Photopointi ajaveeb. Sinu võti arvuti-, foto- ja muu digitehnika maailma

Karbist välja: Rode VideoMic Me-L mikrofon Apple nutiseadmetele

Mis jutt see on, et nutitelefonidega videot tehes ei saa head audiot salvestada? Nüüd saab: pisikese Rode VideoMic Me-L abiga. See on suundmikrofon, mis kinnitub otse iPhone nutitelefoni või iPad tahvelarvuti lightning-pessa ja võtab nutiseadme pisikese integreeritud mikrofoni ülesanded üle.

Selline telefoniga ühendatav suundmikrofon on Rodel tegelikult juba tükk aega olemas olnud. Algupärane Rode VideoMic Me on veelogardite ja nutigraafide seas päris populaarne jubin. See sobib kõikidele nutiseadmetele, millel on 3.5mm kõrvaklappide pesa. Apple uuematel nutiseadmetel aga 3.5mm pesa ju enam ei ole ja vanema seeria Rode VideoMic Me mikrofoni nendega kasutada ei saa.

Nüüd on siis Rode lõpuks valmis saanud ja Photopointi saatnud sellised VideoMic Me versioonid, mida saab kasutada ka uuemate iPhone nutitelefonidega. Sellest tuleneb ka L-täht mikrofoni nimekujus: “L” nagu “Lightning”. Vaatame, milline see uus VideoMic mikrofon on, ja kuidas selle kasutamine käib.

Kuna VideoMic Me-L mikrofon on valmistatud spetsiaalselt Apple nutiseadmetega kasutamiseks, siis peab ka selle pakend olema disainitud nii, et kõlbaks vastava lepingu õnnestumisel riputada ka Apple poe konksude otsa kõikide teiste ametlike iPhone lisatarvikute kõrvale. Kena valge, appellikult minimalistlik karp, mille sees on…

 

… adapter, suundmikrofon, garantiitalong, kiirjuhis, teave Apple nimetuse kasutamisest karbil ning tuulekaitse.

 



Mikrofon on umbes 7 cm pikkune ja veidi alla 2 cm diameetriga. Mikrofoni korpus on valmistatud alumiiniumist, selle eesmise osa saab vajadusel pudelikorgina korpuse pealt maha keerata – nii pääseb juurde korpuse sees olevale mikforoni trükkplaadile ja selle külge ühendatud juhtmetele.

 

Komplektis on tugevamast kummist valmistatud adapter. See tuleks lükata mikrofoni tagumise osa peale.

 

Adapter aitab Lightning pessa sisestatud mikrofoni toestada. Adapteri abil püsib mikrofon video filmimise ajal kindlamalt oma pesas. Ilmselt aitab adaptri toestus vältida ka tõsisemaid tagajärgi juhtudel, kui lightning-pessa kinnitatud mikrofoniga telefon näiteks maha kukkuma peaks.

 

Mikrofoni tagaosas olevasse 3,5mm pessa saab sisestada kõrvaklapid. Ükskõik kas Apple enda valged nööpkuularid või mingid suuremad lauaarvuti omad. See annab video filmijale hea võimaluse video salvestamise ajal salvestatavat audiot kontrollida. Nagu täitsa professionaalse videokaameraga.

 

Komplektis on lisaks olemas ka ülipraktiline ja teatud olukordades lausa hädavajalik abivahend: tuulekaitse. Kui õues filmides on võttekohal tuul, siis peksab see tõenäoliselt nii palju mikrofoni sisse, et normaalset audiot polegi võimalik salvestada. Küll siis on hea, kui selline tuulekaitse kotis varuks on – lükkad lihtsalt mikrofoni peale ja tuuleprobleem kaob. Imet see kaitse siiski ei tee – tugevama tuule korral sellest kaitsest väga palju abi pole.

 

Lightning pesa pole ju teab mis stabiilne kinnituskoht. Rode VideoMic püsib aga sellesse kinnitatuna telefoni küljes üllatavalt hästi. Isegi nii hästi, et muudab telefoni käsitsemise mugavamaks, kuna mikrofonist kinni hoides püsib muidu üsna libe telefon kindlamini käes.

 

Kõige olulisem küsimus selle Rode mikrofoni juures on loomulikult audio kvaliteedi küsimus. Kui palju parem siis on selle mikrofoniga salvestatud heli – võrreldes iPhone telefoni integreeritud mikrofoni heliga?

Eriti just uuemate iPhone nutitelefonide integreeritud mikrofonid on üllatavalt head. Seda just vaikses keskkonnas, kui heliallikas on telefonile lähemal. Rode mikrofoni salvestatud heli on sellises vaikses keskkonnas pisut parem küll kui iPhone integreeritud mikrofoni heli. Mingit mäekõrgust vahet siit aga loota ei tasu.

Olukord on hoopis teistsugune, kui peame videot filmima taustamüraga keskkonnas. Näiteks linnatänaval või mingil üritusel. VideoMic Me-L on suundmikrofon ja selle kõige suuremaks trumbiks (võrreldes iPhone mikrofoniga) ongi suutlikkus salvestada vähem taustamüra ja keskenduda sellele, mis on otse mikrofoni ees. Mürarikkas keskkonnas on filmitava hääl oluliselt paremini kuulda ja taustal olevad helid jäävad vaiksemad.

Paar paremat videot, kus võrreldakse VideoMic Me-L mikrofoni iPhone’i mikrofoniga:

Lihtne võrdlus väga mürarikkas keskkonnas:

Detailne ülevaade

 

Kui nutitelefoniga või tahvelarvutiga videot salvestavale sisuloojale mingit lisatarvikut soovitada, siis oleks esimeseks lisatarvikuks just selline mikrofon (teiseks oleks ilmselt lisavalgusti). Seda on ülilihtne kasutada, sest mitte midagi pole vaja seadistada. Lükka ainult Lightning-pessa ja juba saadki veidi kvaliteetsema heli vaikuses filmides ja palju kvaliteetsema heli mürarikkamas keskkonnas filmides.

 

(1117)

Artiklis kirjeldatud tooted:
Rode mikrofon VideoMic Me-L Lightning
  • Kvaliteetne Rode mikrofon nutiseadmele
  • Lai 20–20 000 Hz sagedusdiapasoon
  • Ühendub otse Apple Lightning pesasse
  • Kõrvaklapipesa helikontrolliks
  • Komplektis tuulekaitse
79.99€
Rode mikrofon VideoMic Me 3,5mm
  • Kvaliteetne Rode mikrofon nutiseadmele
  • Lai 100–20 000 Hz sagedusdiapasoon
  • Tundlikkus: -33 dB
  • Ühildub otse nutiseadme kõrvaklapi pesasse
  • Komplektis tuulekaitse
54.99€69.99€

Sarnasel teemal artiklid

Kommentaarid

Samast kategooriast