200 000 pikslit. Ekraanil kuvatav pilt on selge ja terav – samamoodi ikoonid ja menüüd, mis oma pisikese loomu tõttu nii head ekraani vajavadki.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--25

Objektiivi ümbert saab eemaldada rõnga. Viimase asemel saab objektiivi ümber kinnitada sügava adapterrõnga, mille külge saab omakorda keerata ristkülikukujulise päikesevarjuki või konverterobjektiivi GW-3. Viimane muudab objektiivi vaatenurga märksa laiemaks, nii et see vastab 21 mm fookuskaugusele (35mm kaamerate ekvivalendina).

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--20

Paha-paha. Kaameraga tuleb kaasa laadimisadapter, mis nõuab, et kaamera oleks laadimise ajaks seina külge juhtmestatud. Varuaku olemasolu korral ei saa seega ühte akut laadima panna sellel ajal kui teise akuga pildistada vaja on. Ricoh pakub muidugi ka sellist adapterit kuhu aku sisse pista saab. Sellise kaamera puhul võiks aga säärane tarvik kohe komplektis olla.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--100

Ekraanile saab lisaks ülal nähtavale infole kuvada ka Live histogrammi ning kadreerimisjooned. Pange tähele, et digitaalne lood ei näita mitte ainult horisontaalset vaid ka vertikaalset kaldenurka. Kaamerat portrait asendisse keerates vahetab lood oma asukohta ja näitab ka kaldenurki vastavas suunas.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--101-kiirmenyy

Tagaküljel ülal olevale nihiknupule vajutades avaneb 5 kiirvalikut, mida siis sellesama nupu paremale-vasakule tõmbamisega aktiveerida saab. Aktiveeritud valikut saab muuta eesmise valikuketta või tagumise suure ringnupu üles-alla suundadega.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--106

Ricoh GR kaamera juures on oluliseks see, et selle juhtimist saab oma käe järgi väga paindlikult seadistada. Sellesama nihiknupu alt avanevat kiirmenüüd saab muuta nõnda, et selles oleksid täpselt sinu jaoks vajalikud viis valikut.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--114 ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--115

Teine näide paindlikust seadistamisest. Tavaliselt on kaameratel ette antud paar-kolm kindlat aegvõtte valikut. Siin aga saab kasutaja ise seadistada kui mitme sekundi pärast peaks kaamera pilti tegema ja veel ka selle, et kui mitu korda sellist pilditegemist automaatselt korratakse. Siin paika pandud režiimi leiab seejärel tagaküljel allosas asuva aegvõtte nupu alt.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--109-custom-reziimid

Programmirattal nägime MY1, MY2 ja MY3 režiime. Nende alla saab kasutaja salvestada hetkel käigus olevaid kaamera seadeid – nii on teinekord lihtne programmiratast vastavasse asendisse keerates täpselt needsamad seadistused taas kaamerale ette manada. Ricohi custom-režiimide seadistamine on aga loodud targemaks, kui tavaliselt. Lisaks kolmele programmiratta pealt valitavale “MY” seadistusele saab kaamera mällu “My Settings Box” veel talletada 6 lisaseadistust. Neid seadistusi saab siis vajalikul hetkel suunata kolme põhirežiimi alla.

Veelgi enam – kord salvestatud MY-režiimide seadeid saab tagantjärele muuta. Selleks tuleb menüüst valida “Edit My Settings”, seejärel tuleb valida režiimide valikust muudetav režiim ning siis reastatakse ekraanile selle režiimi alla salvestatud kaamera seaded, mida siis ükshaaval muuta saab. See on võimalus, mida ilmselt paljud Ricoh GR omanikud väga tihti ei kasuta. Samas näitab see aga kujukalt Ricoh GR olemust väga paindlikult seadistatava kaamerana. Selliselt on Ricoh GR sobilik just tõsisemale fotograafile.

ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--126 ricoh-gr-digikaamera--interface-photopoint--127

Muidugi saab pildistaja oma äranägemist mööda seadistada ka seda, kuidas ja millal kaamera JPG fotodele müravähendust tegema peaks.

Nagu ülalolevast näha, on menüükirjeid üsna palju. Positiivne on aga selle juures asjaolu, et kirjed on üsna väikse tekstiga ja need on reastatud ekraanile väga selgelt. See tähendab, et visuaalselt on menüüdes väga lihtne orienteeruda. Mugavust menüüvalikute tegemisel lisab veel seesama tagaküljel asuv nihiknuppp, millega saab erinevaid seadeid kiirelt valida.

ricoh-gr-digikaamera-photopoint--21

Just funktsionaalsus, pildikvaliteet ja käsitsemismugavus ning võrreldes konkurentidega ka soodne hind on Ricoh GR kolm põhilist karakteristikut, mis selle aparaadi nii algaja kui ka edasijõudnud fotohuvilise jaoks väga ahvatlevaks teevad. Ricoh GR on kaamera, mida peab ise oma kätega katsuma ja proovima, et mõista selle fenomeni. See on peegelkaamera kvaliteediga pilte välja pritsiv fotoaparaat, millega on lihtne pildistada ja mida on lihtne kaasas kanda.

 

(1204)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Ricoh GR 16,2 megapiksliga APS-C CMOS sensor, f/2.8 objektiiv, RAW, 3" LCD 1,23 milj. punktiga, ISO kuni 25600, 1080p/30fps video, HDMI, RAW töötlus, pildiefektid
Fujifilm X100s, hõbedane 16,3 megapiksliga APS-C mõõdus CMOS sensor, Fujinon f/2 avaga fiksobjektiiv (35mm ekvivalendina 35mm), hübriid-pildiotsija, EXR II protsessor, FullHD video, HDMI, 2,8" LCD, RAW failivorming

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast