Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Sony HX10V digikaamera

Snäpi pildipangas maikuus toimuva kevadeteemalise fotokonkursi teise koha auhind on nüüd jõudnud ka Photopointi poodidesse. Auhinna nimeks on Sony DSV-HX10V 354.82€. See on supersuumkaamera, mis kuulub koos HX20V 425.98€ aparaadiga Sony 2012. aasta digikompaktide absoluutsesse tippu. Ma aimasin küll, et see kaamera võib hea olla – sellegipoolest suutis HX10V mind üllatada. Seda isegi sellisel määral, et ma hakkasin kahtlema, kas Canoni SX260 HS 354.82€ ikka on kõige parem kompaktne manuaalrežiimiga supersuumkaamera. Vaatame lähemalt:

Kui Photopointi veebipoes Sony kompaktkaameraid üksteisega võrrelda, näeme, et HX10V kaamerale on väga sarnane HX20v kaamera. Viimasel on meie karbist välja võetava aparaadiga võrreldes pisut võimsam suum ning videorežiimis on vähem valikuid. Muidu täpselt samade tehniliste näitajatega nagu HX10V. Lisaks on olemas ka HX30V kaamera, mis on identne HX20V kaameraga kuid lisab viimasele WiFi ühenduse.

Sony`le omaselt moodustab kaasa pandud lektüüri kaal kogukaalust poole.

Sony HX10V olulisemad tehnilised näitajad

  • 18.2 MP Exmor R CMOS sensor
  • F3.3-5.9, 16X optilise suumiga Sony G objektiiv, 24 – 384 mm ekvivalent
  • Optiline kolmesuunaliselt toimiv värinastabilisaator, digitaalne värinastabilisaator filmirežiimis
  • Kiire autofookus (on tõesti)
  • 3.0″ LCD, väga hea lahutusvõimega 921 600 px
  • Sisseehitatud GPS
  • 10 kaadrit sekundis sarivõte
  • Manuaalrežiim, HDR, Handheld Twilight, Anti Motion Blur ja 3D režiimid, üheksa digifiltrit
  • Intelligent Sweep Panorama režiim
  • Full HD video 1920 x 1080 / 60p
  • 105MB sisemälu
  • 320 säritust ühe laadimisega
  • HDMI väljund
  • Valmistatud “SoRPlas” materjalist (Sony taaskäideldud plastik)

Karbis on: Sony DSC-HX10V digikaamera, laadimisadapter, liitiumaku, randmepael, USB-kaabel, toitekaabel ning kasutusjuhendid.

Kaamera disain on tõsine ja argipäevane. Mitte midagi ülepakutult uhket selle juures ei ole – samas on vähesed detailid hoolikalt viimistletud ning loovad üldmulje kvaliteetsest kaamerast – mida HX10V kahtlemata ka on.

Tagaküljel olevad nupud võiksid ehk olla pisut suuremad. Tänuväärse lisana on Sony tagaküljele kleepinud kummist padjandi pöidla jaoks.

Nagu üleval mainitud, on see kaamera valmistatud plastikust. Ometi ei kuulu HX10V kergete kompaktkaamerate kilda – seda ilmselgelt tänu kere sisse pakitud massiivsele suumobjektiivile.

Kaamera peale on tänuväärselt mahutatud programmiratas, päästik koos suumirõngaga, sisse-väljalülitamise nupp ja augukesed, mille taga on stereomikrofon.

Vasakul pool oleva luugi taga on…

…HDMI pesa.

Palju kasutust leidev micro USB pesa on paigutatud kaamera alla, kus see ei ole kaitstud mitte ühegi kattega. Hea lihtne ligipääs küll, aga mis saab siis, kui sinna pesa põhja mõned liivaterad ronima peaks? Ka laadimine käib ju sellesama pesa kaudu.

Aku kestvuseks märgitakse 340 võtet ühe laadimiskorraga. See on kompaktkaamera kohta väga hea tulemus.

Objektiivi läätsede roheline värvus tuleneb selle klaaspindadele kantud vääristustest.

Objektiiv kõige laiemas asendis…

…ning maksimaalselt välja suumituna.

Sony üheks oluliseks trumbiks oma konkurentide ees on kõiksugused digitaalsed lisad ja režiimid. Minu hinnangul on Sony kaameratel kõige parem panoraampiltide pildistamise režiim. Panoraame saab ka HX10V kaameraga pildistada – nii 2D kui ka 3D režiimis. Selliseid 3D pilte saab vaadata muidugi ainult Sony 3D telerites.

Aga on ka päris uus automaatprogramm (programmirattal tähistatud oranži ikooniga), mis pildistab kaks fotot ning seejärel paneb nendest kahest kokku ühe, väiksema müra ja teravama joonisega foto. Ning see režiim töötab tõesti hästi. Ainsaks miinuseks on muidugi see, et pärast igat fotot läheb kaameral piltide kokkupanekuks paar sekundit aega.

Neljasuunaline valikunupp toimib ka rattana. Ilmselt on see maitse asi, kuid pean ära mainima, et mulle ei meeldi, et see ratas käitub lodeva ja lõdvana nii vajutades kui ka keereldes.

Suureks plussiks selle kaamera juures on ergonoomilisus. Nii palju, kui kompaktkaamera juures selles rääkida saab. Käepide on – erinevalt näiteks Canoni SX-seeriast – olemas ning see on kaetud mõnusa kummist kattega.

Välklamp on kerest välja kargav.

Tugeva ja usaldusväärse konstruktsiooniga ning valgustab kuni 5,3 m kaugusele.

Laadimissüsteem on Sonyl teiste tootjate omast erinev. Akut ei võeta kaamerast laadimiseks välja – selle asemel on vaja kahte kaablit ning adapterit ning digikaamera ühendatakse nende abil laadimiseks vooluvõrku.

Üks paremaid HX10V omadusi on väga hea lahutusvõimega LCD-ekraan aparaadi tagaküljel. Sellelt paistavad fotod tõeliselt ilusad – asi, millega peab ettevaatlik olema, kuna suurelt arvutiekraanilt ei pruugi nad enam nii teravad paista. Sonyle omaselt on pildistatud fotod väga värviküllased ning tundub, et ekraan võimendab seda värviküllasust veelgi. Pisut võõras, kuid tavakasutaja silmale näevad pildistatud fotod selliselt ilmselt veelgi kenamad välja.

Kompaktkaameratel ei kohta just tihti jälgivat autofookust. See on selline teravustamisrežiim, mis lukustab teravuse kaadris liikuvale objektile ning hoiab selle terava. Nii saab pildistada näiteks püsimatuid lapsi või loomi jne. Tracing Focus aktiveerimiseks tuleb vajutada valikuratta keskel olevale SET nupule, seejärel teise vajutusega määrata jälgitav objekt ning juba ongi teravus sellele objektile lukustunud.

3D hullustus on tehnikamaailmas nüüdseks vaibunud. Sony ägedamad digikaamerad sellest aga ei hooli ja pildistavad 3D pilte ning lisaks veel ka 3D panoraamfotosid. Hea müügiargument Sony teleritele.

Veel on Sony HX10V üheks trumbiks kiirus. Seda nii piltide vaatamisel, menüüdes ja seadistustel kui ka – teravustamisel. Isegi maksimaalse suumi juures on teravustamine üllatavalt kiire.

Võimeka digikaamera valimine läks just poole keerulisemaks. Kui siiamaani on minu absoluutseks lemmikuks selles klassis olnud Canoni SX-seeria aparaadid, siis nüüd lisandus nende kõrvale ka Sony HX-seeria. Samas on just HD video kvaliteet see, mille pärast HX-seeria kaameraid väga kiidetakse. Video juurde ma aga oma esmamuljete kogumisel kahjuks ei jõudnudki.

Tegelikult peaks iga manuaalset pildistamist harrastav supersuumihuviline nüüd minema poodi ja vaatama üle kõik need kaamerad: Sony HX10V, Sony HX20V Canon SX240 HS (ja GPS-iga Canon SX260 HS). Oma näpp on kuningas.

Vaata ka Karbist-välja postitust Canon SX260 HS kompaktkaamerast

(384)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Sony DSC-HX10V must 18,2 megapiksliga Exmor R CMOS sensor, 16× Sony G suum (24-384mm), täis-HD video, panoraamvõte, BIONZ protsessor, SteadyShot stabilisaator, HDMI, 3" XtraFine LCD, GPS logi
Sony DSC-HX20V must 18,2 megapiksliga Exmor R CMOS sensor, 20× Sony G suum (25-500mm), täis-HD video, panoraamvõte, BIONZ protsessor, SteadyShot stabilisaator, HDMI, 3" XtraFine LCD, GPS logi
Canon Powershot SX260 HS roheline 12,1 megapiksliga CMOS, 20× optiline suum (25-500 mm), optiline pildistabilisaator, 3" PureColor II G LCD ekraan, DiG!C 5, FullHD video, HDMI väljund, GPS.
Postitus meeldis?
Telli iganädalane kokkuvõte parimatest lugudest meilile
.
.

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast

Viimased kommentaarid

"https://eki.ee/dict/ekss/index.cgi?Q=globaalne Kogu meie planeeti hõlmav katik. Vinge värk ;) "

Kala, Sony a9 III on revolutsiooniline täiskaader hübriidkaamera

"Aitäh trükiviga märkamast ning nüüdseks on see ka parandatud. "

Jürgen Veerme, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Mis loom see Tarmon on, photopoint? Päris häbiväärne tooteesitlus. "

Taara, Fotosessioonil – kaasas Tarmon 35mm f/2.8 Di III OSD ja Tarmon 24mm f/2.8 Di III OSD

"Tere! Aitäh tähelepanu pööramast - tegemist on siiski EU tüüpi väljundpesadega, ..."

Jürgen Veerme, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga

"Piltide alusel AC väljundpesad ei ole EU tüüp, kas müütegi ..."

Merike Linnamägi, Ole eriolukordadeks valmis koos Zendure akupank-laadimisjaamaga